До росії «підкрадається» галопом інфляція

Економіка 11.08.2023 Коментарі 0

Ріст цін на території російської федерації вийшов з-під контролю путінського режиму. За три місяці інфляція зросла втричі і в перспективі може стати галопуючою.

Аналіз процесів у фінансово-економічному житті росії, яка воює, виклав ресурс «Полигон».

Після сильного, але короткого сплеску у перші тижні війни ціни близько року майже не зростали. Проте зараз період низької інфляції минув. За останніми даними, інфляція SAAR (у перерахунку на рік з корекцією на сезонність) збільшилася із 3,7% у квітні до 10,4% у липні.

Розпочинаючи з літа 2023 зростання цін зумовлюють фактори, притаманні для країни, що воює:

  • ослаблення рубля, що схуднув від початку року на третину та ввійшов у трійку світових лідерів як найдешевше грошова одиниця;
  • дефіцит робочої сили та початок кадрового занепаду цивільного сектору через еміграцію, мобілізацію та переорієнтування зусиль на військові підприємства;
  • вимушене роздування зарплат: вони зростають удвічі швидше, ніж обсяг випуску товарів і послуг;
  • зміна споживчої поведінки росіян: спершу вони уникали робити придбання на великі суми, а тепер готові витрачати всі гроші, що мають;
  • уплив шоків через військові бунти й українські нальоти.

Видання зазначає, що для російської влади літній стрибок цін став сюрпризом. На росії квапливо переписують свої плани і прогнози та налаштовуються на боротьбу з інфляцією. Але можливостей для цього явно менше, ніж у мирний час.

«Через військові бунти, українські удари по російських об'єктах, що почастішали, та нові імпровізації влади РФ, у рядових росіян та особливо у російських виробників зросло відчуття непередбачуваності навіть найближчого майбутнього. Ризики господарської діяльності сприймають як такі, що зростають. Природною реакцією цього також є зростання цін.

Усі перелічені проінфляційні чинники майже неминучі для країни, яка веде війну, що триває, нехай навіть ця війна поки що і не є для рф тотальною. Питання не в тому, чи пришвидшиться зростання цін, а в тому, в яких межах російська влада зможе його утримати та чи зможе взагалі» - йдеться у тексті.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: