Атака нелегалами: у жовтні кордони ЄС тріщали від напливу мігрантів з Білорусі

РОЗСЛІДУВАННЯ 08.11.2023 Коментарі 0

З території Білорусі у жовтні зафіксовано рекордну кількість спроб перетнути кордон із країними Європейського Союзу. Прикордонні відомства Польщі, Литви та Латвії загалом зафіксували понад 5 тисяч спроб нелегально потрапити до ЄС із білоруської території.

Відповідну інформацію про ситуацію на кордоні Білорусі і країн ЄС зібрало німецьке видання Deutsche Welle (DW). Найактивнішим напрямком для нелегальної міграції останнім часом є Латвія.

Тим часом держприкордонкомітет Білорусі оприлюднив дані про виявлення у період зі серпня 2021 року та дотепер тіла 38-ох загиблих мігрантів. Пропаганда режиму лукашенка, звісно, покладає провину у смертях нелегалів на країни ЄС, пишучи про «щоденні тортури і знущання з біженців».

У Польщі зазначають, що тепер усі мігранти, затримані під час спроби незаконно перетнути білорусько-польський кордон, мають нещодавно видані російські візи.

За словами представника Прикордонної служби Польщі Конрада Шведа, це означає, що основним напрямом, звідки іноземці потрапляють до Білорусі, залишається росія. Однією з причин цього є відсутність прямого авіасполучення між країнами Близького Сходу та Мінськом.

Конрад Швед також повідомив, що останнім часом поблизу кордону немає мігрантів – іноземці перечікують у найближчих до польської межі містах. Він зазначив, що зведений загороджувальний паркан на кордоні суттєво полегшив навантаження у роботі його стражів.

Журналісти DW також поспілкувалися із таксистами у Білорусі. На умовах анонімності водії розповіли, що мігранти намагаються не перебувати у прикордонні, а відсиджуються спочатку у містах. І якщо раніше мігранти не ховалися та не приховували мету свого візиту до Білорусі, то тепер усе відбувається в режимі конспірації. Для ночівлі винаймають  квартири та будинки у Бресті та в інших містах біля кордону. Причому житло місцеві здають неофіційно. Помешкання для мігрантів обирають їхні провідники. Останні намагаються використовувати квартири, які не були «засвічені» у здачі в оренду через популярні сервіси.

Німецьке видання також зазначає, що нелегальні мігранти перестали користуватися залізничним транспортом – на вокзалах у Білорусі тепер посилено оглядають потяги з росії у пошуках мігрантів. Основні перевезення мігрантів здійснюють автомобільним транспортом. Іноді для цього використовують периферійні дороги, де менші шанси потрапити під контроль ДАІ та інших служб.
Після приїзду до Бреста мігрантам дають час на відпочинок, після чого відвозять на кордон, де вони намагаються потрапити на той бік. Якщо не виходить, то повертаються назад і не затримуються у прикордонній зоні.

Іще однією відмінністю від початку міграційної кризи, спровокованої режимами путіна та лукашенка у 2021 році, є відсутність безпосередньо на кордоні біля загороджувального паркану таборів із багаттями. Останнім часом серед нелегалів майже немає жінок і дітей. Тоді як восени 2021 року декілька тисяч мігрантів – переважно зі Сирії та Іраку,  штурмували польський кордон. 

До слова, кадри з дітьми російсько-білоруська пропаганда викорстовувала для формування образу влади у країнах ЄС як цинічної та антигуманної.

Зміни відбулися і в географії країн, з яких прибувають мігранти. Якщо раніше це були переважно вихідці з держав Близького Сходу, Африки й Афганістану, то зараз нелегально перетнути білорусько-польський кордон усе частіше намагаються громадяни Індії та Пакистану. 

Повідомляють і про створення нових маршрутів для мігрантів до Білорусі через москву, що організовує росія. 

Цікаво, що в етері LSM (Суспільне мовлення Латвії) начальник Держприкордонслужби Ґунтіс Пуятс констатував зменшення кількості спроб незаконного перетину латвійського кордону з боку білорусі. Причина – погіршення погодних умов. 

Разом із тим він звернув увагу на те, що дії мігрантів стають агресивнішими: закидують прикордонників камінням та пошкоджують загородження.

У середу вранці, 8 листопада, на ділянці польського кордону Białowieża група з 10-ти іноземців з території Білорусі із двох рогаток обстріляла автомобіль офіцерів польської прикордонної служби. Окрім розбитих шибок ніхто не постраждав. Про це у соцмережі Х повідомив урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин. У Польщі дії російсько-білоруського режимів вважають гібридною агресією для дестабілізації ситуації у країнах ЄС.

На фото foreignpolicy.com: працівник, який представляє інтереси мігрантів з Марокко, розмовляє з польськими прикордонниками про запит на надання притулку в Біловежі. Польща, 8 липня 2023 року.

Також читайте: Як путін і лукашенко атакують Польщу
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: