4-ий саміт Кримської платформи послав сигнал росіянам - "Забирайтесь, Крим буде повернуто Україні"

АНАЛІТИКА 12.09.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

11 вересня в Києві відбувся IV-ий саміт Кримської платформи. Кримська платформа – міжнародний координаційний механізм для захисту прав людини у Криму і сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської і глобальної безпеки.

До цьогорічного саміту міжнародної Кримської платформи приєдналися понад 60 учасників – як лідери окремих країн, так і міжнародних організацій.

Цьогоріч на Саміті обговорили п’ять тем: питання територіальної цілісності України; реінтеграція тимчасово окупованих територій; питання цивільних заручників і порушення прав людини; свобода судноплавства та успіхи України у Чорному морі; боротьба з міфами навколо Криму.

Президент України Володимир Зеленський заявив під час Четвертого саміту міжнародної Кримської платформи, що Україна поверне всі тимчасово окуповані території та всіх громадян своєї держави.

«Ми нічого й нікого не залишимо у неволі. Це частина нашої моралі. Україна не торгує своєю землею й не кидає своїх людей», - сказав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що Україна знає, пам’ятає та бореться за кожного з кримських в’язнів Росії, за всіх цивільних і військових, дорослих і дітей, які перебувають у полоні чи тимчасовій окупації. Він закликав держави регіону, зокрема мусульманські суспільства Туреччини та Азербайджану, проявити лідерство й допомогти протистояти несправедливості та знущанням.

Глава Української держави зауважив, що завдяки Кримській платформі вдалося повернути й зміцнити увагу світу до російської окупації українського Криму.

Володимир Зеленський подякував усім партнерам, які дієво допомагають протистояти російській агресії та наближати справжній мир. Кримська платформа збільшує українську силу в усіх сенсах, і зокрема в дипломатичній площині. Росія повинна бачити й точно бачить, що світ не зупиняється в русі до відновлення справедливості, - сказав Глава України. 

Президент Литви Ґітанас Науседа, який прибув до Києва на саміт, наголосив, що Вільнюс ніколи не визнає окупації українських територій і завжди вимагатиме, щоби росія відвела свої війська, наголосивши, що Литва підтримує створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування осіб, відповідальних за злочин агресії.

Перебуваючи на саміті в Києві, хорватський прем’єр-міністр Андрей Пленкович запевнив у подальшій підтримці України, зокрема в допомозі енергетичному сектору, розмінуванні, лікуванні військових та відпочинку українських дітей. Крім того, він зазначив, що мало хто з інших країн може надати досвід діяльності державних прокурорів, суддів, спеціалізованих поліцейських підрозділів у розслідуванні воєнних злочинів.

Прем’єр-міністерка Латвії, яка особисто прибула до Києва, зауважила, що всі іноземні лідери приїхали взяти участь у Четвертому саміті міжнародної Кримської платформи, щоби підтвердити: Крим – це Україна, а росія програє цю війну. Евіка Сіліня оголосила про вже третій пакет військової допомоги з початку цього року. До нього, зокрема, увійдуть бронемашини та безпілотники. «Ми глибоко переконані, що майбутнє України – у справедливому мирі, безпеці та процвітанні серед інших союзників і партнерів у євроатлантичній спільноті», – підсумувала вона.

У відеозверненні до учасників саміту Кримської платформи президент Туреччини Реджеп Т.Ердоган підтримав територіальну цілісність України та наголосив, що належність Криму Україні відповідає міжнародному праву. Президент Туреччини нагадав, що російська окупація поглиблює страждання кримських татар, які 80 років тому пережили цинічну криваву депортацію.

У рамках саміту Президент України Володимир Зеленський провів спільну зустріч із державним секретарем США Ентоні Блінкеном і державним секретарем у закордонних справах Великої Британії Девідом Ламмі, які прибули з візитом до України. Президент поінформував про ситуацію на передовій та першочергові потреби Сил оборони, наголосивши на тому, що для України важливо якнайшвидше отримати дозвіл на застосування далекобійної зброї, наданої США та іншими партнерами.

Під час зустрічі були обговорені перспективи співпраці у сфері оборонно-промислового комплексу з акцентом на спільному виробництві на території України. Була висловлена подяка Ентоні Блінкену за ухвалений напередодні Вашингтоном  черговий санкційний пакет проти Ірану у зв’язку з постачанням балістичних ракет Росії.

Володимир Зеленський і Девід Ламмі обговорили реалізацію безпекової угоди та узгодили подальші кроки щодо укладення нової двосторонньої угоди про перехід до сильнішого та глибшого партнерства Києва і Лондона. Президент наголосив на важливості посилення санкційного тиску Великої Британії на РФ та її сателітів, подякувавши за запровадження нових санкцій проти Ірану та російського тіньового флоту й повітряно-космічних сил.

Окрему увагу під час цієї спільної зустрічі сторони приділили підготовці до другого Саміту миру, який має стати дуже важливим майданчиком для відновлення справедливого миру для України і шляхом до закінчення війни.

Загалом, Четвертий саміт Кримської платформи показав величезну підтримку міжнародною спільнотою територіальної цілісності України. Він став потужним сигналом українським громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, що півострів буде обов’язково повернутий до складу України, світ абсолютно не сприймає і засуджує незаконну російську анексію.

Фото – Четвертий саміт Кримської платформи/Офіс президента України

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: