Чого не вистачає для визнання терористів спонсором тероризму?

АНАЛІТИКА 12.10.2022 Коментарі 0

Знову росія опинилась за півкроку до визнання її державою-спонсором тероризму. Відповідний законопроєкт вкотре представили американські сенатори – подібне подання протягом лише 2022 року відбувається принаймні утретє.

До американського Конгресу внесено законопроєкти щодо визнання росії державою-спонсором тероризму, повідомив старший радник Конгресу Пол Массаро у Twitter.

За його словами, у верхню палату парламенту США внесли одразу два таких законопроекти: від сенатора Ліндсі Грема (Республіканська партія) та конгресмена Теда Ліу (Демократична партія).

«Сполучені Штати повинні використовувати всі наявні інструменти, щоб зупинити росію від її жорстокої агресії в Україні. росія підтримує проксі-сили, які здійснюють терористичні акти проти мирного населення по всьому світу, від Сирії до України. Визнаючи росію державою-спонсоркою тероризму, цей закон посилить наслідки для сметоносних дій путіна. Спираючись на санкційні повноваження, першочергово запроваджені Конгресом, законопроект ще більше ізолює росію та завдасть сильніших економічних наслідків режиму путіна», - коментує на своїй офіційній сторінці в інтернеті автор документа, конгресмен-демократ, Тед Ліу.

До слова, ще 15 вересня американські сенатори – демократ Річард Блюменталь і республіканець Лендсей Грем – представили  законопроєкт щодо визнання країни-агресора (рф) спонсором тероризму.

«Необхідність цього заходу зараз як ніколи актуальна», - сказав сенатор Блюменталь, заявивши про вбивства мирних жителів та інші «жорстокі утиски» в Україні після вторгнення Росії.

Сенатор Грем своєю чергою заявив, що визнання РФ спонсором тероризму надішле потужний сигнал підтримки Києву та союзникам США, водночас накладаючи на Росію суворі покарання і дозволяючи подати на неї позов у судах США за дії в Україні, а також посилити санкції.

Це далеко не перша спроба визнати росію спонсором тероризму. Ось коли це пробували робити раніше:

- квітень 2018 - після отруєння Скрипалів;

- липень 2020 року, коли стало відомо про фінансування росією Талібану;

- грудень 2021 року - просто для «профілактики»;

- травень 2022, через військові злочини в Україні;

- липень 2022, подала Ненсі Пелосі.

28 липня Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії, які призвели «до загибелі незліченної кількості людей».

Знаковим став вересень 2022-го, коли президент США вирішив трохи пригальмувати цей процес.

5 вересня президент США Джо Байден заявив, що росію не варто визнавати державою-спонсором тероризму у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

6 вересня стало остаточно відомо, що США не вноситимуть Росію до списку країн-спонсорів тероризму, оскільки це може мати «небажані наслідки» для України та світу, і вплинути на можливість постачати допомогу, заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр. Вона наголосила, що рішення остаточне та додала, що США вже запровадили проти РФ такі ж санкції, які б наклали на неї в разі отримання статусу "спонсорки тероризму".

14 вересня речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що адміністрація президента Байдена веде обговорення з Конгресом США щодо запровадження проти Росії нових санкцій, які були б аналогічні оголошенню РФ країною-спонсором тероризму.

А вже 15 вересня з’явився законопроєкт Блюменталя та Грема.

Натомість у жовтні московити укотре проявили своє терористичне нутро.

Тепер увесь світ бачить, чим займається рф – обстрілює потужними ракетами житлові будинки, ТЕС, електропідстанції, залізничні вузли та інші цивільні інфраструктурні об’єкти на українській території. За кілька останніх днів рашисти щодня випускали по Україні більш як по півсотні потужних ракет (це без урахування обстрілів далекобійною артилерією).

Виглядає на те, що рашисти просто прагнуть завдати нашим містам якнайбільших збитків. При цьому на агресора не мають впливу жодні міжнародні інституції.

Хто така держава-спонсор тероризму? До слова, у міжнародному праві немає єдиного визначення, що таке «тероризм». ООН найчастіше визначає його як «злочинні акти, розраховані на створення обстановки терору».

Сполучені Штати Америки натомість використовують термін «держава-спонсор тероризму». І йдеться тут про держави, які неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму.

Визнання якоїсь держави терористичною – це один із найпотужніших та наймасштабніших інструментів у арсеналі США. Раніше його застосовували лише в крайньому разі і тільки до марґінальних держав, які були мало залучені у світову економіку.

Уперше США сформували перелік держав-спонсорів тероризму понад 40 років тому – у 1979 році. Тоді до нього увійшли Лівія, Ірак, Південний Ємен та Сирія. Наразі ж до цього «чорного» списку входять чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран та Сирія. Ці держави стали вигнанцями на міжнародній арені, втративши імідж через свою агресивну політику.

Натомість росію, як і радянський союз, не визнали державою-спонсором тероризму ні після анексії українського Криму та збиття пасажирського рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році, ні під час підтримки рф режиму Башара Асада та війни у Сирії, ні під час «холодної війни», коли Москва сприяла терористичним угрупуванням у 1970-х та 1980-х.

До держав-спонсорів тероризму США застосовують декілька категорій санкції. По-перше, обмеження на допомогу від Штатів, зокрема й економічну. По-друге, заборона на експорт та продаж оборонного озброєння. По-третє, фінансові обмеження (наприклад, США можуть виступати проти позик, які може надавати таким державам Світовий банк чи інші міжнародні фінансові інституції). По-четверте, посилені заходи контролю над експортом продукції подвійного призначення. А це може бути широкий перелік товарів, починаючи певними металами, а закінчуючи датчиками, чипами та безпілотниками. Тобто під заборону може потрапити все, що можна використати не лише для цивільних цілей, а й для виготовлення зброї.

Зрештою, як показує досвід іранських безпілотників, певні лазівки та «сірі схеми» для отримання необхідних компонентів усе ж існують.

Крім того, США можуть заморожувати власність «терористичної» країни, або ж знімати дипломатичний імунітет з її представників. 

І ще один важіль впливу на державу-терориста – і можливо, найважливіший для її світової ізоляції, – США можуть застосовувати так звані «вторинні санкції» проти інших країн, які торгують із «терористом». Це обмеження є також і найчутливішим. Адже росія, на відміну від держав, які вже визнані США терористичними, має найбільше економічних зв’язків.

Можна сказати, що рф уже стала найбільш підсанкційною країною світу, обійшовши за кількістю санкцій ті ж Іран, Сирію та Північну Корею. Загалом світ запровадив проти росії близько 10 тисяч санкцій, із них понад 7 тисяч – після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Тому статус держави-терориста для рф – це певною мірою символічний крок. Штати багато разів наголошували, що вже застосували до росії низку санкцій, аналогічних тим, що використовуються проти держав-терористів: наприклад, заборона на експорт озброєння та фінансові обмеження. Крім того, росія не отримує жодної зовнішньої допомоги від США. 

Статус держави-терориста, безумовно, вдарить по росії, зокрема репутаційно. Адже світ почне називати речі своїми іменами. Міжнародний бізнес, який протягом останніх місяців тікав з рф, туди не повернеться. Та й санкції можуть поставити під питання єдиний важіль впливу рф на світ – експорт енергоносіїв від такого ненадійного партнера. Бо ж будь-які спроби переорієнтувати поставки нафти та газ з Європи, яка все більше говорить про повне ембарго, наприклад, на Китай та Індію будуть під великим сумнівом, а, можливо, й зовсім проваляться.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: