На росії заявили про зупинення членства їхніх пропагандистів з МФЖ

НОВИНИ 22.02.2023 Коментарі 0

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) зупинила участь союзу журналістів росії (рсж). Про це повідомили російські засоби масової пропаганди.

Передісторія виключення російських пропагандистів така: виконком Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) 25 жовтня минулого року отримав протест від Національної спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки України з наполяганням вигнати союз журналістів росії з її складу. Українські медіапрофспілки звернулися з такою вимогою одразу після того, як стало відомо про рішення сжр утворити свої осередки у чотирьох тимчасово окупованих українських областях.

«Такі дії стали продовженням безкарності з боку міжнародної спільноти за відкриття російської філії в незаконно анексованому Криму. Донецька, Луганська, Херсонська та Запорізька області є українськими територіями. У цих регіонах давно створені і працюють осередки Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України. Створення осередків сжр на території України є серйозним порушенням міжнародного права, втручанням у сферу діяльності НСЖУ та НМПУ і має викликати негайну реакцію з боку МФЖ», - йшлося у листі до штаб-квартири МФЖ у Брюсселі, за підписом голови НСЖУ Сергія Томіленка та керівника НМПУ Сергія Штурхецького.

Українські медіаорганізації із перших днів повномасштабної російської агресії скаржилися на дії російських пропагандистів, які розпалювали ворожнечу.

Під час Конгресу МФЖ, влітку 2022 року представники сжр не обрали у склад керівних органів мфж, а Конгрес засудив російську пропаганду та висловив підтримку українським журналістам.

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що її виконавчий комітет ініціював офіційний процес призупинення та виключення російської спілки журналістів зі свого складу.

В останній день січня цього року стало відомо, що МФЖ ініціювала очищення своїх рядів від присутності російських пропагандистів.

Заява МФЖ, як повідомляв «Укрінформ», з’явилася після попереджень профспілок Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії вийти з організації на знак протесту проти її «корупційної діяльності», включаючи дозвіл МФЖ зберегти за журналістами російських державних ЗМІ членство в організації. 

«За словами голови Спілки журналістів Фінляндії Ханне Ахо, профспілки Нордичних країн роками намагалися підняти проблеми всередині МФЖ. Останнім часом їх розчарувало те, що МФЖ не вжила заходів проти спілки журналістів росії за створення регіональних асоціацій журналістів на тимчасово окупованих росією українських територіях», - повідомляв «Укрінформ».

Міжнародна федерація журналістів налічує 600 тисяч працівників медіа у 146-ти країнах і називає себе «глобальним голосом журналістів», багато з яких прагнуть викривати корупцію та правопорушення. Разом із тим керівництво МФЖ трактувало звинувачення нордичних профспілок «неправдивими, наклепницькими та такими, що завдають шкоди» організації.

Як бачимо, у МФЖ вирішили, що більшої шкоди їм завдає присутність у їхніх лавах російських підгавкувачів кремля.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: