Десяток територіальних громад Львівщини влився у європейську транскордонну структуру

НОВИНИ 24.10.2022 Коментарі 0

10 територіальних громад Львівщини наприкінці минулого тижня прийняли рішення про вступ в Асоціацію Карпатський Єврорегіон. За підсумками засідань місцевих рад територіальні громади надіслали листи-заявки про вступ.  

Таким чином Дрогобич, Стрий, Самбір, Борислав, Славське, Добромиль, Рудки, Хирів, Кам’янка-Бузька приєдналися до 22-ох словацьких територіальних громад і 50-ти польських територіальних громад та влилися в одну європейську транскордонну структуру.

Це стало можливим завдяки тому, що на початку червня 2020 року Асоціація Карпатський Єврорегіон - Польща внесла зміни до свого статуту. Це дозволило організації отримати статус транскордонної юридичної особи. Як наслідок, до Асоціації можуть приєднуватися іноземні організації, у тому числі органи місцевого самоврядування.

До слова, 23 вересня під час туристичної конференції в селі Мучному Бещадського повіту Польщі генеральний секретар Асоціації Давід Лясек і відомий польський діяч, євродепутат і голова комісії з міжнародних справ парламенту Польщі Марцін Кухцінський вручили головам територіальних громад Трускавця, Борислава і Славського сертифікати про вступ у Єврорегіон.

Вступ частини територіальних громад Львівщини в Карпатський Єврорегіон - Польща створив трикутник співпраці Польща-Україна-Словаччина в межах Карпатського транскордонного регіону. Це відкриває перспективи в майбутньому взяти участь у декількох стратегічних напрямках співпраці.

Зокрема, у фінансовій перспективі 2021-2027 років Асоціація Карпатський Єврорегіон шукає можливість реалізації Фонду мікропроектів у рамках Програми INTERREG Польща-Україна. Цей фонд дозволив би здійснювати пряму фінансову підтримку українських органів самоврядування.

Із січня 2022 року Єврорегіон розпочав розробку стратегій для визначених Транскордонних функціональних зон (ТФЗ). Одними з них є ТФЗ «Перемишльські ворота» та «Кременарос», до складу яких входять, зокрема, прикордонні території з українського боку. На основі Стратегії обох ТФЗ будуть спільно підготовлені так звані транскордонні територіальні інвестиції.

На підставі рішення СОР 6 Карпатської конвенції від 26 листопада 2020 року Асоціація Карпатський Єврорегіон виступає координатором Карпатської платформи сталого туризму на період головування Польщі в Конвенції до 2023 року. Це дуже важливий політичний мандат для проведення міжнародної діяльності в регіоні Карпат у сфері просування сталого туризму. Пріоритетами Єврорегіону є побудова реальних структур співпраці, створення туристичної обсерваторії в Карпатах та впровадження Бренду Карпат CARPATHIA.

Асоціація Карпатський Єврорегіон також узялася за створення структур співпраці в рамках «Ініціативи трьох морів». Співпраця відбуватиметься у сферах розвитку прикордонних територій, туризму і співпраці науково-дослідних центрів інновацій.

Довідково з Вікіпедії:

Карпатський єврорегіон – єврорегіон у Центральній Європі вздовж Карпатських гір, що об'єднує 19 прикордонних адміністративно-територіальних одиниць:

  • України: Львівську, Івано-Франківську, Закарпатську та Чернівецьку області;
  • Словаччини: Кошицький та Пряшівський краї;
  • Угорщини: медьє Боршод-Абауй-Земплен, Гайду-Бігар, Гевеш, Яс-Надькун-Сольнок і Саболч-Сатмар-Береґ;
  • Румунії: повіти Біхор, Селаж, Сату-Маре, Марамуреш, Харгіта, Сучава та Ботошань.

Єврорегіон утворений 14 лютого 1993 року, коли в угорському місті Дебрецен міністри закордонних справ України, Польщі й Угорщини підписали відповідний договір.

Площа єврорегіону становить понад 148 тис км², а  населення перевищує 16 мільйонів осіб.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: