Чи отримає Україна російські активи на 300 мільярдів доларів до другої річниці повномасштабної війни? 

АНАЛІТИКА 14.02.2024 Коментарі 0

У грудні минулого року The New York Times писала про те, що в адміністрації президента США Джо Байдена почали педалювати питання надання Україні понад 300 мільярдів доларів активів росії. Мовляв, у Байдена терміново порушили питання із країнами-союзницями про передачу арештованих російських активів для України.

Видання зазначало, що в Байдена посилили тиск на Канаду, Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію та Японію щодо питання стратегії на цю тему з нагоди другої річниці від початку повномасштабного вторгнення росії. 

Хоча насправді перемовини між міністрами фінансів, дипвідомств і керівництвом центральних банків розпочалися за декілька тижнів до цього. Щоправда, питання передати Україні російські активи із країн Заходу забюрократизували. Гострі дискусії точаться довкола багатьох деталей. зокрема, надавати російські кошти на відновлення України чи суто на військову підтримку.

Відтоді сплинуло два місяці, але наразі про це питання західні медіа скромно мовчать. Хоча до 24 лютого – трагічної дати в історії сучасної України, коли на її територію зусебіч вторгнулися російські загарбники, залишається 10 днів.

У США також наразі із труднощами вирішують справу з наданням Україні зі свого бюджету допомоги на 60 мільярдів

На початку січня економіст Михайло Демків на своїй сторінці у FB писав::

- У 2022 році заморожені $300 млрд російських грошей виглядали як фантастична сума. Розраховувати на те, що її передадуть на відбудову України доводилося лише в найоптимістичніших припущення.

Сьогодні на календарі вже 2024. Використання тих заморожених активів потрохи перетворюється на базовий сценарій. Заради чого ще доведеться дуже багато попрацювати, але все більш чіткіше формулюється думка, що фінансова допомога Україні має йти з грошей агресора, і меншим чином за рахунок платників податків демократичних країн. Нехай не всі $300 млрд, а менше сума – якась усушка, утруска по дорозі відбудеться. Тільки от це вже не такі космічні гроші на фоні щорічних потреб у фінансуванні дефіциту бюджету, які ми зараз міряємо чотирма десятками мільярдів доларів й я не бачу прогнозів різкого скорочення цього самого дефіциту найближчим часом. А ще плюс колосальна вартість відбудови зруйнованого!

Таке собі переосмислення масштабу цифр. До 2022 в потоці новин звучали зовсім інші цифри. Мільярд доларів траншу МВФ, півтора мільярди залучень від єврооблігацій. Потенційні інвестиції в ринок землі міряли чи то десятком мільярдів, чи трохи більшою сумою.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: