Сусідство з росією і Білоруссю не є легким, -  очільниця латвійського уряду в Києві

НОВИНИ 12.09.2024 Коментарі 0

Про дрони у латвійському небі та майже щоденні гібридні атаки з боку Білорусі розповіла у Києві прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня.

За словами гості з Латвії, сьогодні, 12 вересня, вона планує відвідати Чернігів з метою надати не лише військову підтримку, але й допомогти відновити зруйновані росіянами будівлі, допомогти жінкам дітям, підтримати енергетику (балтійська країна надала сонячні панелі).

Також очільниця латвійського уряду зізналася, що в України є чому повчитися:

- …І що ви (Президент України, - ред.) так гідно представляєте свою країну – це також є натхненням для нас, щоби повчитися у вас. Оскільки ми межуємо з росією, Білоруссю, і нам також не завжди легко. У нас майже щодня відбуваються гібридні атаки з боку Білорусі. Зараз над нашою країною літають дрони. Тож ми тут ще й для того, щоби вчитися у вас.

Евіка Сіліня подякувала Володимирові Зеленському за теплий прийом і високу оцінку латвійського народу та висловила віру у перемогу України над російським агресором:

- Так, наше суспільство щиро вірить у перемогу України. Це важливо також для нас і для нашої країни. Тому ми вас підтримуємо. Ви знаєте. І дякую за те, що ви сказали, що ми є адвокатами. Насправді ми намагаємося ними бути. Оскільки так – це військова підтримка. Гуманітарна підтримка.

Вона також запевнила, що її країна підтримуватиме інтеграцію України до євроатлантичних структур:

- …Ми за одним столом у ЄС і НАТО. І хоча ви ще не є членами (цих організацій, - ред.), але ми дуже часто бачимо вас там. І це добре. Але все ж таки голоси є, ми маємо там сильні голоси. І ми намагаємося завжди координувати з прем’єр-міністром, якщо щось потрібно на рівні ЄС. І це дуже важливо. Не варто забувати, що ми виконали своє «домашнє завдання», можливо дещо раніше. Але я вважаю, що в нас різні дороги щодо нашого шляху до Європи. Але я вірю, що рішення і майбутнє у нас однакове. На жаль, на це потрібен певний час.

Президент України Володимир Зеленський зі свого боку подякував прем’єр-міністерці Латвії Евіці Сіліні за її особисту участь у четвертому саміті міжнародної Кримської платформи та незмінну підтримку України з боку Латвії. Сторони також обговорили посилення військово-технічної допомоги та реалізацію двосторонньої безпекової угоди.

«Вдячні за всю вашу допомогу з початку повномасштабного вторгнення. Ми раді, що маємо таких хороших друзів не лише у військовій сфері. Відчуваємо вашу сильну адвокацію України в межах ЄС і НАТО», - йдеться на сайті Президента.

Глава держави також висловив вдячність усьому латвійському народу. Президент розповів про підготовку до другого Саміту миру й наголосив на необхідності залучити до цього процесу якнайбільшу кількість країн Глобального Півдня.

Фото – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: