Директор НАБУ розповів про подробиці справи, коли на хабарі затримали голову Верховного Суду

РОЗСЛІДУВАННЯ 21.06.2023 Коментарі 0

"Якщо говорити про мою розмову із Президентом, то вона була після затримання голови Верховного Суду та початку обшуків у будівлі Верховного Суду. Він мені сам подзвонив і як керівник держави поцікавився, що там відбувається у Верховному Суді".

Про це директор НАБУ Семен Кривонос розповів інтерв’ю "Укрінформу".

Подаємо уривок з цього інтерв’ю.

- Нещодавно під час зустрічі з послом Канади ви сказали, що значну частину ресурсу бюро буде спрямовано на виявлення «чинних» схем, тобто – тієї корупції, яка відбувається зараз, а не два-чотири роки тому. Що це означає? Інші справи будуть закривати, заморожувати? 

- Ні, це питання пріоритетів роботи НАБУ.

У цьому напрямку ми розпочали спільну роботу з САП і визначили пріоритетними справи щодо злочинів, які готуються або вчиняються  топ-посадовцями, керівниками фінансово-промислових груп, злочинними організаціями саме зараз. Це означає, що значний ресурс і фокус уваги НАБУ буде спрямований на чинну корупцію. Але це точно не означає, що ми не будемо розслідувати справи, які стосувалися минулих періодів. Ми говоримо про пріоритет. І це уже видно по справам бюро за останні пів року, коли ми  активно документували і виявляли саме діяльність чинних  злочинних організацій і посадовців.  Це справа стосовно  ексзаступника міністра розвитку громад і територій, це стосується колишнього голови Верховного Суду. І таких справ стає все більше і більше. І основні зусилля, і основний пріоритет буде  саме на цю  діяльність.

- Ви впевнені, що доведете справи Князєва та Лозинського до кінця? 

- Ці люди, фактично, спіймані на гарячому, у момент отримання неправомірної вигоди. Я впевнений, що ми зібрали достатньо доказів для повідомлення підозр і так само зберемо достатньо доказів, щоби вручити обвинувальні акти та скерувати справи до суду. Я думаю, що з тих матеріалів, які ми опублікували, а це лише частина, очевидно, що ознаки злочину є. Решта зараз  за детективами і прокурорами.

- Я була на брифінгу керівників НАБУ і САП, коли розповідали про затримання голови Верховного Суду, і прокурор Олександр Омельченко повідомив, що справа порушена за ст. 368 ККУ – отримання хабара, і ст. 369 ККУ  – надання хабара. Чи будуть оголошені підозри, власне, представникам адвокатського об’єднання і бізнесмену Костянтину Жеваго, які фігурують у справі як ті, хто платив за ухвалення рішення у справі компанії Ferrexpo?

- На даний час слідство досліджує причетність інших до вчинення цього злочину. Вирішується питання про кваліфікацію злочину і пред’явлення  підозр. Зараз анонсувати коло підозрюваних у цій справі я не буду. Ця справа свіжа, вона активно документується і розслідується, тому говорити про це  зарано. 

- Чи будуть у цій справі оголошені підозри суддям Великої палати Верховного Суду, у яких знайшли мічені купюри з отриманого хабара? 

- Ми працюємо над тим, щоби розширити коло підозрюваних, збираємо докази, документуємо. Це має перспективу, але потрібен час.  

- Ви знаєте, куди піде арештована у цій справі сума хабара у майже 3 млн доларів? 

- Якщо суд визнає обвинувачених у вчиненні цього злочину винними, то кошти можуть конфіскувати в дохід держави. 

- Я питаю про це, оскільки у квітні минулого року була інформація, що рекордний хабар ексміністра екології Злочевського у майже 6 млн доларів, який призначався  керівникам НАБУ і САП, за рішенням ВАКС був спрямований на потреби армії, хоча вироку у цій справі ще немає. 

- Важливо розуміти, що передати арештовані кошти на ЗСУ можна трьома шляхами. 

Коли підозрюваний добровільно це зробить в обмін на більш легкий запобіжний захід. Тут йдеться про передачу уже внесеної застави.

Коли підозрюваний чи обвинувачений може передати гроші в межах угоди про визнання винуватості. Це виходить як частина покарання або підтвердження того, що угода відповідає інтересам держави.

Ці перші два шляхи є добровільними, на відміну від третього – за рішенням суду про примусове відчуження майна. 

У справі ексміністра екології були арештовані кошти і минулого року їх направили на потребу ЗСУ саме в такий спосіб.

- Чи правда, що задокументувати корупцію у Верховному Суді допомогла агент НАБУ під прикриттям - молода дівчина, яка прийшла працювати в адвокатську компанію Горецького? 

- Усе – неправда (посміхається – ред.). 

- То дівчина була чи ні? 

- Не можу коментувати. 

- Як бюро завербувало нотаріуса Кирила Горбурова, який документував отримання Князєвим хабара? Говорять, вони знайомі двадцять років і Горбуров узагалі його кум...

- Досудове розслідування триває. Про цю частину справи говорити не можу. Навіть, якщо пальці в двері (посміхається - ред.).

Активна фаза документування цього злочину розпочалася наприкінці березня. Тоді ми здобули  певні докази ознак злочинної діяльності і вимагання хабара. Частина людей, які документували цю справу, місяць толком не спали. 

Була проведена  колосальна робота. Ми дуже переживали, щоб не було витоку інформації, щоб правильно задокументувати і провести слідчі дії. Тобто, це була  велика напруга і  стрес. Дуже мало людей знали про цю справу. Я не знаю, чи напишуть по цьому слідству колись сценарій для фільму, але  точно ця справа увійде до підручників. Повірте, це – просто вищий пілотаж!

Навіть ті, хто документував цей злочин, сказали, що  вони перевершили самі себе. 

- Скільки детективів брали участь у цій операції? 

- На початковій стадії про справу знало обмежене коло людей. Лише кілька осіб. А на фінальній стадії, коли ми розуміли, що ось-ось відбудеться передача хабара, в обшуках брали участь більше 60 детективів. Це, не включаючи  співробітників управління спеціальних операцій  і оперативно-технічного управління Бюро, які  виконували свою частину заходів із прослуховування і спостереження.   

- Ви обговорювали затримання Князєва із Президентом Володимиром Зеленським? 

- Якщо говорити про мою розмову із Президентом, то вона була, після затримання голови Верховного Суду та початку обшуків у будівлі Верховного Суду. Він мені сам подзвонив і як керівник держави поцікавився, що там відбувається у Верховному Суді.

Я повідомив президенту, що затриманий керівник судової гілки влади на отриманні хабара. Це був весь контекст розмови.

- Яка була його реакція?  

- Він дуже рівно і зважено до цього поставився. 

 - Не здивувався? 

- Ні, не здивувався. Він спитав, у чому там суть. Говорю: це – отримання хабара. Він каже: "Окей, добре". Не було ніяких емоцій – ні негативних, ні позитивних, чи ще чогось такого. Це була дуже витримана розмова.

- Зазвичай, на проведення слідчих дій дає дозвіл суд, а ви прийшли до найвищої людини у судовій системі без попередження... 

- Так, тодішній голова Верховного Суду не міг знати про обшуки в нього. Ми не клопотали в суді про дозвіл на проведення слідчих дій. Обшуки були невідкладні. 

- Вас призначили директором НАБУ на початку березня. Коли ви дізналися про слідство у цій справі?  

- Одразу. У перші декілька днів прот такі речі завжди доповідають. Як директор я знав, що відбувається документування цієї історії. 

На початку каденції дізнатися про такий кейс було просто "вау!". Потім ми на адреналіні спостерігали за розвитком слідчих дій і були націлені на результат. І коли вже викрили, це була величезна гордість за Національне антикорупційне бюро та методи, якими користувалися для проведення операції. 

Але як для людини, громадянина – це дуже неприємна історія.

Пам’ятаю, як перший адреналін пройшов, завершилися організаційні моменти і дзвінки звідусіль, була глибока ніч і ми сиділи з моїм заступником Гізо Углавою у ступорі. Ти розумієш: це – керівник вищого органу правосуддя, людина останньої інстанції у будь-якому спорі у країні. Він узяв хабар. Це принизливо, огидно, боляче. Що з цим робити далі?  Я сподіваюся, що обрання ВККС  оздоровить судову систему і в України буде величезне майбутнє. А нам просто потрібно далі працювати.

- Чи впевнені в юридичній чистоті документування отримання хабара? Я питаю, бо на днях ВАКС засудив  екссуддю Дніпровського райсуду столиці Миколу Чауса до десяти років розбавлення волі за хабарництво, але при цьому визнав провокацію хабара НАБУ. Чи є вірогідність, що таке може трапитися і у справі Князєва?

- Керівник підрозділу детективів під прикриттям Борис Індиченко і прокурор Олександр Омельченко, які були залучені у цю справу, розуміли з самого початку, щодо якої особи йде документування злочину. І акцент робився не лише, щоби спіймати на гарячому, а й на якості доказів. Тому я вірю, що ми здобули достатньо доказів для того, щоби прокурори могли  гідно підтримувати обвинувачення в суді. 

- На вашу думку, кейс Князєва  свідчить про провал антикорупційної реформи чи навпаки, що ця реформа нарешті стала дієвою? 

- Думаю, він свідчить про те, що антикорупційні органи працюють. Я говорю зараз за НАБУ. Після затримання на той час голови Верховного Суду ми отримали купу дзвінків від українських правоохоронних органів, від керівників правоохоронних органів іноземних держав і від офіцерів зв’язку посольств. Нам говорили, що це - вищий пілотаж. Тому НАБУ як ефективний проект вдався. І я точно знаю, що  НАБУ, САП і ВАКС необхідно посилювати. Ми, зі свого боку, забезпечимо результат. У нас є ще дуже багато цікавих напрацювань. Кейсом  Верховного Суду ми не вичерпали свій потенціал і будемо рухатися далі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: