Донбас – як форма вірусу: погляд із Польщі

ОКРЕМА ДУМКА 08.12.2019 Коментарі 0

В останньому номері польського тижневика Polityka (nr 49 (3239), 4.12–10.12.2019) депутат польського парламенту від Громадянської коаліції та колишній віце-міністр закордонних справ Польщі Павел Коваль стверджує, що паризька зустріч в нормандському форматі завершиться пірровою перемогою українського президента та миром без миру.


СОЦІОЛОГІЧНИЙ КОНТЕКСТ ФОРМУЛИ ШТАЙНМАЄРА

У вересні цього року в кулуарах різних конференцій  з’явилась інформація - Київ погодився на «формулу Штайнмаєра». У жовтні редакція НВ опублікувала документи, які підтверджують, що Офіс президента України ще у липні цього року погодився на, так звану, «формулу Штайнмаєра». Одним із мотивів такого рішення Офісу президента (цілком ймовірно, що його приймав особисто президент Зеленський) могла стати міфічна соціологія про високу підтримку українського президента на окупованих територіях Донецької та Луганської області. 

Громадську думку в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) досліджують різні організації, але публікують тільки деякі. Зокрема, Центр східноєвропейських і міжнародних досліджень (Берлін, Німеччина)  опублікував  дослідження, яке свідчило, що понад 54% жителів ОРДЛО вважають ці території частиною України. Дане дослідження є обнадійливим, з огляду на майбутній процес реінтеграції. Варто підкреслити, що це не перше дослідження цього берлінського центру.

Ймовірно, команда Зеленського мала й інші соціологічні дані, щодо електоральних вподобань жителів ОРДЛО. Про наявність таких даних обмовився Сергій Сивоха, радник РНБО по реінтеграції та відновленню Донбасу.

А одіозний олігарх Коломойський закликав не боятися виборів у Донецькі, переконуючи, що «Слуга Народу» набере там 80%. Ця гучна заява була озвучена Коломойським у кулуарах цьогорічної конференції «Ялтинська європейська стратегія», проте залишилась фактично непоміченою.

У листопаді всі почали обговорювати соціологію з ОРДЛО опубліковану Дзеркалом Тижня та проведену компанією «Нью імідж маркетинг груп».

Харківські соціологи виявили марність проукраїнських настроїв, а команда Зеленського в кращому варіанті отримувала б 20% підтримку на виборах. Публікація цієї соціології надала аргументи прихильникам заморозки конфлікту та виходу з мінських домовленостей (за день до згаданої публікації голова фракції партії Вакарчука, голосом колишнього заступника редактора Дзеркала тижня, зробив заяву співзвучну з публікацією в тижневику).  Потрібно підкреслити, що «заморозка конфлікту» це план Б команди Зеленського, який може бути реалізований, якщо не вдасться домовитись у Парижі.

Будь-яка соціологія з окупованих територіях є лише елементом гри та маніпуляцій.

Слід підкреслити, що будь-яке дослідження громадської думки на окупованій частині Донбасу можливе тільки і виключно з дозволу Кремля, а всі публікації соціологічних досліджень є вправною маніпуляцією Луб’янки,  на яку, на жаль, купуються і в Києві, і в Берліні, і в Парижі.

МІЖНАРОДНИЙ КОНТЕКСТ

Польський політик Павель Коваль стверджує, що зустріч 9 грудня відбудеться за дуже несприятливих геополітичних умов – токсичні стосунки з США, відверта проросійськість президента Франції та канцлер Німеччини, яка єдиною була присутня на минулій зустрічі у подібному форматі.

Польський депутата нагадує, що саме Франція заблокувала акцесію Албанії та Північної Македонії до ЄС, чим зробила значну послугу росіянам.

У «команді слуг» немає наївності, щодо мотивів Макрона та геополітичних перспектив. «Президент Франції марить про Нобелівську премію миру, ми більше довіряємо німцям … Зеленський оптиміст, щодо можливості повернення Донбас. На його думку в України є 70% проти 30%, що війна буде завершена, а  Донецьк з Луганськом повернуться», - ствердив один з спікерів фракції Слуги Народу.

Павел Коваль нагадує, що в дипломатії багато чого тримається на усних та особистих домовленостях.

«Зеленський ніби наступник Порошенка … Однак, важко уявити, щоб нинішній президент України апелював до обіцянок, які лідери західного світу давали колишньому президенту. Важко уявити, щоб партнери з норманської четвірки почувались відповідальними за обіцянки, які давали Порошенку», - йдеться у статті польського політика.

Коваль переконай, що президент Зеленський не зможе зупинити західних лідерів в їх бажані провести коштом України перезавантаження стосунків з Росією.

«Як тут не згадати, події в сусідній Молдові: де у червні цього року Москва, Вашингтон та Брюссель підтримали зміщення олігарха Влада Плахотнюка та утворення коаліційного уряду між проросійською Соцпартією та прозахідним блоком ACUM, який проіснував до листопада. Натомість, новий уряд Іона Кіку складається з радників президента Ігоря Додона, декларує стратегічну співпрацю з США та Росією, а голоси за утворення нового уряду дала Демократична партія Влада Плахотнюка.  

Без сумніву, доволі обнадійливими є слова помічника президента України Андрія Єрмака на зустрічі у Лондоні, організованій Chatham House та «Українською призмою», про недопущення федералізації та проведення виборів виключно за законодавством України і лише за умови повного контролю ділянки українсько-російського кордону.

Проте, головним залишається питання чи Україна готова до інтеграції Донбасу.

Павел Коваль у цьому питанні песиміст: «Те, що буде названо в Парижі миром, в реальності може бути вірусом незгоди, який потрапить до слабкого політичного організму України».

В даному контексті, варто згадати, не менш відверте серпневе інтерв’ю Павла Коваля для Газети Виборчої, в якому він прогнозує третій майдан, як форму реакції на урядування Зеленського та можливі його помилки через недостатній професіоналізм.

Хоча давайте будемо сподіватися на краще, а діяти відповідно до реальності.

ЄВГЕНІЙ БІЛОНОЖКО

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: