Що Токаєв зробив з путлєром?

АНАЛІТИКА 22.06.2022 Коментарі 0

Кілька днів тому світ отримав урок, як можна кількома відвертими фразами не лише поставити на місце сучасного кремлівського недофюрера, але й перекреслити увесь ефект від його помпезного економічного форуму. Заява президента Казахстану Токаєва про невизнання «квазіреспублік» (так званих «лднр») стала холодним душем для ліліпутіна, від якого він ще довго відходитиме.

Кремлівський карлик терпіти таке приниження не звик, але ніякої гидоти, як він це полюбляє, у відповідь не сказав (хоча присутні кажуть, що недодиктатора аж пересмикнуло). Його гопницька натура спромоглася лише на дрібну капость – він вголос перекрутив ім’я Касима-Жомарта Токаєва.

А вже незабаром з’явилося відео від «дона» кадирова, де він буквально вимагав від країн-членів ОДКБ «сказати своє слово» щодо війни в Україні. Бо ці «союзники бояться санкцій». Тоді як «росія всім допомагає» – і в конфлікті Азербайджану та Вірменії, і «врятувала Білорусію», і особливо «коли Казахстан почав втрачати суверенітет».

На це відреагував сам Токаєв, нагадавши в ефірі «раісі 24», що це не «росія врятувала Казахстан», а ОДКБ увели війська.

Я виступав у москві і говорив про те, що вперше за 30 років ОДКБ якимось чином проявив себе, спрямувавши обмежений контингент у Казахстан. При чому, підкреслюю, не росія, а Організація договору про колективну безпеку. В росії деякі особи перебріхують цю ситуацію та стверджують, що росія врятувала Казахстан, і він тепер повинен вічно служити і кланятися росії в ноги. Вважаю, що це абсолютно не виправдані міркування, можна сказати, далекі від реальності, - заявив Касим-Жомарт Токаєв.

До речі, казахський президент під час форуму ще й відмовився від російського ордена Олександра Невського (ним нагороджують іноземних діячів) – мовляв, до завершення своїх повноважень не планує приймати ані вітчизняних, ані зарубіжних нагород.

Звісно ж, росіянці зробили вигляд, ніби насправді не збирались нагороджувати пана Токаєва: «Нагородження й не планувалося», - ображено заявили вуса пєскова. Ще одне приниження, очевидно, вони витримати вже не змогли.

Тим часом мстиві росіяни вирішили не сперечатися публічно (їхні позиції виявились напрочуд слабкими), а піти іншим шляхом.

І дивним чином невдовзі після виступу в петербурзі росія скоротила, а потім і взагалі призупинила відвантаження нафти через порт Новоросійськ (цим шляхом казахська нафта експортується до Європи). Офіційна причина – в акваторії порту виявили міни часів ІІ світової. І роботи з розмінування можуть тривати до кінця місяця.

Але казахи теж зробили вигляд, ніби нічого не сталося: за словами міністра енергетики Болата Акчулакова, на експорт казахської нафти це ніяк не мало б вплинути. «У нас Кашган (велике нафтогазове родовище в Каспійському морі) до 15 липня на ремонті стоїть», - повідомив він.

Натомість низка ЗМІ повідомила, що Казахстан заблокував транзит російського вугілля, хоча потім влада спростувала цю новину.

Схоже, що війна між Нур-Султаном і москвою тільки починається.

І причиною є не лише слова Токаєва у петербурзі.

Казахстан ще на початку весни заявив, що поважає територіальну цілісність України і назвав війну війною. Пізніше високі казахські чиновники заявили, що росія, звісно, друг, але вони змушені дотримуватись режиму міжнародних санкцій (інакше їх можуть застосувати вже проти них). І навіть заблокували понад $20 млн. на рахунках банківських установ, афілійованих із московією.

Варто відзначити, що російські телеканали в Казахстані ніхто не блокував, тож думки серед населення існують дуже різні. Проте Токаєв, скориставшись взимку допомогою «миротворчих» сил ОДКБ, взяв курс на віддалення від москви.

Робить він це з обережністю, усвідомлюючи, що як тільки стосунки буде розірвано, його країна опиниться під ударом. Тому продовжує і членство в ОДКБ, і участь в Євразійському економічному союзі.

Водночас заяви про невизнання так званих «лднр», а також Абхазії та Південної Осетії чітко сигналізують: жодних подібних утворень на території Казахстану столиця (Нур-Султан) не терпітиме. А про таку можливість вже почали натякати і депутат-українофоб костянтин затулін, і режисер та черговий пропагандон тигран кеосаян…

До слова, дружину останнього, маргариту симонян не даремно запросили модерувати сесію на форумі за участю Токаєва. І він навіть тонко натякнув, що все це чудово розуміє, згадавши «діячів мистецтв» та свої претензії до них. А його тепер уже знаменита фраза про невизнання квазіреспублік була лише «відвертою відповіддю» на питання активістки рашистського інформаційного фронту.

Досвідчений дипломат (працював у радянських посольствах в Сінгапурі та Китаї, а в 2011 р. обіймав посаду заступника секретаря ООН), Токаєв останнім часом активно налагоджує стосунки з Іраном та з Піднебесною. І схоже, досягнув тут навіть кращих результатів, аніж кремлівський карлик.

Водночас є і умовна група скептиків, які переконані: президент Казахстану тихцем допомагає росіянам обходити санкції. І для відводу очей подібні виступи гарно спрацьовують: мовляв, яке між цими країнами може бути партнерство після таких публічних «демаршів»? Зрештою, промовистим є вже сам факт приїзду глави чималої держави на форум, де брали участь як представники згаданих «квазіутворень» («лднр»), так і делегація талібів з Афганістану.

Схоже, врешті решт ця багатовекторність колись зіграє з паном Токаєвим злий жарт…

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: