Американці кажуть, що будуть змушені повертатися до співпраці з лукашенком – Сяргей Бульба

АНАЛІТИКА 07.12.2022 Коментарі 0

Координатор проекту «Білорусь 2.0 Робимо разом» і засновник «Білого легіону» Сяргей Бульба у розмові з журналістом Білоруського інформаційного центру розповів про роботу з пошуку на міжнародному рівні підтримки, підготовки менеджменту для нової держави і створення військової сили для визволення Білорусі від режиму лукашенка й окупаційних російських військ.

Сяргей Бульба зізнається, що за 5 місяців до повномасштабного вторгнення росії в Україну ініціював ідею створення білоруського визвольного війська. Для цього заручився підтримкою двох українських «поважних генералів для лобіювання питання». Спочатку не знаходили спільної мови. Білоруські офіцери з «Білого легіону» могли перебратися в Україну і служити – вони позитивно поставилися до цієї ідеї. Але потім з’ясувалося, що через особливості українського законодавства таку ідею неможливо реалізувати. Громадяни іншої країни без українського паспорта не мають права займати офіцерські посади – шлях в українському у війську потрібно було розпочинати з рядового, хоча людина, наприклад, мала звання майора. Росія, натомість, спростила таку процедуру для іноземців.

«На жаль, нам поки що не вдається домовитися з Україною, щоби на базі «калиновців» та інших білоруських підрозділів «Волат», «Терор», «Пагоня» зробити курс молодших командирів. У майбутньому, після закінчення війни в Україні, вони би могли підготувати білорусів для визволення Білорусі. Але, на жаль, поки що не вдається про це домовитися», - каже Сяргей Бульба.

За його словами, зараз минув емоційний пік і відчувається нестача білорусів-добровольців, готових брати до рук зброю і вливатися у ЗСУ воювати проти росії.

«У Білорусі хтось дуже глибоко заліг, а хтось узагалі виїхав. У країні ведеться політика витискання людей, які не згодні з теперішньою владою: саджають у в’язницю або залякують, щоби вони виїхали з Білорусі», - пояснює гість БІЦу.

Сяргей Бульба каже, що білоруси переважно їдуть у Польщу і країни Балтії. В Україну складніше потрапити, адже українські спецслужби з недовірою ставляться до громадян країни-співагресорки. І таку недовіру можна зрозуміти. Загалом же, за деякими даними, територію країни покинуло за останніх 2 роки від 300 до 700 тисяч людей. Переважно свідомих та активних, зі своєю громадянською позицією.

«Білоруси живуть у замороженому шматку Радянського союзу. Уявіть собі ситуацію, 2020 року відбулися офіційні президентські вибори. За інших кандидатів, окрім лукашенка, підписалося біля 1,5 мільйона людей. І з кожним із них провели розмову. Уявляєте собі!? Це працівники міліції, їм поставили завдання кожного викликати, з кожним поговорити. Коли вони (міліція) бачать, що людина хитка, невпевнена, то її можна облишити, а коли бачать, що зі стрижнем, то таку людину треба добивати, дозалякувати чи саджати у в’язницю. У нас же елементарно зараз: відкривають твій телефон, знаходять підписку на якийсь телеграм-канал, що оголошений у Білорусі екстремістським, а екстремістськими оголошені практично усі, і вже є причина запакувати на 4-5 років у в’язницю. Це те, що абсолютно не зрозуміють брати українці – їм видасться, що це якийсь сюр, що так не буває – буває, на жаль!» - описує реалії сьогодення білоруський політик.

Також Сяргей Бульба розповів про перспективи партизанського руху, тотальний контроль міліції і спецслужб, розправи над активістами, атмосферу у суспільстві, що нагадує 1937 рік часів сталінських репресій, приїзд міністра оборони росії сєрґєя шойгу, підготовку російських чмобіків на білоруських полігонах, імовірність вступу білоруської армії на боці росії у війну проти України, діяльність Світлани Тихановської, роботу лукашенка для поглинання Білорусі росією, ставлення американських і західних політиків до білоруських лідерів, смерть міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея і наслідки для політичного майбутнього країни, реальні стосунки офіційного Києва та Мінська.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: