Аналіз стану російської економіки у Times

ПЕРЕКЛАДИ 08.12.2022 Коментарі 0

Лондонська газета Times публікує розгорнутий коментар про стан російської економіки на тлі санкцій, запроваджених через вторгнення в Україну.

Як пише видання, формально економічна ситуація у країні залишається стабільною, але на практиці це далеко не повна картина.

З одного боку, за даними Times, Москва обмежила постачання газу до Європи та тим самим викликала інфляційну кризу на Заході, що призвело до зниження рівня життя і могло дещо послабити суспільну підтримку України.

Окрім того, офіційні російські економічні дані малюють доволі сприятливу картину. Рубль, який різко впав на початку війни, зараз зміцнився і залишається однією з найуспішніших валют цього року. Згідно зі статистикою, у першому півріччі 2022 року ВВП Росії скоротився лише на 0,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а через 12 місяців, імовірно, впаде менше ніж на 3%. При цьому інфляція становитиме 13%. До кінця лютого російський бюджет працював із профіцитом.

Однак Times наводить звіт відомого російського опозиціонера Володимира Мілова (визнаного в Росії ЗМІ, що виконує функції «іноагента», нещодавно також оголошеного в розшук), в якому описується зовсім інша статистика.

У документі, складеному для брюссельського аналітичного центру Wilfried Martens, наведено такі дані:

  • Зміцнення рубля частково пояснюється доходами від продажу нафти та газу за завищеними цінами під час війни. Але це також пов'язано з обмеженнями, введеними Центробанком Росії, які разом із санкціями скоротили російський імпорт приблизно на 70%.
  • До третього кварталу через санкції експорт газу впав на 40%, вугілля – на 9%.
  • У вересні виробництво автомобілів скоротилося на 77,4%.
  • Кількість працездатного населення різко зменшилася – за офіційними даними, тільки в жовтні [коли багато росіян тікали від мобілізації] – на 600 тисяч осіб і, мабуть, це найкваліфікованіші спеціалісти.
  • Продажі в магазинах впали на 10% - це свідчить про значно глибший економічний спад, ніж фіксує офіційна статистика.
  • Хоча за офіційними даними безробіття становить лише 4%, до кінця другого кварталу 13% усього працездатного населення Росії, або близько 4,3 млн осіб, були змушені піти в неоплачувану або частково оплачувану відпустку, або простоювали.

Усе це Мілов описує як «потьомкінську» картинку, яку створює Володимир Путін, щоби переконати світ у стабільності російської економіки в умовах санкцій.

«Але як довго він зможе утримувати цей фасад?» – запитує автор публікації. І відповідає: «Чим довше діятимуть санкції, тим більшою буде шкода».

«Насправді Росія програє економічну війну так само, як вона програє війну на полі бою, - підсумовує оглядач Times. - Також немає хороших варіантів переорієнтації російської економіки на компенсацію втраченої торгівлі із Заходом. Захід повинен продовжувати збільшувати тиск, у тому числі переконуючи треті країни не допомагати Москві обходити санкції. Путін думав, що європейці тремтітимуть перед обличчям російського економічного тиску цієї зими. Але натомість їхні газові резервуари заповнені, і вони щойно запровадили ембарго на російську нафту і граничну ціну на російський газ. У цьому питанні, як і в багатьох інших, він помилився».

Телеграм-канал BBC News
Ілюстарція seattletimes.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: