Андрюс Кубілюс: ЄС знає чого боїться Путін, час діяти!

ПЕРЕКЛАДИ 09.08.2018 Коментарі 0

Хоча це й було жахом, але я уявив собі, що робив би, якби був Володимиром Путіним, - заявив екс-прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс у Варшаві.

Путін намагатиметься зупинити Україну на шляху до Заходу за будь-яку ціну. Ми також сьогодні знаємо, що загроза Європі з боку Росії за правління Путіна не зменшиться. У зв'язку з цим екс-прем'єр-міністр закликає до двох речей: створити довгострокову стратегію ЄС по відношенню до Росії, України та групи країн, які оточують Росію територіально, а також для підготовки «Плану Маршалла» для України

Довгострокова стратегія ЄС стосовно Росії та кола незалежних держав навколо Росії, План Маршалла для України – це, на думку, колишнього прем'єр-міністра Литви Андрюса Кубілюса, головні виклики, які зараз постають перед Європейським Союзом.

Вони стають все більш і більш актуальними зважаючи на те, що для Путіна питання України є одним з найважливіших - успіхи прозахідної України можуть стати прикладом для інших країн, наприклад, для Білорусі, а у віддаленій перспективі і для Росії.

Зараз колишній прем'єр-міністр Литви намагається переконати західні країни надавати допомогу для України задля досягнення успіху, тобто підготувати для Києва, так званий, План Маршалла. Кубілюс також закликає ЄС посилити рівень захисту власної безпеки шляхом розробки довгострокової стратегії протидії Росії.

Андрюс Кубілюс. фото Krysja/Shutterstock.com

Довгострокові виклики

Що стосується геополітичних викликів - Андрюс Кубілюс виокремив три основні аспекти.

По-перше, вкрай важливим є розвиток західної спільноти - ЄС та НАТО.

У Європейському Союзі в даний час відбувається Brexit – який викликає певні хаотичні настрої. Проте, за словами колишнього прем'єр-міністра Литви, спосіб функціонування ЄС з моменту його створення - це постійна трансформація та адаптація під впливом криз, і саме тому, Європейський Союз вийде з цієї ситуації без шкоди для себе. Коли Європа вступає в кризовий період - це зумовлює пошук нових інструментів вирішення проблем. Саме так це працює. Ці слова підтверджує наявний політичний досвід, - сказав Кубілюс.

По-друге, останнім часом Росія стає джерелом все більш серйозних проблем.

В даному контексті надзвичайно нагальним є питання розробки довгострокової стратегії, як ми повинні вирішувати це завдання, - звернувся Андрюс Кубілюс. За його словами, до цього він закликає всю міжнародну спільноту.

Також колишній прем’єр Литви зауважив, що найбільш ймовірно Володимир Путін залишатиметься при владі до тих пір, допоки зможе її утримувати, і це слід враховувати.

Третій аспект, який вимагає уваги, це незалежні європейські країни, які до цього часу не стали частиною Європейського Союзу.

В цьому контексті Андрюс Кубілюс повідомив, що необхідно підготувати «План Маршала» для України. За його словами, в столицях країн Заходу триває лобіювання цієї ідеї, і справа не лише в тому, аби заявляти, що питання України важливе, потрібно розробляти відповідні стратегії. Потрібні не лише слова, але й інвестиції, а це означає залучення Франції, Німеччини, інших країн.

У питанні стосунків з Росією необхідно бачити віддалену перспективу

Колишній прем'єр-міністр Литви нагадав, що в сучасному світі, де політичний ритм відзначається черговими каденціями, європейські політики зосереджуються на теперішньому моменті, і часто не бачать всієї, більш широкою картини. Проте віддалена перспектива повинна бути чітко зрозумілою, і особливо це повинно мати у випадку з Росією. Європейський Союз, як він наголосив, повинен розробити постійну стратегію щодо Росії.

За словами Андрюса Кубілюса, необхідно діяти двома способами. З одного боку проти Путіна слід використовувати стратегію стримування, а з іншого боку, слід думати про те, які стратегії прийняти, щоб стати партнером Росії в пост-імперській реальності, і сприяти змінам цієї країни до нормального стану. Звичайно, як зазначив прем'єр-міністр Литви, не можна бути наївним у цих питаннях, і допоки Путін при владі – повинні залишатись санкції, стримування, боротьба у гібридній війні. Справа в тому, що Путін не цінує поступливість, компроміси - на відміну від лідерів Заходу, для Путіна це не ознаки сили, а прояви слабкості.

Андрюс Кубілюс зазначив, що в офіційних документах США віднедавна чітко вказано, що Росія - це загроза.

У ЄС натомість не з’явилось визначення «загроза», в більшості випадків це називають «викликом» або «можливістю».

- Однак, якщо Росія є загрозою номер один для США, її слід аналогічно трактувати такою ж загрозою, як мінімум, у Європі, - зазначив колишній прем'єр-міністр Литви.

За його словами, при цьому дуже важливим питанням є підтримка демократії в Росії, співпраця з російськими біженцями та проєвропейською опозицією. У Литві такі зустрічі вже відбуваються.

Країни між Росією та Європейським Союзом

Прем'єр-міністр Литви з усією певністю підкреслив, що потрібно почати інвестувати в групу незалежних країн розташованих навколо Росії.

- Якби я був Путіним, що очевидно було б жахом, то чого я хочу досягти? Я зробив би все, щоб Україна не стала незалежною країною, і щоб надалі існувала «сіра зона». Саме тому найбільша загроза для Путіна - це успіх України, - пояснив Андрюс Кубілюс.

Саме тому Путін має чітку і зрозумілу стратегію. А чи є натомість на Заході стратегії для запобігання стратегії Путіна? Колишній прем'єр-міністр Литви підкреслив, що таких стратегій взагалі немає. Надається допомога Україні, але ж немає довгострокової стратегії. Ось чому було зокрема представлено пропозиції підготовки «Плану Маршалла» для України, - зазначив Андрюс Кубілюс.

Потрібна перспектива членства в ЄС

Колишній прем'єр-міністр Литви нагадав, як сильно мотивувала європейська перспектива країни Балтики. Це сприяло формуванню та підписанню надполітичних угод, стимулювало пришвидшувати темпи реалізації реформ. Проте Україні до цього часу не надано перспективи членства в ЄС.

Така перспектива повинна бути - оскільки якщо Україна ослабне, паралельно ослабне мотивація до реформ. Україні потрібне заохочення – закликає Андрюс Кубілюс.

План Маршалла

За словами політика, багато українців пишуть звернення до його депутатського бюро щодо Плану Маршалла для цієї країни.

Андрюс Кубілюс визнав, що західне співтовариство особливо не бажає залучатись до цього проекту. Але після тривалого періоду, коли він об’їхав багато столиць, почався певний рух вперед і, наприклад, комісар ЄС Йоханнес Ган висунув ідею програми підтримки для України Контракт «Реформи заради інвестицій».

Продовжуються розмови про великий план – але ж у Франції, його хочуть назвати «планом Макрона», а в Німеччині – «планом Меркель», - сказав Андрюс Кубілюс.

Важливі дати

Ситуація може розвиватись за різними сценаріями, проте, як зазначив Андрюс Кубілюс, вже сьогодні можна передбачити важливі дати і належним чином підготуватися до них, тому що вже зараз слід почати активну діяльність, аби бути в змозі вирішувати довгострокові проблеми.

У 2024 році, як сказав Кубілюс, вже будемо знати, що робити далі з Володимиром Путіним. Ми будемо знати або про сценарій його переобрання або взнаємо інший сценарій Кремля.

В той же час, до 2025 року ЄС обіцяє завершити переговори з західнобалканськими країнами. Саме тоді, як вважають в ЄС, Сербія та Чорногорія можуть приєднатися до Європейського Союзу.

Як заявив політик, країни ЄС зрозуміли, що якщо Балкани не будуть в ЄС, то в цей район зайде Росія, і саме тому зараз намагаються прискорити переговорний процес.

Коли ці переговори дійдуть до логічного завершення - можна припустити, що двері в ЄС буде відкрито ширше, щоб говорити про перспективу членства ЄС інших держав.

Кубілюс зазначив, що саме на цей період припадає головування Литви і Польщі в Раді ЄС-саме тому було б дуже добре, якщо б політичні експерти, політики, почали працювати над підготовкою до цих дат, для того щоб Польща і Литва під час свого головування могли реалізувати важливі цілі. Польське головування в Раді ЄС припадає на першу половину 2025 року, Литви на перше півріччя 2027 року

Nord Stream II

Політик нагадав, що під час візиту Порошенка до Берліна канцлер Ангела Меркель визнала, що це політичний проект. Вона також заявила, що Україна повинна мати гарантію збереження транзиту, якщо він буде побудований. Однак, як застеріг політик, важко сподіватись та вірити будь-яким гарантіям від Путіна.

Демократія в Росії

Кубілюс вважає, що до демократії в Росії довгий шлях, а промивання мозків, якому постійно піддають росіян, матиме довгострокові наслідки.

Андрюс Кубілюс вважає, що варто намагатися говорити з простими, пересічними росіянами про те, які стосунки з ЄС мала б їх країна, якщо дії РФ були б нормальні - можна навіть говорити про спрощення візового режиму.

Гібридна війна

Колишній прем'єр-міністр Литви зазначив, що гібридна загроза з боку Росії зростає.

Він додав, що Путін створив операційний центр з питань гібридної війни і має у своєму розпорядженні різні ресурси. Тепер ворог стає все менш помітним, і Росія працює набагато складніше та вишуканіше. Москва шукає, зокрема, місцевих бізнесменів, які зацікавлені в Росії. За його словами, НАТО має також більш серйозно ставитися до гібридної війни і зокрема намагатись виявляти корупційні зв'язки.

Не забуваймо про Грузію

Колишній прем'єр-міністр Литви також заявив, що де-факто Грузія може бути навіть краще оцінена в плані підготовку до вступу в НАТО, ніж Чорногорія. Однак важливою відмінністю є відстань від Москви. Він зазначив, що потрібно подолати логіку «не провокуйте Росію» - треба розуміти, що Путіна провокує до подальших кроків - слабкість, брак дій, а не гостра та чітка реакція.

Атомна електростанція у Білорусі

Екс-прем'єр-міністр Литви зазначив, що Росія намагається продовжувати політику енергетичної залежності. У цю стратегія вписується атомна електростанція в Білорусі, яка зараз споруджується. Литва вважає це загрозою - саме тому білоруська електроенергія не потрапить на литовський ринок. Польща також заявила, що не купуватиме електрику, яка буде виробляти ця електростанція.

Російський кредит, який Білорусь отримала для будівництва цієї атомної електростанції, також є інструментом, для тримання Мінська у їжакових рукавицях, - зазначив Кубілюс.

Прем'єр-міністр Литви закликав західні країни не залишати наодинці з Кремлем країни, що оточують Росію, особливо Україну.

- Україні потрібно допомогти європеїзуватись. Допомога Заходу є надзвичайно важливим фактором, - підкреслив він.

Литва-Польща

За словами литовського політика, Польща та Литва є різними країнами, але вони можуть навчатися один в одного.

Ми можемо синхронізувати підхід до політики Наприклад, щодо політики з питань єдності, ми можемо реалізовувати проекти у всьому регіоні, - зазначив колишній прем'єр-міністр Литви.

Інший серйозний виклик не тільки для Литви, а й для регіону, як зазначив Андрюс Кубілюс, - модернізація економіки. На даний час у Литві мало робочої сили. За його словами, литовці, як хоробрі і підприємницькі за натурою особи, скористалися тим фактом, що у Великій Британії більша зарплата.

На даний час, як він сказав, у Литві уважно стежать за Польщею. Під час свого перебування у Варшаві в червні він зустрівся з міністром розвитку Єжи Квєціньским. Він додав, що, поглянувши на план розвитку Польщі, він краще розуміє плани польського уряду щодо економіки, ніж такі плани у своїй країні.

– Але ми дивимось в одному і тому ж напрямку, - зазначив колишній прем'єр-міністр Литви.


Андрюс Кубілюс:дворазовий прем’єр-міністр Литви (1999–2000 i 2008–2012), колишній опозиційний діяч у час СРСР, фізик. У 2003-2015 роках очолював литовську консервативну партію «Союз Вітчизни», яка за соціальними опитуваннями на даний час є лідером політичних партій у Литві. Парламентські вибори у Литві відбудуться у 2020 році.

У Варшаві Андрюс Кубілюс перебував на запрошення Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету.


Автор оригінального тексту: Agnieszka Marcela Kamińska
Оригінал матеріалу:PolskieRadio.pl.
Переклад: ІА «Західний інформаційний фронт»

ілюстративне фото: Shutterstock.com/kirill_makarov

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: