Добросусідські відносини між Україною і Білоруссю є запорукою стабільності та безпеки у Європі – Євген Магда

АНАЛІТИКА 08.09.2022 Коментарі 0

Про сьогодення та майбутнє у відносинах України та Білорусі, проблеми і шляхи їх вирішення між обома народами політолог, історик, кандидат політичних наук і директор Інституту світової політики Євген Магда виклав своє бачення під час розмови з ведучим «Єврорадіо».

Що стосується твердження про окупацію росією з допомогою режиму лукашенка території Білорусі, то Євген Магда наголосив на особливості розуміння цього терміну.

«Окупація Білорусії, і окупація України – це, як кажуть в Одесі, дві великих різниці. І все таки, попри те, що лукашенко є невизнаним більшістю країн президентом, але казати, що така от окупація у класичному міжнародно-правовому вигляді – я би все таки почекав, коли будуть здійснені відповідні висновки міжнародних організацій. Тоді ми могли би це питання якось порушувати та серйозно його піднімати», - сказав політолог.

На думку Євгена Магди, для вирішення наявних проблем між країнами та народами, спочатку потрібно про них говорити та намагатися шукати шляхи їх вирішення. До цього підштовхує і спільний білорусько-український кордон завдовжки 1 000 кілометрів. А покладатися суто на зустріч Світлани Тихановської та Президента України Володимира Зеленського для вирішення всіх проблем не варто.

«Нам треба шукати спільний інтерес. Один з пошуків спільного інтересу – це руйнація російської концепції триєдиного слов’янського народу, про яку лукашенко під час відомого уроку 1 вересня теж розповідав. Ця концепція не тільки брехлива. Вона шкідлива для українців і для білорусів. Тому що в цій концепції ми завжди будемо молодшими братами росіян. Ви хочете бути молодшими братами росіян? Я – ні!» - вважає політичний експерт.

За його словами, українцям і білорусам потрібно вибудовувати добросусідські відносини. Для цього потрібно «вибудовувати спільні правила добросусідства». Бо зараз погана сторінка в історії двох народів, яка заляпана не чорнилами, а кров’ю. Проте, так чи інакше, історія людства засвідчує, що такі сторінки сусіди змушені будуть перегортати. І над цим потрібно працювати вже.  

Співрозмовник «Єврорадіо» відповів також на запитання про відносини між Україною та Білоруссю після перемоги над росією, чи підуть білоруські добровольці визволяти Білорусь після перемоги над рф та чи Збройні Сили України атакуватимуть Білорусь.

Нагадаємо, голова наглядової ради ГО «Західний Інформаційний Фронт» Євген Магда ініціював у своїй статті «Україна та Білорусь. Дорога у тисячу кроків» для формування фундаменту у двосторонніх відносинах між Україною та новою Білоруссю. Небайдужим представникам українського та білоруського народів – людям з медійного, культурного, ділового, владно-політичного середовища, потрібно налагоджувати тісніші контакти, долати бар’єри та руйнувати стіну незнання між суспільствами.

«Ця стаття сигнальна для представників Білорусі, які зацікавлені будувати стабільні відносини з Україною. Ми – це щонайменше я і Юрій Кміть, який координує діяльність Білоруського інформаційного центру у Львові. І я думаю, що нас може бути більше і серед громадян України, і серед громадян Білорусі. А факти полягають у тому, що ми сусіди. Добросусідські відносини між нашими країнами є запорукою стабільності та безпеки щонайменше у центральній і східній Європі. Це немало. І це, відповідно, момент, з яким треба працювати і в якім треба діяти. Чи зможемо ми це зробити? Осінь цього року покаже достатньо промовисто чи буде це сонечко, чи буде дощ, вітер – життя покаже. Але знайти можливості для діалогу нам на сьогоднішній момент необхідно», - переконаний Євген Магда.    

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: