Білоруси Британії побоюються головорізів від Путіна та Лукашенка

ПЕРЕКЛАДИ 01.08.2022 Коментарі 0

Британське всенаціональне ранкове видання The I опублікувало статтю про потенційні загрози для білоруських опозиціонерів, які мешкають на території об’єднаного королівства, від спецагентів диктатора лукашенка.  

Професійний союз білорусів у Британії (PUBB) заборонений режимом диктатора Олександра Лукашенка за їхню «екстремістську» діяльність.

Білоруські дисиденти, що живуть у Великій Британії, опинилися у групі ризику та перебувають під прицілом Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі після того, як про-кремлівський диктатор оголосив їхнє об'єднання ризиком для «національної безпеки».

PUBB – це протестна група, членами якої є міські працівники, працівники сфери фінансів та інші висококваліфіковані фахівці. Минулого тижня їх усіх звинуватили у неуточнених «екстремістських заходах» та офіційно заборонили указом білоруського КДБ.

Група є визначним, але мирним голосом протесту в Британії проти тоталітарного режиму Олександра Лукашенка, який є ключовим союзником президента Росії Володимира Путіна. Нагадаємо, що Лукашенко почав проводити жорстокі репресії проти свого народу 2020 року після сфальшованих виборів.

Лукашенка, який відкрито називав себе «останнім диктатором Європи», і його кліку раніше звинувачували у прагненні досягнути своїх східноєвропейських цілей, вийшовши за межі своїх володінь, за межі російсько-українського кордону, щоби залякувати чи переслідувати відомих дисидентів.

Білоруських агентів підозрювали в участі у вбивстві провідного активіста проти режиму Віталія Шишова минулого року. Його знайшли повішеним  у Києві після зникнення. Також влада Мінська була відповідальна за горезвісну примусову посадку в травні 2021 року літака Ryanair, щоби заарештувати іншого дисидента Романа Протасевича.

Джерело у правоохоронних органах Великобританії повідомило мене, що будь-які спроби насильства у Британії білоруськими агентами, як вважають, малоймовірні. Проте не можна виключити, що вживатимуть дії для залякування самих дисидентів у Великій Британії через їхніх родичів, які все ще перебувають у Білорусі. Зрозуміло, поліція контролює події.

«Це за методичкою режиму, такого як у Білорусі, намагатися залякати противників удома чи за кордоном. На вулиці може бути зустріч чи «дружнє попередження». Також «дружнє попередження» може бути у дивному телефонному дзвінку чи електронній пошті. Члени сім'ї на батьківщині можуть отримати візит із проханням передати повідомлення. Будь-хто, хто побоюється за свою безпеку, має зв'язатися з поліцією», – сказало джерело.

Співрозмовник у поліції додав, що це «не було помилкою», що, незважаючи на розвал Радянського Союзу, білоруська служба безпеки, як і раніше, називається Комітетом державної безпеки (КДБ).

Професійний союз білорусів у Британії наполягає на тому, що його не налякало рішення лукашенківського режиму про заборону. на його роботу. PUBB заохочує британські компанії бойкотувати Білорусь. Також триває збір коштів для білоруських солдатів в Україні, які воюють проти кремля.

Як я зрозумів, близького родича одного із членів організації PUBB у Білорусі нещодавно відвідала міліція, яка запитала, коли він може повернутися додому.

У своїй заяві оголосив себе «гідним честі» перебувати у списку заборонених КДБ організацій. Союз заявив: «доволі іронічно, що таке «екстремістське» позначення… походить від незаконної хунти в Мінську, яка сфальшувала вибори, тероризує та жорстоко знущається зі свого народу, викрадає літаки і схвалює російський режим, який нелегально та жорстоко вбиває наших українських братів і сестер».

У наказі про заборону PUBB звинувачують у прагненні завдати шкоди білоруській національній безпеці через невстановлену діяльність на своєму веб-сайті і сторінках соціальних мереж. Посольство Білорусі в Лондоні не відразу відповіло на запит від нашого порталу, щоби пояснити, які саме дії його уряд вважає екстремістськими.

Анти-лукашенківські дисиденти, які живуть за кордоном, виокремили низку загрозливих або зловмисних тактик, що використовує лукашенківський режим за кордоном. Вони включають видачу «червоних повідомлень» Інтерполу або запити на екстрадицію проти окремих осіб, як нещодавно сталося з активістом у Словенії. А також відмову або затримку продовження чи відновлення паспорта.

Білоруський режим іде на все, щоби служити найвірнішим союзником Москви в українській війні, а Лукашенко минулого тижня дав інтерв'ю, в якому, за його словами, Київ має погодитися із втратою своєї території, захопленої російськими військами, і домовитися про мир.

Як заявив сам Лукашенко, Мінськ звинуватили у тому, що дозволив використати свою територію військам кремля для стрільби ракетами по Україні. Він також заявив, що підтримує військові цілі кремля, але водночас хоче, щоби його країна була включена до мирних переговорів, щоби покласти край конфлікту.

Кахал Мілмо, The i

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: