Білоруські фірми допомагають росіянам обійти західні санкції

НОВИНИ 20.03.2023 Коментарі 0

Відкриття рахунків у білоруських банках перетворилося на масовий туризм для громадян російської федерації. Новий вид білоруського бізнесу описала у «Хартыя '97» Ірина Халіп. За її словами, на одному з російських сайтів з’явилася реклама, що запрошує у туристичну поїздку в Білорусь росіян, які окрім споглядання визначних місць зможуть виготовити пластикову картку для здійснення фінансових операцій у всьому світі.

«Я знала, що багато пронирливих росіян після початку війни їздили до Білорусі та відкривали рахунки, щоб отримати бажану картку, що працює по всьому світу. Але мені й на думку не могло спасти, що це вже стало цілою туристичною галуззю», - зауважує журналістка.

За її словами, допомагають росіянам у цьому турагенти, менеджери та юристи. Попит мають туристичні пропозиції, що включають відкриття банківського рахунку та відвідини на декілька днів санаторію, агросадиби чи мандрівки країною.

Після завершення турпоїздки росіяни забирають карту та повертаються додому. Білоруські банки, за словами, Ірини Халіп, пропонують разом із Visa чи Mastercard за невелику доплату відкрити ще й «Белкарт-Мир». Завдяки цьому «виходить повний цикл: російські гроші легко можна перевести з тамтешнього «Мира» на білоруський «Белкарт-Мир», а вже звідти в межах білоруського банку перевести на Visa чи Mastercard, у долари чи євро – і жодні санкції вже не страшні».

Є й інший сервіс для тих, хто не хоче покидати росію і витрачати час на поїздку в Білорусь. Таким росіянам пропонують оформити довіреність на ім'я якогось менеджера. Останній відкриває усім охочим рахунки та з отриманими банківськими картками повертається в росію, де «вдячні клієнти в обмін на гонорар забирають свої омріяні шматочки пластику, якими повертають собі затишне довоєнне життя і посміюються у вуса над наївними європейцями та дурними американцями».

Авторка нагадує, що лукашенко після кожного акту кремлівської агресії намагався отримати вигоду. 2008 року після нападу росії на Грузію з Мінська збільшили кількість авіарейсів у Тбілісі й імпорт вина, яким росіяни забивали багажники своїх позашляховиків. Після анексії українського Криму й окупації частини Донбасу 2014 року «рейси до Києва почали літати з Мінська чотири рази на день, зі зручними для тих, хто летів з Москви, стиковками». А зараз «нескінченими потоками у білоруські банки» потекли російські капітали.

«Лукашенкові, звичайно, пощастило, але лише частково. Головне – це повна байдужість Заходу до власних санкцій, - констатує Ірина Халіп і наводить приклади співпраці європейського банківського бізнесу з диктаторським режимом у Білорусі. - «Пріорбанк» - це австрійський бізнес. «БСБ банк» -  швейцарський, «Цептер Банк» - також швейцарський. «БНБ банк» належить Банку Грузії, яка відразу після початку війни подала заявку на вступ до Європейського Союзу. І всі вони охоче приймають російські гроші, чи то рубль, чи мільярд, і відкривають рахунки просто за внутрішнім російським паспортом. Санкції, кажете? Ну-ну. Поки Захід заплющуватиме очі, затикатиме вуха і вдаватиме, що нічого не бачить і не чує, - нічого й не буде, окрім війни в Україні та репресій у Білорусі».

Також білоруська журналістка згадала й «Альфа-банк», який навіть не змінив логотип у Білорусі, та послугами якого охоче користуються росіяни.

«Формально банк, як заявляли самі керівники, є «окремим бізнесом у складі міжнародного консорціуму». Тільки консорціум цей – «Альфа-груп», що належить Михайлу Фрідману, Герману Хану й Олексію Кузьмичову. З різноманітними «дочками» та «матерями», зареєстрованими і на Кіпрі, і в Люксембурзі, і в Росії. Але суті це не змінює. Це російський банк, який навіть з-під санкцій благополучно пішов та продовжує сяяти яскраво-червоними літерами на вулицях білоруських міст, із задоволенням роздаючи пластик дорогим росіянам. І всі задоволені. Окрім України», - підсумовує авторка.
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: