Новини з полів саміту НАТО у Вашингтоні від Президента

НОВИНИ 10.07.2024 Коментарі 0

У вівторок, 9 липня, Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона на саміт НАТО. Свій візит він розпочав зі вшанування пам’яті українців, які загинули внаслідок організованого совєцькою системою Голодомору 1932-1933 років. 

Меморіал жертвам Голодомору в Україні поруч із будинком Конгресу створила 2015 року архітекторка українського походження Лариса Курилас. «Голодомор 1932–1933. У пам'ять про мільйони невинних жертв штучного голоду в Україні, спланованого та вчиненого сталінським тоталітарним режимом», написано українською та англійською мовами.

«Зараз, коли чергова російська імперія намагається знищити українців, нам важливо зберігати пам’ять про попередні спроби. Бо Україна нині боронить не лише сучасність, а й історичну справедливість», - йдеться у тексті, опублікованому у ТГ-каналі Президента.

Глава держави також звернувся до американців, наголосивши на важливій ролі їхньої країни у світі щодо збереження свобод і демократичних цінностей.

«Ми (українці, - ред.) уже не раз доводили: що більше ми маємо, то важче путіну вести війну. Він усе ще думає, що війна може принести плоди, він усе ще думає, що приниження Америки може принести плоди. Протягом усього свого правління він намагався принизити Америку і зламати життя вільних народів. Його особиста історія повинна нарешті закінчитися, щоб історія миру стала довговічною. Разом з Америкою світ здатен робити правильні речі. Коли ми всі будемо діяти. Достатньо сильно, достатньо рішуче. І це має бути нашою стратегією. Саме такою. І саме зараз. З усією американською міццю, яку не зможуть відбити жодні «путіни». Бо Америка, як відомо, занадто велика для дрібних справ. Не треба чекати місяцями! Америка може бути великою щодня», - заначено у зверненні.

У своєму виступі у Президентському фонді й Інституті Рональда Рейгана Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшення озброєння для України, поділився емоціями після російської ракетної атаки по дитячій лікарні «Охматдит» і пояснив, як заборона бити іноземною зброєю по військових об’єктах на території росії впливає на війну проти України.  

У середу, 10 липня, Президент повідомив про швидке рішення щодо літаків F-16 України. Отриману напередодні згоду поставити іще 5 систем ЗРК Patriot і «десятки інших систем ППО».

Також анонсував зустрічі в Конгресі США із представниками республіканців і демократів.

Під час перебування у Вашингтоні Глава держави підписав із прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом безпекову угоду (на фото внизу).

«Люксембург продовжуватиме надавати військову допомогу Україні та надалі підтримуватиме захист життя наших людей. Угода зосереджена на політичній та ціннісній взаємодії між нашими країнами. Люксембург підтримує санкції проти росії, наше подальше зміцнення на європейському та євроатлантичному напрямках – вступ України в ЄС і НАТО, – а також допомагатиме захисту та відновленню нашої культурної спадщини», - повідомив Володимир Зеленський.

Окрім цього на полях саміту НАТО він уперше зустрівся з нещодавно призначеним прем'єр-міністром Нідерландів Діком Схоофом (на фото внизу). З яким домовлявся про посилення української ППО, оборонні потреби України, розвиток оборонної співпраці та підготовку українських пілотів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: