Двоє молодих білорусів створили сайт для українців і наближають Перемогу

НОВИНИ 22.03.2023 Коментарі 0

Нещодавно для українців став доступним сайт «Твій сусід». Онлайн-проект створили двоє молодих білорусів. Авторка ідеї – художниця Віолета Мойшук (біл. Віялета Майшук). Їй допомагає активіст і чоловік Дмитро Лукомський (біл. Дзмітрый Лукомскі). Основна мета цієї платформи – донести українцям інформацію про події у Білорусі та пояснити в яких умовах живуть білоруси після 2020 року, коли лукашенко силою захопив владу.

Власне, молоді білоруси після придушення масових протестів покинули батьківщину та переїхали з Гомеля через політичні переслідування в Україну, де мешкали в різних містах. Удома в 2020 року Віолетта не залишилася байдужою і стала частиною команди передвиборчої кампанії Світлани Тихановської в Гомелі, брала участь у протестах. Режим застосував до неї та її чоловіка репресії. Пара пережила обшуки, стеження, викрадення. Потім було життя у лісі й імміграція в Україну, яка стала новим домом, що прийняв її «з усією душею».

Про сайт «Твій сусід» - ідею створення, назву та концепцію вони розповіли в ефірі «РАДЫЁ ЎНЭТ».

«Проживаючи в Україні вже два роки, ми стикаємося з тим, що багато людей не знають, що сталося в Білорусі, які у нас були протестні настрої, який рівень репресій був у Білорусі, чому люди не виходили на мітинги в нашій країні. Люди просто не знали, що тут відбувається», - розповіла Віолета.

Її помічник у створенні сайту «Твій сусід» Дмитро Лукомський уточнив:

«Коли 2022 року розпочалася війна, ми вирішили зробити таку інформаційну кампанію, яка би відповіла на запитання українців – чому це відбувається в Білорусі, чому з Білорусі запускають російські ракети, чому росіяни взагалі в Білорусі, що вони там роблять і чому вони зайшли. Ми їм завжди кажемо, що це розплата Лукашенка за те, що він залишився при владі. Навіть зараз, озираючись назад, ми розуміємо, що Лукашенко міг би не вижити без допомоги Кремля.

І в Україні за цей час, особливо на початку, звісно, ​​була якась образа, непорозуміння: вони вважали Білорусь надійним партнером, який точно не пропустить російські війська… І саме ця інформація про політв’язнів, про те, за що саме ці політв’язні отримали термін, часто шокує людей...»

За словами Дмитра, назву сайту підказало саме життя. Її придумали спонтанно.

«У нас тут, у Львові (пара перебралася у місто в березні минулого року, - ЗІФ), є сусід, з яким ми спілкуємося, і він завжди цікавиться подіями в Білорусі, взагалі нами, як білорусами. І кожного разу, коли ми його бачимо, він каже: «Привіт, сусіде!» І коли Віолета робила цей проект, їй потрібно було зробити якийсь опис, і вона попросила мене допомогти в цьому питанні, і сама назва Ваш сусід плюс цей сусід призвили до того, що ми зробили такий опис: «Привіт ! Я твій сусід із Білорусі…», і ми розповідаємо, так би мовити, тет-а-тет, як сусід сусідові, що відбувається, як і чому».

Віолета Мойшук додає, що сайт може бути корисним не лише українцям, а й білорусам:

- За час нашого життя в Україні ми не стикалися з ненавистю безпосередньо. Але ми часто зустрічаємося з цим в Інтернеті. А якщо проаналізувати сторінки хейтерів, які залишають коментарі, то можна зрозуміти, що це боти і тролі. Їхні сторінки порожні, без друзів, без фото. І сперечатися з ними часто безглуздо, а іноді навіть і собі на шкоду. Рекомендую, якщо побачите хейт, просто скиньте посилання на сайт і тоді питань буде менше. І за будь-яких обставин не забувайте вмикати критичне мислення!

До речі, випускниця Гомельського коледжу мистецтв Віолета Мойшук відкрила у Львові виставку «Жыве Україна». Її  роботи присвячені білоруським волонтерам, які допомагають Україні. Виставку організували в рамках програми «Підтримка громадянських ініціатив» (Освітній дім прав людини-Чернігів).

Коли розпочалася повномасштабна війна, Віолетта вирішила залишитися в Україні, щоби допомогти вистояти та перемогти російське зло.

– Ми з нашими друзями у Дніпрі робили коктейлі молотова та готувалися гаряче зустріти окупантів, допомагали у пошуках диверсантів, - згадує початок війни художниця.

У сюжетах її картин описані реальні історії білорусів, які разом з українцями борються з російським окупантом.

«Я хочу показати, як багато людей з різних країн підтримують Україну у боротьбі за мир та свободу, білоруський народ на боці України у цій боротьбі!» - каже художниця.

Картини з виставки реалізують через аукціон. Виручені кошти витратять на підтримку Збройних Сил України.


Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: