Зміни психоемоційного стану українців: 26% зізналися про його погіршення за останній місяць – соціологічне дослідження

НОВИНИ 29.05.2023 Коментарі 0

Протягом останнього місяця на 26 відсотків збільшилася кількість українців, які зізналися у погіршенні їхнього психоемоційного стану. Також 18 відсотків опитаних зізналися у тому, що вживають алкоголь щодня чи декілька разів на тиждень. Такі дані соціологічного дослідження навів Вадим Денисенко з Українського інституту майбутнього (Ukrainian Institute for the Future).

Так, за словами експерта, протягом 16-20 травня цього року опитано 1 205 респондентів щодо їхнього психоемоційного стану.

«Порівняно з лютим, ситуація дещо погіршилася. Не катастрофічно, але… Перше на що потрібно звернути увагу, так це на те, що існує серйозна розбіжність між двома, ніби схожими питаннями. При оцінці свого фізичного і психоемоційного стану за 5-бальною шкалою відповіді і в лютому, й у травні – практично однакові. А от запитання про те, як змінився психоемоційний стан за останній місяць показують негативну тенденцію. Так на 26% зросла кількість людей,   які кажуть, що їх стан погіршився. 

При цьому зросла на 5-7% частота згадувань про такі переддепресивні стани, як швидка  стомлюваність, втрата цікавості, поганий сон. Хоча, рівень тривожності дещо знизився.

Причини, звичайно потрібно досліджувати дещо глибше і дуже хотілося б, щоби на наше  дослідження звернув хоч хтось увагу від влади. Боюся, що там і на це скажуть традиційне  «не на часі»», - написав Вадим Денисенко (на фото) на своїй сторінці у FB.

За його припущеннями, одними з головних причин цього є відчуття, що війна затягується (йдеться про тенденцію до посилення саме російського наративу, що росіян набагато більше, і їм легше впоратися з довгою війною).

Також, попри доволі оптимістичні погляди на майбутнє в українському суспільстві росте страх того, що ми виграємо війну, та можемо програти відбудову.

Третім важливим моментом є діти, про який влада «взагалі не говорить», хоча це  - один із ключових елементів нашого майбутнього.

- Окремо хотів би наголосити: це дослідження показує негативні тенденції за останні три місяці, але аж ніяк не вказує на те, що ми стоїмо на порозі депресії. Це я спеціально пишу для журналістів, аби не спокуситися дати яскравий заголовок.

Ну і щодо алкоголю: 18%, тих хто споживає регулярно – це середньостатистична норма для Європи. Тому тут немає нічого екстраординарного,- написав Вадим Денисенко.

Ілюстративне фото з мережі

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: