Білоруська «Ланка» готує нову ініціативу для ветеранів

НОВИНИ 25.04.2023 Коментарі 0

Допомогти відновити організм пораненим воїнам – нова мета реабілітаційного центру «Ланка» («Звяно» - білоруською). Він розташований в орендованому будинку під Києвом. У ньому на площі 500 квадратних метрів створені умови для комфортного проживання та корисного дозвілля. Ветерани ЗСУ (включно з іноземцями), дійсні військовослужбовці після поранень матимуть змогу вивчати мови, слухати лекції, майстер-класи, отримувати психологічну допомогу та фізичну реабілітацію.

Центр зможе надати допомогу до 10 ветеранам на місяць. Для якісної роботи «Ланці» потрібно 30 тисяч доларів на півроку. Таку суму на реабілітацію воїнів ініціатори проєкту сподіваються отримати від благодійників. Для збору коштів створили відповідну сторінку.

«Ми бачимо мужність українського народу в протистоянні з російським агресором і розділяємо гіркоту втрат на цій війні. Усвідомлюючи рівень болю та наслідки, що торкнулися кожного та кожну, ми хочемо зробити свій внесок у майбутнє звільненої України та вільної Білорусі. Тому і зорганізували цей проєкт.

Через лави Збройних Сил проходять сотні тисяч українських та іноземних добровольців, тисячі колишніх військових після звільнення зі служби потребують допомоги у відновленні психічного та фізичного здоров’я, реадаптації та соціалізації (насамперед іноземці, які не мають достатньої турботи від органів влади).

Допомогти кожному – це виклик і для держави, і для громадянського суспільства. Ми добровільно приймаємо цей виклик, щоби допомогти якомога більшій кількості захисників повернутися до мирного життя.

Ми починаємо з нуля і віримо, що знайдемо вашу підтримку», - йдеться на сайті «Ланки».

Насправді організація починає з нуля проект, але не діяльність. Її історія розпочалася з Мінська 10 років тому. На початках вона виконувала соціально-правозахисну функцію. Проте режим лукашенка розпочав переслідування – у квітні 2021 року силовики арештували 5 активісток об’єднання (як система диктатора розправлялася із правозахисниками - можна прочитати на сайті «Ланки»). 28 квітня мине рік, відколи білоруські активісти отримали свідоцтво про реєстрацію в Україні. Їхні цілі дещо розширилися – до захисту прав та свобод людини додалися допомога військовим і цивільному населенню, яке потерпіло від війни, та загалом зниження негативних наслідків війни.

Однією із перших ініціатив «Ланки» була закупівля для поранених VAC-апаратів. Їх доправляли у різні медзаклади України.

І як же приємно та несподівано було для ідейної натхненниці Центру - білоруської правозахисниці та волонтерка Тетяни Яворської-Гацури, дізнатися, що першим потенційним клієнтом Реабілітаційного центру «Ланка» буде чоловік, якого лікували з використанням VAC-терапії.

«Ми вже один раз людині допомогли, а зараз ще можемо долучитися і поставити її на ноги… Клієнт знайшов нас сам і я докладу усіх зусиль, щоби йому допомогти», - каже Тетяна Яворська-Гацура.

За її словами, поки що не було широкої інформаційної кампанії про початок роботи Реабілітаційного центру і збір коштів. Проте волонтерка вдячна усім братам і посестрам за підписки, пости та поширення інформації про нову ініціативу. Проте цього все одно недостатньо. Тому Тетяна просить підтримати створення реабілітаційного центру «Ланка» не лише словом, а й монетою.

«5 доларів – це не дрібязок. Моя мрія – просто знайти тисячу «своїх» людей», які скидаються по 5 доларів. Допомога й написати пост, зробити поширення, Дуже важливо разом із тим написати від себе про довіру. Оренду ми вже платимо – за квітень заплатила зі своїх 300 євро, бо вірю у вашу підтримку та що все вдасться. Пожертвувати можна тут», - написала Тетяна Яворська-Гацура.

Також читайте: Білоруси постачають українцям унікальні апарати

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: