Захворіли на «Дженні»: перші випадки нового штаму Covid-19 МОЗ вже зафіксував в Україні

НОВИНИ 23.01.2024 Коментарі 0

Цього року в Україні вже зафіксували дев'ять підтверджених випадків захворювань на нову модифікацію коронавірусу — це субваріант штаму «Омікрон» JN.1, який називають «Дженні».

За інформацією Мінохоронздоров’я, три випадки захворювання виявлено у Сумській області, по два — у Волинській та Черкаській, та ще по одному — у Рівненській та Запорізькій областях. Вік хворих — від 27 до 73 років. З усіх дев'яти лише в однієї людини було зроблено два щеплення.

Виокремити випадки субваріанту JN.1 («Дженні») в Україні вдалося завдяки секвенуванню у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.

«Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді, тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби», — наголосив головний санлікар Ігор Кузін.

Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, а також особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення, рекомендують у МОЗ.

Уперше «Дженні» виявили в США у вересні 2023 р., пізніше - в інших країнах світу Індії, Китаї, Великій Британії). ВООЗ класифікувала його як субваріант, який «представляє інтерес», через «його швидке поширення». За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють.

У МОЗ нагадують, що з початку епідсезону у жовтні в Україні зареєстровано 126 572 випадки захворювання на COVID-19 та 620 летальних випадків внаслідок ускладнення захворювання, серед яких чотири — серед дітей. Однак за підсумками 2023 року друге за рахунком щеплення проти COVID-19 не отримали 814 740 українців та 12 214 643 українці не отримали бустерне щеплення. Бустерне щеплення проводять через 5-6 місяців після первинної вакцинації (щонайменше пʼять місяців для дорослих та шість місяців для дітей).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: