Центрвиборчком дав роз’яснення про легітимність Зеленського після 20 травня

НОВИНИ 06.03.2024 Коментарі 0

У Центральній виборчій комісії переконані, що жодних проблем із легітимністю президента Володимира Зеленського після 20 травня не існує.

На думку комісії, він має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів  після завершення воєнного стану. Про це йдеться в офіційній відповіді ЦВК на запит інтернет-видання «Главком». 

Так, Центрвиборчком вказує на закладену у Конституції безперервність здійснення влади, виконання президентом повноважень до вступу на посаду його наступника та відсутність підстав говорити про можливу передачу президентських функцій до голови Верховної Ради.

Зокрема, у Центрвиборчкомі наголосили, що згідно з ч. 1 ст. 108 Конституції України, президент виконує свої функції до вступу на посаду новообраного голови держави. При цьому у ч. 2 ст. 106 Основного закону прописано, що президент України не може передавати свої повноваження іншим особам або органам. Що стосується дострокового припинення повноважень, то такі випадки прописані у ч. 2 ст. 108 Конституції. І жодного з цих вичерпних випадків зараз застосувати не можна.

Водночас у ЦВК звернули увагу, що 24 лютого 2022 року в Україні запровадили воєнний стан через повномасштабне вторгнення рф. Тому Центрвиборчком нагадав про на ст. 64 Конституції України, яка передбачає, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану у країні можуть обмежувати деякі права та свободи громадян. Зокрема, в умовах воєнного стану забороняється проведення загальнодержавних та місцевих виборів.

Крім того, зазначили в ЦВК, законодавство передбачає, що в умовах воєнного стану повноваження президента не можуть бути припинені. Якщо ж під час воєнного стану термін повноважень спливає, то їх продовжують, поки на посаду не заступить новий голова держави, обраний після воєнного стану.

Водночас у ЦВК підкреслили, що некоректним висвітленням теми легітимності/нелегітимності повноважень президента може скористатися країна-агресорка рф для загострення суспільно-політичної ситуації в Україні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: