Білоруське військо Лукашенка до погибелі в Україні готове?

НОВИНИ 21.03.2022 Коментарі 0

За даними української розвідки, впродовж найближчих 1-2 днів Білорусь розпочне війну з Україною на боці росії.

«Загроза наступу з Республіки Беларусь на волинському напрямку оцінюється як висока», - повідомила «Українська правда» у неділю, 20-го березня. Видання разом із тим зауважує, що сили оборони України готові до захисту.

Невизнаний президент Білорусі Аляксандр Лукашенко довго петляв між ногами у Владіміра Путіна, проте таки взяв та проковтнув умови кремля.

Територія Білорусі стала північним плацдармом для наступу російських військових частин у напрямку Чернігова та Києва. В історичному вимірі Лукашенко дуже швидко з бацьки перетворився на «ябацьку» і прихвосня кремлівських рашистів – вісім років тому він обіцяв не надавати армії росії територію Білорусі для наступу на Україну. Про такі запевнення Лукашенка в інтерв’ю Дмитрові Гордону розповідав Олександр Турчинов. Який у березні 2014 року виконував обов’язки Президента України та поїхав у Мінськ домовитися про гарантії ненападу з півночі. Щоправда, у розмові з Турчиновим білоруський президент не мав 100-відсоткової впевненості, що російська армія не використає територію сябрів для наступу на Київ. Тому у крайньому разі обіцяв попередити українців про атаку за добу до її початку.

Після серпневих виборів 2020-го року Лукашенко став самопроголошеним президентом – розгони й арешти мирних мітингувальників, які не погоджувалися з фальшуванням підсумків голосування, остаточно перетворили «ябацьку» на кривавого диктатора у Східній Європі із 25-річним стажем. Після цього вибір у нього був один – стати путінським холуєм.

Для широкомасштабного нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року Лукашенко віддав територію Білорусі як північний плацдарм для путінських літаків, танків та «іскандерів»… На своє виправдання вусатий диктатор нещодавно,11 березня, у Кремлі розігрував з Путіном мізансцену про підготовку… нападу України на Білорусь. Це лукашенківське божевілля стало причиною масових мемів у соцмережах і медіа.

Змити зі себе і країни ганьбу Лукашенко вже не зможе, йому залишається розділити долю Путіна та йти з ним до кінця.

Що він і робить, підспівуючи господарю кремля. Як от учора в інтерв’ю японському телеканалу TBS «ябацька» розпинався, що «Путін «живіший за всіх живих, абсолютно адекватна та нормальна людина та як ніколи у формі». Також, як пише «УП», Лукашенко поширював японцям путінські наративи про те, що Україна «не повинна мати ядерної зброї, не повинна загрожувати Росії, не повинна забороняти людям, які живуть в Україні, розмовляти будь-якою мовою».

Щобільше, диктатор переконує, що Путін пропонує Зеленському «абсолютно прийнятний варіант договору», бо «Росія у цій війні не програє».

Не оминув Лукашенко і тему участі білорусів у війні з Україною: «жоден білоруський солдат в Україні не воює, ми не нападаємо на Україну, ми не бомбимо Україну, нас ніхто не просить цього робити». Разом із тим він пообіцяв відповісти, якщо Україна «продовжуватиме ескалацію» щодо Білорусі, але «практично переконаний, що нам не доведеться воювати з Україною».

Зрозуміло, що слухати чи Лукашенка, чи Путіна – це гаяти намарне час та псувати собі нервову систему через брехню у вічі про ненапад, примус до миру і т.п.

Путіну не вистачає військ для здолання захисних редутів Української армії. Його війська, як писав ЗІФ, зазнали втрат, що перевищують усі воєнні кампанії кремля за 30 років у світі.

І щодня вони фантастично зростають. Тому стягування хоч якихось боєздатних одиниць з усіх усюд не оминуло і Білорусь. Але самозванець Лукашенко не зміг своїм авторитетом переконати військових бездумно «взяти під дашок» і виконати наказ померти в Україні. Білоруська армія в картопляних полях і пущах у кращому випадку проводила навчання з росіянами, але не воювала ніде. Зрозуміло, що впрягатися за російськими частинами, яких спалюють в Україні колонами, білоруси бажанням не горіли. Понад тиждень тому в медіа поширилися повідомлення про масові рапорти з відмовами білоруських солдатів і офіцерів воювати в Україні. А чоловіки «на цивілці» ховалися чи намагалися покинути межі Білорусі, щоби уникнути призову у збройні сили.

За даними соцопитування від Королівського інституту міжнародних відносин «Чатем Хауз», 79% респондентів у Білорусі вважають неприпустимою загибель білоруських солдатів на війні між Росією та Україною. Також більше половини опитаних вважають, що Білорусь повинна зберігати нейтралітет у російсько-українському конфлікті, повідомляє BBC.

У Мінську, за інсайдерською інформацією, вирішили діяти інакше – за допомогою тиску спецслужб (їх чисельність разом із міліцією перевищує армію), підкупу посадами й іншими способами. Неблагонадійних відфільтровували. Вочевидь Лукашенко на вимогу Путіна таки зможе сформувати хоч якісь частини для воєнних дій в Україні. Чи виступатимуть вони під білоруським прапором, а чи маскуватимуться під російські – можемо дізнатися дуже скоро.

Одним зі свідчень ескалації є вчорашній, 19 березня, виїзд з України останніх працівників білоруського посольства. За інформацією «Європейської правди», причиною такого кроку білоруський посол назвав «нестерпні умови праці».

"30 срібняків" білоруській владі від українських прикордонників 

До слова, білоруських дипломатів у пункті пропуску Могилів-Подільський на україно-молдовському кордоні «маринували» ретельним оглядом майже 20 годин. На додаток, український прикордонник підполковник Воробець на виконання наказу голови Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека передав «із презирством» «30 срібняків». Символ підступності та зради глава білоруського посольства в Україні Іґарь Сокол мав передати керівникові прикордонного відомства Білорусі Анатолія Лаппо. Проте дипломат «срібняки» не взяв.

Чи так само не візьме участі у нападі на Україну нечисельна білоруська армія – запитання радше риторичне.  

Ілюстративне фото: колаж ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: