Звільнення Білорусі від лукашенка та росії має дуже простий варіант – Алесь Міхалевіч

АНАЛІТИКА 01.08.2023 Коментарі 0

Алесь Міхалевіч – адвокат, правозахисник, білоруський політик, кандидат у президенти, доктор політології від Польської академії наук - приїхав ненадовго у справах до Львова. Білоруський інформаційний центр у Львові не міг змарнувати нагоди поспілкуватися з людиною, за плечима якої, попри молодий вік (48 років), бурхлива та багата суспільно-політична діяльність.

Іще під час навчання в університеті очолював громадську організацію із захисту прав студентів generation.by. Після завершення навчання 1997 року створив та очолив організацію з молодіжних обмінів і туризму. Потім робота у туристичній компанії, робота на юридичних посадах. У 2004-2008 роках працював заступником голови партії Білоруського народного фронту (БНФ).

Втеча після арешту і "звільнення"

Наприкінці січня 2010 року як незалежний кандидат оголосив про початок кампанії з висування на пост президента Білорусі. Після голосування, що відбулося 19 грудня, режим лукашенка арештовує  Алеся Міхалевіча за «організацію масових безладів». Потім були два місяці перебування за ґратами, резонансна пресконференція зі зізнанням, що його КДБ випустило з умовою про співпрацю, публічна відмова від цього, таємний виїзд за кордон та прохання в уряду Чехії про політичний притулок.

Алесь Міхалевіч приємно здивував володінням українською мовою (окрім того спілкується англійською, німецькою, польською та іншими). Сьогодні гість Білоруського інформаційного центру у Львові своїм завданням вважає роботу для перемоги України та незалежності Білорусі. Останнє – та основна мета, яку ще на початках після розвалу радянського союзу сповідував БНФ. Окрім самої незалежності – також і збереження білоруської мови та розвиток ринкової економіки. Цього сьогодні в Білорусі лукашенка і близько немає. Як і не залишилося структурованої опозиції у країні.

 

З іншого боку, в умовах тотальної російської пропаганди та закритого інформаційного простору від зовнішнього світу білоруси все ж добираються до альтернативних джерел.

Алесь Міхелевіч вважає, що багато білорусів мають доступ до об’єктивної інформації. Навіть багато людей після 60-ти років уміють користуватися VPN-ом та знають, як прочитати щось і не залишити слідів про відвідини «заборонених» інформаційних майданчиків. Проте тотальний контроль системи за будь-який крок «вільнодумства» передбачає статтю кримінального кодексу.

Особливо останніми роками до боротьби з опонентами режиму лукашенка долучився «губозік» (головне управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією).

«Це дуже специфічна структура, нові улюбленці лукашенка. Одна зі структур, яка є вірною лукашенкові, а також кажуть, що вони дуже вірні і росії. Це щось нове, чого не було на такому рівні… Колись вони займалися не нами (політичними, - ред.), а після [20]20-го року ці люди прийшли, тому що для лукашенка всі інші структури були дуже інтелігентні та замало радикальні, замало підготовлені до таких репресій, що тепер є в Білорусі», - пояснює білоруський опозиційний політик.

Яка головна загроза з Білорусі?

Що стосується ініціативи лукашенка створювати загони так званого «народного ополчення», то її Алесь Міхалевіч вважає беззмістовною, і вона радше нагадуватиме радянські профспілки, куди всіх змушували записуватися.

Створення лукашенком нових мілітарних структур не є загрозою для України, переконаний гість БІЦу.

«Головна загроза – це росія, головна загроза – це російські елементи, такі як «вагнер», які можуть пройти через білоруську територію. А сама Білорусь і внутрішня ситуація в Білорусі не є загрозою для України. Тільки це якась загроза є через те, що лукашенко – можемо собі зрозуміти, якщо маємо сусіда, який є «долбанутий». Він «долбанат». І нічого з цим неможливо, тому що нема розуміння, що ця людина зробить завтра. І це є головна проблема. Але сама вона не може нашкодити, бо сил немає. Але проблема в тому, що може… дозволити росії зробити все, що росія хотітиме», - виклав свою думку білоруський політик.

Алесь Міхалевіч також поділився візіями щодо можливого звільнення Білорусі від режиму лукашенка та росії:

- Це дуже простий варіант, який був у 1989-1992 роках, коли росія стає настільки слабкою державою, що це не буде проблемою вихід російських військ з Білорусі. Я досліджував, коли німці… платили дуже багато грошей, щоби російські війська вийшли. Вони для них будували житлові будинки, давали гроші. То в Чехословаччині це все було на рівні уповноваженого спеціального представника уряду, який казав: «Нахр.н звідси! І чим швидше, тим краще!» І в результаті що ми маємо? Нема радянських, російських військ у Німеччині, нема у Чехословаччині.

Полку імені Кастуся Калиновського у сценарії звільнення Білорусі також може відіграти суттєву роль. Серед деяких експертів навіть побутує думка, що білоруси зустрічатимуть бійців полку з квітами – як визволителів. Гість БІЦу порівняв лукашенка та його владу зі забитим у стіну цвяхом. Мовляв, якщо гвіздок вийняти – влада розпадеться. І власне період переходу від диктатури до демократії у Білорусі повинен хтось тримати.

«Білорусь – це країна дуже великих можливостей. І в Білорусі можливо все. І такий сценарій також можливий», - каже Алесь Міхалевіч.

Подяка Україні, яка воює і за Білорусь

На завершення білоруський громадсько-політичний діяч висловив прогноз, що після війни і Білорусь, і Україна зможуть налагодити й економічне життя.

«Не думаю, що після цієї війни, в якій Україна переможе, - і я не тільки бажаю перемоги, я впевнений у цій перемозі, - я думаю, що це буде інша росія. А, можливо, цих росій буде вісім! Це також можливо. Колись Маргарет Тетчер сказала: Я так люблю Німеччину, що хочу, щоби їх було дві». То ми також можемо сказати, що так «любимо» росію, що хочемо, щоби їх було вісім. Не думаю, що буде проблема з новою росією. Теперішня Німеччина також мала проблеми ментальної імперськості. І 30 років окупації і приватної власності одночасно, праці на себе, створили сьогоднішню німецьку націю, в якій дуже невеликий процент хоче якоїсь імперської Німеччини… Наслідком цієї війни буде зовсім інша росія – ослаблена у військовому сенсі, але, думаю, більш нормальна для сусідів на своїх кордонах. І це буде шанс для Білорусі також. Я завжди казав, що Україна сьогодні воює за нас. За це хотів подякувати і сказати, що незалежна Україна, яка є Незалежною, яка стоїть, яка переможе в цій війні, - це гарантія Незалежної Білорусі», - сказав на завершення Алесь Міхалевіч.

Фото Тарас Хрін

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: