​​​​​​​Хто керуватиме Європейським Союзом: лідери ЄС спробують швидко поділити портфелі 

ПЕРЕКЛАДИ 17.06.2024 Коментарі 0

Лідери ЄС зустрінуться у понеділок, 17 червня, ввечері, щоб обговорити кандидатури на найвищі інституційні посади в ЄС і досягнути відповідної угоди. За словами восьми дипломатів і чиновників ЄС, це може бути швидка «політична угода», яка буде офіційно підтверджена саміт ЄС 27-28 червня.

Про це пише Euractiv

Зокрема, у статті сказано, що багато хто очікує, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн отримає другий мандат після того, як її правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) перемогла на виборах до Європарламенту.

Лідери ЄС також обговорять інші посади в інституційному пакеті, в тому числі голів Європейської ради та Європейського парламенту та пост головного дипломата ЄС.

З огляду на новий політичний ландшафтом після виборів до Європарламенту та на щораз більшу важливість Сходу Європи в умовах війни росії проти України, завдання полягатиме в тому, щоб знайти партійно-політичний, географічний і гендерний баланс серед кандидатів на найвищі посади.

Європейські політичні партії зустрінуться зі своїми відповідними лідерами для переговорів перед самітом. Очікується, що саміт ЄС розпочнеться близько 18:00 за центральноєвропейським часом з неформальних переговорів між 27 лідерами блоку, Урсулою фон дер Ляєн і президентом Європейського парламенту Робертою Мецолою.

Після цього Мецола і фон дер Ляєн покинуть кімнату, а лідери ЄС сядуть за обід, щоб обговорити інституційну домовленість.

Згідно з вісьмома дипломатами та посадовими особами ЄС, очікується, що лідери ЄС досягнуть незвичайно раннього консенсусу «політичної угоди» в понеділок увечері, залишаючи саміт ЄС 27-28 червня для офіційного підтвердження угоди.

«Є деяка термінова необхідність у тому, щоб укласти угоду до кінця місяця», - сказав один дипломат ЄС, додавши: «Враховуючи загальну нестабільність у сусідстві з Європою, не можна гаяти час».

Серед кандидатів на посади такі кандидати: прем’єр-міністр Португалії, соціаліст Антоніу Кошта – на посаду президента Європейської ради, прем’єр-міністерка Естонії, лібералка Кая Каллас – на пост головного дипломата ЄС, а чинний президент Європейського парламенту Роберта Мецола мала б залишиться на своїй нинішній посаді.

«Це буде пакетна угода […] Якщо виникнуть розбіжності щодо Урсули фон дер Ляєн, то це також вплине на розподіл інших найвищих посад, і ніхто цього не хоче», - зазначив той же дипломат ЄС. 

За словами кількох дипломатів ЄС, підтримка Кости зросла за останній тиждень, особливо після того, як він отримав зелене світло від прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса та канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Країни-члени ЄС також дедалі більше налаштовані на кандидатуру Каллас, хоча деякі побоюються, що як дипломат блоку в ЄС вона буде надмірно зосереджуватися на Росії.

«Це може здатися дивним, що така швидка угода може бути досягнута, але більшість держав-членів ЄС справді вважають, що не можна втрачати час і, відверто кажучи, немає реальної альтернативи пакету», - сказав другий дипломат ЄС.

Кандидатам потрібна кваліфікована більшість, що означає підтримку 15 із 27 лідерів ЄС з країн, які представляють 65% населення ЄС.

Окремі дипломати ЄС заявили, що навіть якщо кілька лідерів ЄС, можливо, не захочуть погоджуватися на «пакетну угоду» або їх не влаштують конкретні особистості, від них очікується, що вони не будуть порушувати швидку політичну угоду.

«Декілька лідерів ЄС можуть відчути, що вони зацікавлені в тому, щоб не погоджуватися одразу, а щоб отримати важелі впливу на свої запити», - сказав третій дипломат ЄС.

Ключем до політичного укладання «угоди про найвищі посади» в ЄС в понеділок під час обіду буде те, як поведуться  деякі ключові лідери.

Зокрема, протягом останнього тижня одним із головний питань було те, чи спробує президент Франції Еммануель Макрон виступити в ролі головного лідера, що може потенційно затягнути переговори, як це було в 2019 році.

Однак декілька дипломатів ЄС припустили, що оскільки Макрон готується до дострокових парламентських виборів, які він скликав після поганих результатів на європейських виборах, для нього час має важливе значення.

«У нього немає часу грати в політичні ігри, відверто кажучи, він також не може собі цього дозволити», - сказав четвертий дипломат ЄС.

Виступаючи перед журналістами в п’ятницю (14 червня), Макрон висловив надію, що рішення ЄС щодо вищої посади може бути ухвалене цього тижня.

«Я сподіваюся, що ми зможемо швидко домовитися. Це можливо. Здається, це можливо найближчими днями, наступного тижня», - заявив Макрон журналістам.

На полях саміту G7 в Італії Макрон провів неофіційні переговори щодо вищих посад в ЄС із Урсулою фон дер Ляєн і канцлером Німеччини Олафом Шольцем, чия правляча коаліція також зазнала болісних втрат від ультраправих за результатами виборів до Європарламенту.

На вихідних Шольц заявив , що очікує, що фон дер Ляєн буде переобрано... 

Тим часом прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, лідерка правих Європейських консерваторів і реформістів (ECR), була підбадьорена результатами своєї партії Fratelli d'Italia, яка посіла перше місце на внутрішньому голосуванні.

У суботу (15 червня) Мелоні відмовилася розкрити, кого вона підтримає під час переговорів про посаду найвищого посадовця ЄС, але зрештою очікується, що вона підтримає фон дер Ляєн, - вважають кілька дипломатів ЄС...

Щоб отримати другий мандат, фон дер Ляєн знадобляться італійські голоси (як резерв для більшості), коли Європейський парламент буде голосувати за підтвердження її кандидатури: їй потрібна підтримка щонайменше 361 євродепутата із 720.

Якщо лідери ЄС досягнуть згоди щодо вищих посад в ЄС, парламент може проголосувати відповідне рішення вже 18 липня і обрати Урсулу фон дер Ляєн наступним президентом Європейської комісії.

«Тим часом східноєвропейські лідери придивлятимуться до географічного балансу пакету, - сказав шостий дипломат ЄС. – Але згідно з угодою, яка є на столі, вони можуть бути задоволені, у рамках угоди кандидатом є один із них».

Фото – президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час Саміту миру, Швейцарія, 15–16 червня 2024 року/Офіс президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: