Білоруські вибори без вибору: кремль підтримав диктатора

НОВИНИ 25.10.2024 Коментарі 0

Росія підтримуватиме кандидатуру лукашенка на січневих «виборах» президента у Білорусі. Про це заявив кремлівський глашатай дмітрій пєсков і додав, що москва планує «дуже уважно стежити за перебігом виборчої кампанії» у Білорусі.

За чим саме стежитиме кремль – запитання цікаве. Адже політичних конкурентів як таких білоруський диктатор не матиме. 23 жовтня палата представників оголосила дату «виборів» - 26 січня 2025 року. Це на пів року швидше, ніж мало би бути за логікою. Через два дні відтоді про свою участь у кампанії заявив лукашенко та депутат парламенту Олег Гайдукевич, повідомляє DW. Видання нагадує, що останній під час президентської кампанії у серпні 2020-го зняв свою кандидатуру та закликав голосувати за… лукашенка.

«Результати виборів 2020 року не визнали ні Євросоюзом, ні США. За даними незалежних спостерігачів і соціологів, більшість голосів на тих виборах, найімовірніше, отримала суперниця лукашенка Світлана Тихановська», - пише DW.

Про відсутність реальної політичної конкуренції для лукашенка заявив і український посол щодо Білорусі Ігор Кизим. Український дипломат висловив думку, що диктатор, вочевидь, усьоме вийде «переможцем».

«Лукашенко йде на вибори, якщо так можна назвати у нинішніх білоруських реаліях. Очевидно, що всьоме він вийде «переможцем», - цитує пана Кизима «Позірк».

Центральна виборча комісії (ЦВК) Білорусі вже встигнула затвердити графік проведення президентських «виборів». Дочасне голосування розпочнеться 21 січня 2025 року, а документи про реєстрацію ініціативних груп щодо збору підписів для висування кандидатів необхідно подати до 1 листопада.

Призначення лукашенка президентом обслуговуватиме 153 територіальних комісії та понад 5 тисяч дільничних. Цікаво, що зміни виборчого законодавства після 2020 року передбачають нерозголошення складу виборчих комісій.

У ЦВК також прогнозують збільшення кількості міжнародних спостерігачів у «півтора-два рази» - не менше 441-єї особи. Які країни представлятимуть ці спостерігачі – можна здогадатися. Не виключено, що будуть і представники політичних сил і країн Євросоюзу чи навіть США, фінансовані кремлем.

Зросте і вартість призначення лукашенка президентом. Перший тур (і, вочевидь, останній) обійдеться у майже 37,4 мільйона білоруських рублів (11 мільйонів і 356 тисяч доларів). Загальний кошторис видатків на два тури голосування становить майже 52,9 млн. рублів. Це на 1 млн. доларів США більше, ніж 2020 року – а все тому, як пояснили в ЦВК, що зросли споживчі ціни та заробітна плата.

Як зауважує історик і політичний оглядач Олександр Фрідман, якщо лукашенко досидить у президентському кріслі до 2030 року, то він випередить диктаторів-політичних довгожителів з Югославії – Тіто, та Болгарії - Живкова (35 років при владі), зрівняється з португальцем Салазаром (36 років), але все ще поступатиметься іспанцеві Франсіску Франку (39 років) та албанцеві Ходжі (41 рік) ).

На фото – лукашенко у Казані напрацював на підтримку від путіна / Maxim Shemetov / AP /euronews.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: