Бобало звільнив Фаріон

НОВИНИ 15.11.2023 Коментарі 0

Депутата Верховної Ради України VII скликання, доктора філологічних наук Ірину Фаріон звільнили з посади професора університету "Львівська політехніка".

На підставі п. 3 ст. 41 КЗпП – вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

"Дзеркало тижня" повідомило, що проєкт наказу вже підписав ректор "Львівської політехніки" Юрій Бобало.

Нагадаємо, що публічний скандал стався через те, що Ірина Фаріон критично висловилась про український військових, котрі спілкуються  російською мовою, сказавши, що не може назвати їх українцями. Це викликало емоційну реакцію у військових, які обматюкали Ірину Фаріон. Потім  вона оприлюднила у телеграмі листування зі студентом у Криму, який її підтримав, після чого його викликали на допит у ФСБ. Це також сповокувало скандал. Водночас наразі нема однозначної інформації про те, чи насправді існує такий кримський студент.

Натомість Ірина Фаріон звернулася до Президента Володимира Зеленського та головнокомандувача Збройними Силами України Валерія Залужного "про необхідність вжити заходів щодо хамської поведінки заступника командира 3-ої ОШБр, майора ЗСУ Максима Жоріна і начальника штабу бригади "Азов" майора Богдана Кротевича.  

Додамо, що сьогодні ж Служба безпеки України повідомила. що вона розпочала кримінальне провадження і призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Зокрема, у повідомленні будо сказано: "Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України:
▪️ ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
▪️ ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
▪️ ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
▪️ ст.182 (порушення недоторканості приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон. Триває досудове розслідування".

Тим часом відомий український правозахисник Володимир Яворський так прокоментував цю ситуацію: "Таке дивне повідомлення СБУ про Фаріон. Щодо особи вже давно справи не відкриваються. Злочин за ст 435-1 (образа військовослужбовця) - суб'єктом може бути виключно військовослужбовець, тобто до цієї справи це не має ніякого відношення. Та й порушення таємниці приватного життя тут звісно ніякої немає. Бо тоді треба пересажати половину мережі за оприлюднення скринів якихось листувань. Ст 161 буде залежати від експертизи і цікаво хто подав скаргу, бо це справа приватного обвинувачення, за якою СБУ просто не має права розслідувати цей злочин. Загалом таке відверте нехтування законом і повноваженнями розслідувати злочини вже навіть не дивує. І такими справами займається спецслужба країни, що воює".

Згодом інформацію про звільнення підтвердив міністр освіти Оксен Лісовий, написавши на своїй сторінці у ФБ таке: "Львівська політехніка" звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором.

Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій.

Саме зі студентів розпочалася Революція Гідності в Україні, яка остаточно закріпила нас на євроінтеграційному шляху. Починаючи з 2014 року, тисячі студентів змінили аудиторії на окопи та пішли захищати свою державу, свої родини та свої цінності.

Цей період в історії України став точкою неповернення і запустив активний процес дерадянізації, час якої давно вже настав. Сьогодні ми продовжуємо позбуватися тіней радянського минулого і в системі освіти зокрема.

Дякую кожному і кожній за небайдужість, вміння відстоювати та захищати свої цінності. Це фантастична риса українців – студентів і молоді.

Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти.

Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки".

До слова, цей допис викликав жваве обговорення. Наразі переважають відгуки, які містять таку оцінку - "ганьба міністру!".  

Читай також СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: