Фонди «Вільна Білорусь» та «Країна добродій» об’єднали зусилля для допомоги білорусам та українцям

НОВИНИ 07.12.2022 Коментарі 0

Благодійний фонд «Вільна Білорусь» та український фонд «Країна добродій» підписали меморандум про співпрацю. Згідно з документом, білоруси й українці, які воюють у лавах Збройних Сил України, можуть отримати безкоштовну правову допомогу українських адвокатів. Допомагатимуть українські юристи і цивільним білорусам, які перебувають в Україні, але за відповідну плату, яку вирішуватиме фонд «Вільна Білорусь».

Про це повідомляє білоруська редакція польського Radio Wnet, журналісти якої поспілкувалися з адвокатом Сергієм Крижанівським про напрямки співпраці.

«Я юрист Збройних Сил України. У нас є рух, який [діє] під патронатом Головнокомандувача генерала Залужного. Ми підписали меморандум про співпрацю – білоруський фонд «Вільна Білорусь» і український фонд «Країна добродій». І ми маємо не просто наміри, а визначені позиції, де ми будемо допомагати. Наприклад, наш фонд безкоштовно залучатиме як юристів, так і інших осіб для надання як юридичної, так і психологічної допомоги добровольцям з Білорусі, які є патріотами Білорусі, але прийшли зараз у цей страшний час захищати Україну. Якщо є особи, які мають певні проблеми, просимо поширити інформацію про Адвокатське об’єднання «Крижанівські та партнери», про фонд «Країна добродій», про фонд «Вільна Білорусь» і ми допоможемо всім, хто до нас звернеться. До речі, для волонтерів це безкоштовно», - сказав у етері адвокат.

Сергій Крижанівський також розповів про дві справи, що стосуються захисту білоруських волонтерів, які вимушено покинули Білорусь. Одного з них – Тихона Клюкача, визнано політв’язнем – відбував покарання у білоруській в’язниці за участь у мітингах та активну життєву позицію. Інший – 20-річний Євген Каранкевич вимушено виїхав з Білорусі у Польщу. Там хлопці познайомилися, пройшли військові тренування і приїхали в Україну з намірами вступити у білоруські формування, що воюють у складі Збройних Сил України. Проте Служба безпеки України вирішила їх видворити.

«Зараз я підключився до цієї справи як адвокат, захисник, і ми робимо все можливе, щоби Служба безпеки скасувала, як я вважаю, помилкове рішення, - розповів Сергій Крижанівський. - Рішення про скасування цієї депортації прийматиме суд. Спочатку ми з пані Альоною Васильєвою провели розслідування, до якого також долучився Олексій Францкевич (керівник фонду «Вільна Білорусь»). Ми з'ясували, що насправді велася робота з дискредитації волонтерського руху, який іде з Білорусі в Україну. І це намагання КДБ спільно з ФСБ Росії, щоби применшити роль патріотів Білорусі, які захищають свободу України. І ми, звичайно, будемо захищати свободу Білорусі. Зараз це все задокументовано і ми це все викладемо в інформаційний простір. Ті, хто вирішує питання про такі речі – дискредитація, намагання принизити цей рух, то найкраща дія проти них – це розголос. І в цьому випадку ми робимо все, щоби викрити всі ці злочинні дії КДБ і ФСБ Росії».

За словами співрозмовника Radio Wnet, охочі отримати допомогу можуть звертатися в адвокатське об’єднання «Крижанівські та партнери» (центральний офіс у Києві та 59 юристів-партнерів працюють по всій Україні та за кордоном), благодійний фонд «Країна добродій» і фонд «Вільна Білорусь».

Нагадаємо, благодійний фонд «Вільна Білорусь» розпочав відносно нещодавно свою роботу, а його презентація в Києві відбулася 15 листопада.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: