Звідки лукашенкові готуватися до нападу

АНАЛІТИКА 19.07.2023 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі лукашенко, схоже, в очікуванні наступу з усіх боків, останніми днями підписав низку рішень, що посилюють мілітарну складову. Країна і так перетворена на військовий полігон з базами регулярних та внутрішніх військ, найманців «вагнера». Додайте до цього постійні навчаннями і перевірками армії та завезення російської ядерної зброї. Але напад на бульбофюрера може відбутися звідти, звідки він і не сподівається.

Днями в РБ ратифікували угоду з російською федерацією про створення та функціонування навчально-бойових центрів (НБЦ) спільної підготовки військовослужбовців так званої союзної держави. Обидва режими, як повідомляє Білоруський інформаційний центр у Львові, домовилися про створення НБЦ ще в березні 2021 року. Тоді йшлося про створення трьох центрів – у Ніжегородській і Калінінградській областях рф, а також у Гродненській області РБ.

Основними завданнями центрів є підготовка особового складу до виконання навчально-бойових завдань, обмін досвідом з питань бойового застосування військової техніки, уніфікація бойової підготовки.

Відомо, що НБЦ для підготовки підрозділів ВПС та військ ППО в Білорусі створили ще восени 2021 року – за півтора року до ратифікації угоди. НБЦ працюють за такими напрямами:

для авіації на аеродромі «Барановичі» (навчання льотних екіпажів на винищувачах Су-30СМ);

для зенітних ракетних військ – на базі 1-го зенітного ракетного полку в селі Лабно-Огородники, Гродненського району. Там готують білоруські розрахунки на зенітно ракетних системах С-400.

У росії на базі 333-го центру бойової підготовки Західного військового округу в с. Муліно, Ніжегородської області діє НБЦ сухопутних військ. Там готують мотострілецькі та танкові підрозділи. Відомо, що навчання у ньому вже пройшло декілька груп білоруських військових із 6-ої та 11-ої механізованих бригад. Про створення НБЦ у Калінінградській області, відрізаної географічно від основної частини території рф, наразі не повідомляли.

Також повідомляють про появу у Гомелі нового спецпідрозділу міліції «Буран». Силовиків, завданням яких є боротьба з диверсійно-розвідувальними групами, розмістили на базі частини внутрішніх військ N 5525. Для облаштування підрозділу – гараж, їдальню та заміну комунікацій – витратять майже 30 мільйонів білоруських рублів (понад 11,5 млн доларів США).

Загалом у Білорусі створили вже 5 загонів внутрішніх військ. Два з них дислокуються в Мінську. По одному – у Бресті, Ґродно та Гомелі. У планах – створення ще одного.

Окрім цього, 17 липня лукашенко підписав закон про народне ополчення. Він створює правові основи для участі та дій громадян під час військового стану.

На тлі прибуття в Білорусь прігожинських головоломів, останні кроки лукашенка свідчать про його підготовку до можливих заворушень як усередині країни, так і потенційно можливих у перспективі інвазій ззовні. Лукашенко розуміє, що війна в Україні триватиме до перемоги. Сподіватися на перемовини не доводиться. Захід навряд чи зупиниться на пів дороги та припинить підтримувати Україну. І ще менше доводиться сподіватися, що світова демократія терпітиме під своїм боком терористично-тоталітарну систему у вигляді російсько-білоруського тандему.

Посилювати мілітарну складову лукашенка змушує і перспектива повторити долю свого сюзерена путіна. У вівторок, 18 липня, Європарламент звернувся до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо видачі ордера на арешт «ябацьки». На думку євродепутатів, Білорусь відповідальна за збитки, завдані воєнними діями росії, а також пособництво у незаконному вивезенні українських дітей.

Як білоруська пропаганда обробляє дітей, вивезених з України, показав у своєму ТГ-каналі представник Об’єднаного перехідного кабінету, голова Народного антикризового управління Павло Латушко.

Він опублікував відео з виступом сестер груздєвих, які у жовтні минулого року виступали перед українськими дітьми та закликали до фізичної ліквідації президентів США й України.

Перспектива отримати ордер від МКС для лукашенка не така вже і страшна – раптом однією репутаційною шкодою більше. Інша річ – наявність у Білорусі підрозділів ПВК «Вагнер».

Про що домовлявся прігожин із путіним, якщо останній пробачив своєму кухареві знищені гелікоптери та десяток пілотів – не відає, мабуть, і лукашенко. Можемо припускати, що прігожин взамін на таку путінську лояльність (а кремлівський кадебіст не пробачає і менших провин) повинен виконати будь-який наказ свого шефа. І тим шефом зараз точно не є лукашенко.

Станом на вівторок, 18 липня, уже було відомо при прибуття на територію Білорусі шести автоколон з найманцями. Загальна кількість голів «вагнера», за різними даними, сягає до 2,5 тисячі. Якою буде їхня остаточна кількість – наразі невідомо.

Поки що бойовики прігожина готують силовиків лукашенка та діляться воєнним досвідом з армійськими частинами. Проте далі ситуація може розвиватися за різними сценаріями. Якщо у кремлі вирішать задіяти «вагнерівців» для наступу на Україну (країни НАТО поки що до уваги не беремо, максимум «прігожинців» можуть використати для провокацій), то територія Білорусі стане законною ціллю для української артилерії.

Але є й інший варіант – кувалда «Вагнера» несподівано може вдарити по лисині лукашенка. Путін легко зробить такий крок за певних обставин. Наприклад, щоби цілковито прибрати владу у Білорусі до своїх рук у випадку пручання «ябацьки».

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: