Фінський фейк про українську зброю радо тиражували рашаЗМІ

РОЗСЛІДУВАННЯ 01.11.2022 Коментарі 0

Без жодного фактажу та підтверджень фінське видання Yle звинуватило Україну в тому, що зброя з нашої країни вже потрапила до Фінляндії та низки інших країн Європи. І що, буцім вже «відомі випадки, коли українці за кордоном погрожували зброєю в таксі».

Поліція Фінляндії та їхнє посольство в Україні вже офіційно спростували ці обвинувачення. Однак ці бздури блискавично передрукували «чільні» пропагандистські рашаЗМІ. А вони традиційно свої фейки та вигадки не спростовують.

Першоджерелом виявилася стаття з промовистою назвою: «Інформація розвідки: Поставлена в Україну зброя опинилася у злочинців Фінляндії».

Фінське видання з посиланням на комісара Крістера Альгрена з фінської поліції (National Bureau of Investigation - Keskusrikospoliisi) повідомило, що окрім переправляння нелегальними каналами зброя з України потрапляла на фінську територію і через клуби байкерів Bandidos MC, осередки яких нібито присутні «у кожному великому українському місті». Також Альгрен стверджував, що йому відомо про випадки виявлення нібито у Нідерландах, Швеції та Данії стрілецької зброї, гвинтівок і навіть «базук» з України. При цьому жодних подробиць і конкретики стаття не містить.

Штатні пропагандисти (зокрема, росіянські РБК, «Ізвєстія», «МК», «КП», RT та ін.) одразу передрукували цю «інформацію». А голова комісії радфеду з інформполітики алєксєй пушков навіть прокоментував цей фейк, назвавши таку нісенітницю «корисною інформацією для фінських політиків та громадян».

Цікаво, що після того, як українські фактчекери зв’язалися з фінською редакцією, англійську версію статті змінили, додавши, що фінська розвідка «припускає», ніби зброя з України «могла» опинитися в руках кримінальників.

До справи підключилося й українське МЗС: у поліції Фінляндії вдалося дізнатись, що наразі у них немає підтверджених фактів нелегального постачання зброї з України. Посол Фінляндії також не підтвердив оприлюднену інформацію.

Зі спростуванням інформації, опублікованої в Yle, виступило й українське МВС у своєму ТГ-каналі. Паралельно запити щодо перевірки даних зі статті до Фінляндії, Швеції та Данії наші правоохоронці надіслали каналами Європолу.

«Кремлівські пропагандисти користуються плодами праці іноземних журналістів, які послуговуються неперевіреними джерелами, думками афільованих з проросійськими силами експертів», - зробили висновок в українському МВС. 

Росія не вперше інспірує інформкампанії з дискредитації України, яка нібито не контролює отриману в якості міжнародної допомоги зброю. Вона прагне переконати європейців та американців у тому, що це озброєння врешті потрапляє до рук злочинів. І щоби суспільство чинило тиск на свої уряди, аби заблокувати надання зброї Україні. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: