«Дипломатичні» труднощі Києва та Варшави – у чім криється проблема?

АНАЛІТИКА 03.08.2023 Коментарі 0

Обмін гострими випадами між офіційними Варшавою і Києвом у період важких боїв на фронті – явно не на часі. Проте «дипломатичні» випади можуть, на потіху у кремлі, тривати.

У соцмережах політологи й експерти не оминули цієї теми. Пропонуємо декілька поглядів на ситуацію.

Український журналіст-міжнародник Ростислав Демчук слушно зауважує, що польська сторона дивно себе повела вустами радника президента Польщі з питань зовнішньої політики Мрачина Пшидача, що українська – викликавши у відповідь посла РП на розмову.

«Переслухав відповіді радника президента Польші з питань зовнішньої політики Мрачина Пшидача на запитання польських тележурналістів. Яким боком Мрачин Пшидач перестрибнув з теми про наміри продовжити заборонити імпорт українського збіжжя після 15 вересня на тему що: «Україні варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України» - я так і не збагнув. Зерно, збіжжя, захист польських фермерів і раптом: «Україні варто було би почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України» - зв`язку я так і не вловив. Але я також не зрозумів мети МЗС України застосувати «червоний» рівень дипломатичної процедури – виклик посла Польщі на «килим» для «профілактики».

По-перше! В табелях про ранги позиція Мрачина Пшидача – не є настільки висока та поважна, щоби через його фразу «чмирити» посла Польщі в Україні. По-друге! Мрачин Пшидач зробив цю заяву не як офіційну заяву від імені Польщі, а висловив свою персональну, особисту думку.

Ну, але що з цього всього вийшло – самі бачите. Від статусу просто сусіда до вірного та щирого друга шлях довгий. А от порвати цю дружбу можна вмить однією необдуманою фразою, необдуманим жестом.

Думаю, що все налагодиться, але осад якогось дисонансу і дискомфорту відчутний», - написав Ростислав Демчук у FB.

Головний редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко вважає, що нестача «вдячності» Києва чи України – хибна думка та не має зв'язку з реальністю.

«Ця суперечка – взагалі не про «вдячність», яка так тригернула український ФБ. Вона про вибори та зерно.

В реальності влада Польщі хоче заробити передвиборчі бали (вибори в жовтні) на забороні ввезення української агропродукції. До слова, всупереч правилам ЄС і навіть не намагаючись знайти якесь двостороннє рішення з Україною; про заборонні рішення Київ дізнається зі ЗМІ навіть коли прямо перед тим була зустріч лідерів. І там був мовчок.

А наратив про нібито невдячність – це чергова з купи попередніх тез, якими поляки виправдовують своє рішення», - написав журналіст на своїй сторінці у FB.

Він також додав, що попри необхідність бути вдячним Польщі та небажаність такого конфлікту, його «генерують рішення, наміри та комунікація Варшави».

«І його НЕПРИПУСТИМО вирішувати відмовою від національних інтересів, а саме згодою на односторонню торговельну блокаду з боку Польщі, яка провокує ефект доміно та матиме масштабні наслідки для українського агроекспорту. Ми вже проходили цю торгівельну війну навесні, і це було дуже боляче. Зараз Варшава хоче витиснути з Києва саме таку згоду. Дякую, але ні. Навіть якщо через сльозливий наратив про «вдячність» це підтримує партхозактив українського фб», - написав Сергій Сидоренко.

Експерт з комунікацій Юрій Богданов теж висловив своє бачення на вищеописану тему. За його словами, усе, що до жовтня відбуватиметься у Польщі та навколо Польщі, потрібно сприймати в контексті виборів».

Політолог і директор Інституту світової політики Євген Магда в ефірі програми «Говорить Великий Львів» занурився в передісторію цієї суперечки між Варшавою та Києвом. І також пов’язує ситуацію з осінніми виборами у Польщі.

«Вона [суперечка, - ЗІФ] не сталася в один день, тому що в Польщі розгортаються парламентські вибори. Парламентські вибори дуже високою ціною, де вже між собою активно змагаються два гіганти. Це правляча партія Право і справедливість і і Громадянська коаліція – її конкурент… Кожну з цих політичних сил підтримує біля третини виборців приблизно станом на сьогодні. Вибори відбудуться всередині жовтня цього року. І український фактор обов'язково стане дуже вагомим у польських виборах», - прогнозує експерт.

Євген Магда нагадав і про величезну роль Польщі, яка стала камертоном у допомозі України. Це і прихисток мільйонів українських біженців, і військово-технічна допомога Україні.

Також читайте: «Емоціям точно варто охолонути» - Зеленський про непорозуміння із Польщею

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: