Бріджит Брінк: «Ми тут, щоби допомогти Україні здобути перемогу»

ПЕРЕКЛАДИ 21.06.2022 Коментарі 0

Новий посол США в Україні Бріджит Брінк розповіла кореспондентові «Голосу Америки» у Києві про свої найближчі завдання: від надання військової допомоги Україні до відновлення роботи посольства.

Бріджит Брінк (Bridget Brink), яка призначена послом в Україні у травні 2022 року, обговорила підтримку України з боку США, пріоритети і проблеми на тлі вторгнення Росії в Україну з головою бюро «Голосу Америки» у Східній Європі Мирославою Гонгадзе. Інтерв'ю публікується зі скороченнями.

«Голос Америки»: Чи не могли би ви розповісти, які проблеми, на вашу думку, стоять прямо зараз перед Україною і Сполученими Штатами, які її підтримують?

Посол США в Україні Бріджит Брінк: Я не можу висловити, як я пишаюся тим, що перебуваю тут, знову є послом США і працюю із чудовою командою американців та українців.

Завдання, які стоять перед Україною та нами, величезні. Коли я прибула сюди, я поставила собі п'ять безпосередніх цілей, і перша – допомогти Україні захистити себе. Друга – допомогти притягнути до відповідальності винуватих у військових злочинах і жорстокості. Третє – забезпечити, щоби гуманітарна допомога, зокрема, яку направляють зі США, доходила до кінцевих отримувачів, особливо в зонах конфлікту. Четверте – проконтролювати цей величезний обсяг американської допомоги та забезпечити відповідний нагляд звідси з Києва. І останнє – знову зібрати нашу команду, американців та українців, які працюють у посольстві, та відновити нашу структуру. Тож проблеми, які стоять перед Україною, дуже великі, вони стоять перед усіма нами, але ми справді сповнені рішучості та готові їх вирішити.

«Голос Америки»: Президент Джо Байден учора оголосив про надання додаткової фінансової допомоги Україні. Сполучені Штати завжди були найбільшим прихильником України у військовому та фінансовому відношенні. Ви згадали про контроль над тим, як використовуються гроші всередині країни. Яким чином зараз здійснюють контроль?

Бріджит Брінк: Є давно налагоджені системи для всієї допомоги, що ми надаємо, включаючи безпекову допомогу. І те, що ми зараз робимо, – це просто контроль… Ми виконуємо відповідні функції, які повинні виконувати тут, у Києві, працюємо з Міністерством оборони й іншими структурами українського уряду, які є важливими у цьому процесі. Ми тут якраз для цього, як і для вирішення інших завдань. Упевнена, що ми впораємося.

«Голос Америки»: Чи є якийсь спеціально призначений представник для спостереження за допомогою, яку Сполучені Штати надають Україні?

Бріджит Брінк: Ми це робимо через своє посольство – і тому я справді рада бути тут як посол. Потім у нас з'явиться додатковий персонал, включаючи старших співробітників, які займатимуться спеціально цими завданнями.

«Голос Америки»: Президент України Володимир Зеленський зробив натяк, що Сполучені Штати виділяють недостатньо допомоги або роблять це надто пізно. Як би ви прокоментували його позицію?

Бріджит Брінк: Я би сказала, що з початку війни та навіть раніше ми були повністю зосереджені на тому, щоб якнайшвидше надати Україні безпекові засоби, зброю, яку Україна потребує. І це насправді стало моєю головною метою, як я приїхала сюди. Справді, я вважаю, що на ранньому етапі були деякі проблеми, і я тут якраз для того, щоби переконатися, що все, що ми робимо, безпосередньо допомагає українцям на передовій, допомагає Україні покращити своє становище на полі бою, що, як ми впевнені – підтримає її позицію на переговорах, коли до цього дійде.

«Голос Америки»: Як зараз складаються ваші відносини з українським урядом? Чи взаємодієте ви на всіх його рівнях?

Бріджит Брінк: Один із моментів, які я виокремила, будучи дипломатом протягом 25 років, - це загальна й абсолютна підтримка, яку я отримую від уряду України, від людей поза урядом, від населення, а також підтримку у себе вдома, включаючи громадську підтримку у моїй рідній частині Сполучених Штатів, на Середньому Заході.

І я справді вдячна за це... Ми розуміємо, що це неймовірно важливо для України, її майбутнього, але я вважаю, що це також дуже важливо для європейської безпеки і Сполучених Штатів. Ми не маємо дозволяти, щоби державні кордони змінювалися силою.

«Голос Америки»: Як ви загалом бачите цю війну? Є різні уявлення про тактику і стратегію, що  використовують Сполучені Штати й інші західні країни, але очевидно, що Сполучені Штати беруть на себе провідну роль у створенні коаліції проти Росії. Українці страждають від того, що війна затягується, як ви уявляєте її завершення? Чи бачите ви можливість мирних перемовин?

Бріджит Брінк: Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що ми залишаємо на розсуд українців питання про те, коли Україна вважатиме за можливе вести мирні переговори. Президент Байден вказував на те, що Володимир Зеленський казав, що всі війни закінчуються перемовинами. Але ще раз: ми залишаємо вибір часу і змісту переговорів на розсуд українців.

«Голос Америки»: Якими є очікування Сполучених Штатів від України на даний момент? Зокрема, до війни точилися розмови про боротьбу з корупцією тощо... А що зараз?

Бріджит Брінк: Я би сформулювала це трохи інакше. Я вважаю, що ті з нас, хто так рішуче підтримує Україну в уряді США, серед американського населення, роблять це тому, що ми бачимо і розуміємо те майбутнє, якого хочуть українці. І це майбутнє, в якому Україна буде вільною, незалежною, процвітаючою, суверенною, здатною самостійно визначати свій шлях. Для нас, американців, це справді важливо.

На що я хотіла би сподіватися, що я планую робити далі і вже роблю зараз – так це підтримувати Україну у невідкладному та найважливішому завданні її захисту й оборони. Думаю, із цим погодяться всі. І я впевнена, що український уряд і народ погодяться з тим, що ще одним важливим завданням буде проведення реформ, які забезпечать Україні майбутнє та майбутнє новим поколінням українців.

«Голос Америки»: Ця війна стосується не тільки України. Україна бореться за більшу мету – за демократію. Чи вважаєте ви, що Україна виборює європейські цінності? Якщо Україна зазнає поразки, які можуть бути наслідки?

Бріджит Брінк: Україна не зазнає поразки, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Як я вже згадувала, це дуже важливо для України і справді важливо для європейської безпеки. Це дійсно важливо і для Америки, тому що, як сказав президент Байден, те, що сталося, є обурливим з морального погляду, це неспровокований, невиправданий напад на суверенну країну. В інтересах Америки забезпечити мир і безпеку в Європі – це життєво важливо. Тож наслідки справді виходять далеко за межі України. Ми всі чудово розуміємо, що поставлено на карту. Саме тому ми тут: щоби допомогти Україні здобути перемогу.

«Голос Америки»: Ще одне питання щодо відновлення України. Як ви уявляєте цей процес? Чи склалася коаліція на підтримку цього?

Бріджит Брінк: Я знаю, що у липні в Луґано (Швейцарія) відбудеться конференція, під час якої обговорюватимуть це питання. Я вірю, що мій уряд захоче підтримати Україну всіма можливими способами. Я думаю, ми також запропонуємо, щоб Україна взяла на себе провідну роль у визначенні того, як найкраще провести реконструкцію. З тієї інформації, що я отримую від (українського) уряду, я бачу, що він дуже зосереджений на реформах і побудові України майбутнього. Упевнена, ми всі намагаємось це підтримати.

Довідково

Бріджит Брінк закінчила середню школу міста Іст-Ґранд-Рапідз (Мічиган) 1987 року. Отримала ступінь бакалавра політичних наук у Кеньон-коледжі і ступінь магістра міжнародних відносин і політичної теорії у Лондонській школі економіки та політичних наук.

Із 1996 року працює у Державному департаменті США. Із 1997 до 1999 року працювала консульським співробітником з політичних питань у посольстві США у Белграді. До 2002 року працювала на Кіпрі, а потім спеціальним помічником у Європі заступника державного секретаря з політичних питань (до 2004 року). Із 2005 до 2008 року обіймала посаду начальника політико-економічної служби у Тбілісі.

Потім стала заступницею директора у справах Південної Європи у Державному департаменті США, після чого увійшла до Ради національної безпеки США як куратор по району Егейського моря та Південного Кавказу, де координувала зовнішню політику США у відносинах із Туреччиною, Грецією, Кіпром, Грузією, Азербайджаном та Вірменією. 2011 року повернулася до Грузії як заступник глави посольства США у Тбілісі.

Із 2014 до серпня 2015 працювала на посаді заступниці голови дипмісії США в Ташкенті, Узбекистан.

У травні 2019 року президент США Дональд Трамп призначив пані Брінк послом у Словаччині.

Пані Брінк прийняла присягу як посол США в Словацькій Республіці 1 липня 2019 року, і вручила вірчі грамоти президентці Словаччини Зузані Чапутовій 20 серпня 2019.

25 квітня 2022 року президент Джо Байден призначив Бріджит Брінк новим послом США в Україні. Наступного дня її кандидатура була у Сенаті на розгляді комітету із закордонних справ. Сенатом затвердив її кандидатуру 18 травня 2022 року, а 30 травня Брінк вручила вірчі грамоти президентові України Володимирові Зеленському.

Спілкується англійською, російською, сербською, грузинською та французькою мовами

За словами радниці міністра енергетики України Лани Зеркаль, «вона добре знає регіон і важливість енергетики для захисту від російського впливу і впливу олігархів». Має репутацію непримиренного борця з проросійськими силами, зокрема, у Грузії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: