Чехія купила російської нафти і газу на 7 млрд євро: у 5 разів більше, ніж надала допомоги Україні

НОВИНИ 15.10.2024 Коментарі 0

Чехія разом з Угорщиною та Словаччиною сповна використали своє право на недотримання заборони ЄС на імпорт російської нафти. Більше того, після російського вторгнення в Україну вони зберегти та навіть збільшити обсяги купівлі російської сирої нафти. Так, Чеська Республіка витратила понад 7 млрд євро на російську нафту і газ – це у п’ять разів більше, ніж 1,29 млрд євро, які чехи надали як допомогу Україні.

Про це мовиться у звіті Центру вивчення демократії та Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

Зокрема. у повідомленні сказано, що імпорт нафти Чехією приніс Кремлю понад 2,3 млрд євро податкових надходжень з початку вторгнення. У 2023 році залежність Чехії від російської сирої нафти зросла до 60%, незважаючи на наміри уряду поступово відмовитися від неї.

Єдиний переробник сирої нафти в Чехії, польська компанія Orlen Unipetrol, скористалася звільненням від заборони ЄС на імпорт російської нафти, щоб придбати великі обсяги російської сирої нафти зі знижкою: 2023 року ціна на російську нафту була в середньому на 21% дешевшою за азербайджанську. Ця стратегія сприяла появі надприбутків у розмірі близько 1,2 млрд євро. Однак у періоди великої залежності від російської нафти економія від дешевшої російської нафти не відображалася на споживчих цінах на бензин у Чехії.

Поточна оцінка показує, що Чехія може повністю замінити постачання російської сирої нафти шляхом максимального використання Трансальпійського нафтопроводу, збільшення імпорту нафтопродуктів з Німеччини та через використання величезних запасів сирої нафти в країні. Таким же чином Чехія може повністю припинити купувати російський газ, оскільки вона має достатньо альтернативних неросійських варіантів постачання з Норвегії та світового ринку СПГ.

Аналіз ситуації також свідчить про те, що для завершення свого стратегічного відокремлення від російської нафти ЄС повинен закрити всі прогалини в санкціях, включаючи винятки для нафтопроводу «Дружба» та лазівку в нафтопереробці, яка дозволила третім країнам максимізувати закупівлі російської нафти та продавати надлишки нафтопродуктів в ЄС.

Фото – президент Чехії Петр Павел/iROZHLAS.cz 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: