Дуда пообіцяв, що не заспокоїться, поки Камінський і Вонсік не будуть на волі

НОВИНИ 11.01.2024 Коментарі 0

Президент Польщі Анджей Дуда зустрівся у Президентському палаці з Барбарою Камінською та Ромуальдою Вонсік – дружинами ув'язнених експосадовців та ексдепутатів від ПіСу. Йдеться про колишнього міністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його ексзаступника Мацея Вонсіка. Президент сказав, що попросить генпрокурора Польщі призупинити виконання вироків щодо обох політиків. 

Про це сказано у повідомленні на офіційній сторінці канцелярії Президента у мережі Х.

«Акт про помилування, який я видав у 2015 році, був виданий відповідно до Конституції та чинних стандартів, є дієвим, і, на мою думку, Маріуш Камінський і Мацей Вонсік досі залишаються депутатами», – сказав президент Польщі на брифінгу, у якому взяли участь дружини Камінського і Вонсіка

Дуда наголосив: "Переконавшись у чесності та надійності дій Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка у 2015 році, я помилував їх, використовуючи положення Конституції. Акт помилування, який я видав, як Президент Республіки Польщі, був виданий згідно з Конституцією... На мій погляд, ці панове залишаються депутатами. (...) Проте сьогодні вони у в'язниці. Кожен день перебування там загрожує їхньому здоров'ю. Барбара Камінська та Ромуальда Вонсік прийшли сьогодні з проханням поговорити про ситуацію, в якій перебувають їхні чоловіки. Це складно з юридичної та особистої точки зору. (....) Жінки прийшли просити мене допомогти якомога швидше звільнити їхніх чоловіків. На прохання жінок я вирішив порушити справу про помилування. Я хочу, щоб це провадження проходило абсолютно відповідно до всіх конституційних і законодавчих стандартів, відповідно до положень Конституції та положень Кримінального кодексу. Ця ініційована  процедура є президентською процедурою. (...) Клопотання про помилування надходить до Генерального прокурора".

Президент Дуда пообіцяв, що він не заспокоїться поки Маріуш Камінський і Мацей Вонсік не будуть на волі.

Нагадаємо, що увʼязнені оголосили голодування. 

Воднораз на цей час остаточно не зрозуміло, чи йдеться про новий Акт помилування, чи про реалізацію Акту про помилування від 2015 року. Раніше польські ЗМІ повідомляли, що Президент Дуда не волів би оголошувати новий Акт про помилування, оскільки це означало б, що його попередній Акт був незаконний. 

Камінського та Вонсіка засудили в березні 2015 року Варшавським окружним судом до 3 років позбавлення волі, серед іншого, за перевищення повноважень та незаконну оперативну діяльність Центрального антикорупційного бюро (CBA)  під час "земельної справи" у 2007 році, коли перший був керівником CBA, а другий – його заступником, - писала Європейська правда.

CBA на чолі з Камінським хотіло довести, що тодішній лідер "Самооборони" та віцепрем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу в так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві. Однак цього не вдалося довести.

Ще до того, як апеляції, подані на вирок, встигли розглянути в обласному суді, їх (а також двох інших співробітників CBA, засуджених до тюремного ув'язнення у цій же справі) помилував президент Дуда в листопаді 2015 року – попри те, що вирок не був остаточним.

Багато-хто у Польщі вважає, що справа проти Леппера, то було замовлення від "ПіСу", щоб нейтралізувати політичного опонента. Хай там як, але з того часу про цей скандал підкреслено забули.  Однак коли ПіС за результатами парламентських виборів (у жовтня 2023 року) втратив владу і головою Уряду Польщі став лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск, про неї одразу згадали.

І от у грудні минулого року Окружний суд у Варшаві визнав  Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка винними у згаданому "земельному скандалі". Вирок - два роки позбавлення волі, він є остаточним і підлягав негайному виконанню.  Відтак, ввечері 9 січня польська поліція затримала ексміністра внутрішніх справ цієї країни Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка, котрих позбавили депутатських мандатів.  Під час затримання вони перебували у Президентському палаці.

Коли про це стало відомо, біля Президентського палацу розпочалась акція протесту, на яку зібралось, за різними оцінками,  200-300 осіб. Також "ПіС" планував сьогодні, 11 січня, організувати велику протестну акцію біля будівлі Сейму у Варшаві.  Відтак, за оцінкою Onet, на протест PiS вийшло від 90 до 120 тисяч людей, натомість організатори сказали про 300 тисяч.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: