Ні поляки, ні українці не винуваті 

ОКРЕМА ДУМКА 14.02.2024 Коментарі 0

Протести фермерів, які зараз відбуваються на захист ринків Європейського Союзу, поглиблюють кризу, пов’язану з війною в Україні, водночас негативно впливаючи на внутрішню та зовнішню політику багатьох європейських країн. Зрозуміла присутня тривога за долю аграріїв, які не можуть конкурувати з дешевшою сільськогосподарською продукцією, яку пропонує в тому числі й Україна.

Я, однак, переконаний, що блокада кордону є неправильно адресованою формою протесту. Зрештою, законодавство, що регулює питання торгівлі чи транзиту, є відповідальністю органів влади Європейського Союзу та національних урядів. Саме тут фермери повинні вимагати або змін у законодавстві, або створення правил, які би регулювали суперечливі питання, що викликають стільки непотрібних і небезпечних наслідків. Блокада національних урядових інституцій чи інституцій ЄС була б, ймовірно, ефективнішою, ніж блокада кордонів, без соціальних та міжнародних конфліктів. При цьому не варто забувати, що автором нинішніх пертурбацій є Путін та його оточення.

Окрім того, дискусійні питання, як у випадку з нещодавніми протестами транспортників, вирішують тимчасово, без жодних чітких дій для упередження повторення таких конфліктів у майбутньому. Для торгівлі продуктами харчування слід якнайшвидше знайти рішення, що враховують глобальні тенденції, викликані наявними збройними конфліктами, чи тими, що можуть виникнути в найближчому майбутньому.

Протести, що охопили Європу, не є націоналістичними. Тому узагальнення, які щодня роблять деякі політики та деякі ЗМІ щодо наших сусідніх країн, дуже шкідливі. Ні поляки, ні українці не винні. Але досі чуємо заяви на кшталт того, що поляки блокують кордон, а українці захищають інтереси олігархів. Прикладів таких звинувачень можна навести багато. Тому ми маємо звернутися до представників влади та ЗМІ із проханням точно визначити людей та інституції, які беруть участь у суперечках між нашими країнами. Мене дуже дратують такі загальні звинувачення народів, у яких стверджують, що винуваті поляки чи українці. Я – поляк і не почуваюся винуватим у тому, що влада Європейського Союзу чи національні уряди досі не виробили стратегічних рішень суперечливих питань. Українська нація теж не винувата, але у взаємному спілкуванні часто використовують узагальнення, мовляв, українці винуваті в недобросовісній конкуренції чи корупції.

Ми маємо вимагати, щоби журналісти та політики, які використовують такі узагальнення, які створюють хибний образ суспільства, використовували точні терміни, що розкривають людей та інституції, відповідальні за проблеми, спричинені не лише турботою про власні ринки. Будь-яку кризову ситуацію між Україною, Польщею чи Євросоюзом вміло посилюють та спотворюють  російські загарбники.

Мета таких дій відома: за будь-яку ціну погіршити взаємні міжнародні відносини та призвести до якомога більшого соціального розколу в країнах Європейського Союзу та Україні.

Можливо доцільно, щоби центри моніторингу російських пропагандистських технологій також розпочали вести статистику, щоби люди знали, які політики з ЄС та України, а також журналісти та ЗМІ використовують шкідливу для взаємовідносин риторику та як часто. Такі дії не тільки виявили би справжні наміри окремого повідомлення, але й виявили би так званих корисних ідіотів, які можуть бути ще більш шкідливими, ніж ті, хто діє наперед, повторюючи пропагандистську мантру.

 

Анджей Клімчак, польський журналіст, спеціалізується на східних   питаннях,   головний редактор «Форуму журналістів». Член головної ради   Спілки   журналістів Польщі (SDP), ініціатор та учасник багатьох   міжнародних   медіапроектів

Ілюстрація з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: