Глава естонського уряду відверто про війну в Україні

НОВИНИ 20.05.2024 Коментарі 0

У НАТО не повинні боятися, що їх війська в Україні втягне Альянс у війну проти росфедерації. Тим паче, що на території України вже перебувають західні інструктори, які тренують українських військових.

Про це заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас у суботу, 18 травня, під час заключної дискусії конференції імені Леннарта Мері – колишнього президента Естонії. Під час заходу, присвяченого підтримці України, глава естонського уряду звернулася до учасників зі запитанням: що заважає вільному світу надати Україні достатню підтримку.

І сама ж відповіла: «Нас стримує страх. Країни мають різні страхи, серед яких страх ядерної загрози, ескалації конфлікту, міграційних ризиків. Ми не повинні потрапити у пастку страхів, адже саме цього путін і домагається. Він хоче, щоби ми боялися і не підтримували Україну… Ми діятимемо рішуче та не дозволимо нашим противникам диктувати, яким має бути наше майбутнє».

За словами Каї Каллас, Захід повинен підтримувати Україну не лише протягом необхідного часу, а й у необхідному обсязі. У тому числі допомогти Києву відтіснити росію до її кордонів та зберігати санкції доти, допоки Україна не відновить територіальну цілісність, повідомляє урядовий портал Естонії.

«Агресор повинен відшкодувати завдані збитки, а винуваті, включно з російським керівництвом, мають бути притягнуті до відповідальності. Кінець сірих зон – це світ, який потрібний Європі, а це означає, що Україна має стати членом ЄС та НАТО», - сказала Каллас.

У дискусії також брали участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (онлайн), міністр закордонних справ Албанії Іґлі Хасані, президент індійського дослідницького фонду Observer Research Foundation Самір Саран та історик Тімоті Снайдер.

Дискусія завершила триденну міжнародну конференцію, що тривала в Таллінні за участі експертів у галузі зовнішньої та безпекової політики.

Також очільниця естонського уряду зазначила, що в Україні вже є бійці, які тренують українських солдатів. І вони це роблять автономно – на свій страх і ризик. На думку Каї Каллас, удари росфедерації по персоналу НАТО не призведуть до спрацювання 5-ої статті НАТО про спільну оборону, пише військово-політичний оглядач Ігаль Левін із посиланням на FT.

Глава уряду Естонії переконана, що Україні потрібно навчити сотні тисяч військових упродовж наступних місяців. І це ефективніше робити в Україні, а не витрачати час на перевезення бійців до Польщі чи Німеччини, а потім назад.

В Естонії таке рішення вимагатиме схвалення парламенту, але у країні триває відкрита публічна дискусія. Країни Балтії кажуть, що їхня безпека безпосередньо залежить від успіху України. Вони побоюються, що поразка спонукає путіна перевірити єдність НАТО у їхньому регіоні.

«Пропаганда росії зводиться до війни з НАТО, тому їм не потрібні виправдання. Хоч би що ми робили, якщо вони захочуть атакувати, вони нападуть», - резюмувала Кая Каллас.

Також вона зазначила, що в Європі досі немає єдності щодо перемоги України, дехто досі хоче, щоб «Україна не програла». А в такому разі немає стратегії та тактики, як Києву перемогти. Естонія має лише одне бажання – перемогу України.

Фото – flickr.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: