Загиблий помічник Залужного був причетний до багатомільярдного білорусько-українського бізнесу

РОЗСЛІДУВАННЯ 12.11.2023 Коментарі 0

Центр журналістських розслідувань (ЦЖР) днями опублікував матеріал про бізнес майора Геннадія Частякова (на фото), який нещодавно загинув від вибуху подарованої гранати, яку він, за однією з версій, сприйняв за сувенір. Помічник Головнокомандувача Збройними Силами України Валерія Залужного, свого часу був причетний до бізнесу з мільярдними сумами.  

Як випливає з рослідування ЦЖР, до весни 2019-го року Частяков був керівником і власником ТОВ «Авто Сіті Сервіс». Компанія потрапила у гучний скандал у вересні 2014-го року. Про це йшлося у розслідуванні програми «Наші гроші» (BIHUS.info). 

Дружина Частякова – Тетяна, мала спільний бізнес – ПП "Львів Сапфір" – із дочками генерал-лейтенанта Михайла Куцина, який на момент скандального замовлення був начальником Генерального штабу – головнокомандувачем ЗСУ. ПП "Львів Сапфір" було зареєстроване в курортних Брюховичах біля Львова, вул.Запашна, буд. 14. Ця будівля – колишній "будинок для прийому делегацій" львівського санаторію-профілакторію Міноборони, Михайло Куцин свого часу вивів із держвласності й оселився там зі своєю родиною.

Після звільнення в липні 2014-го Михайла Куцина з посади, Міноборони звернулося до суду щодо повернення коштів. Загалом ТОВ «Авто Сіті Сервіс» отримало 7 виконавчих проваджень про стягнення боргів на користь Міноборони. Одне з них залишається відкритим дотепер. 

Окрім того, Геннадій Частяков на момент загибелі був бенефіціаром турагенції ТОВ "Бюро туристичних технологій" і засновником аграрного ТОВ "Перше ранчо". Раніше він був також бенефіціаром ТОВ "Капітал Буд Інвест", засновником ТОВ "Транс петроль" і керівником у ТОВ "Атлантік Ойл" і ТОВ "ТЕК Енерджі Транс". 

Також роозслідувачі стверджують, що Тетяна Частякова є співзасновницею ще однієї компанії – ТОВ Паливно-енергетична компанія "Плутос", керівником якої вказаний сам Геннадій Частяков, а співзасновниками, окрім неї, – громадянин РФ Армен Маргарян, українці Віталій Савченко, Вʼячеслав Новіков і колишній заступник керівника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Авагім Галстян. Останній є фігурантом розслідувань програми "Наші гроші" про будівництво готелю на території заводу "Артем". 

Деякі деталі на своїй сторінці у FB до цього розслідування додав і фактчекер Володимир Бондаренко. Нижче подаємо його текст із незначними редакційними правками. 

"У вересні 2015 року Геннадій Частяков заснував фірму ТОВ "РЕД ЛАЙН ГРУПП", яка у лютому 2017 року змінила назву на ТОВ "СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-БІЛОРУСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "БЕЛАВТОДОР-УКРАЇНА".

У квітні 2017 року Частяков уступив свою долю у фірмі таким компаніям:

50% – дочірні підприємства білоруської державної компанії "БЕЛАВТОДОР" (10% на ДСТ-2, 10% на ДСТ-4, 10% на ДСТ-6, і 20% на “Белзарубежторг”)

50% – ПАТ "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ". 

Фірма "БЕЛАВТОДОР-УКРАЇНА" зажила новим життям: збудувала декілька асфальтобетонних заводів та включилася в автодорожнє будівництво. Співвласник ПАТ "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ" Володимир Трофименко також був інвестором групи «Трейд коммодіті», яка постачала паливо міністерству оборони на суму більш ніж мільярд гривень і це не сподобалося НАБУ. Трофименка затримали…

На початку 2019 року ПАТ "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ" повернула Частякову 50% фірми "БЕЛАВТОДОР-УКРАЇНА". Точніше власником 50% стала "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ФІНАНС КАПІТАЛ", у якій 100% належать Частякову

Показники фірми "БЕЛАВТОДОР-УКРАЇНА" були досить великими, наприклад, лише «Інші доходи» в 2020 році були 1,2 млрд грн, а в 2021 році: 1,1 млрд грн

У 2022 році в результаті кримінальних проваджень і судів у фірми "БЕЛАВТОДОР-УКРАЇНА" конфіскували асфальтобетонні заводи та передали в АРМУ.

Деталь: один із заводів розташований за адресою м.Київ, вул. Деревообробна 15а (це площадка "Київського деревообробного комбінату", власниками якого є Михайло Бродський і родина Олексія Данілова (секретар РНБОУ)

У судових ухвалах сказано під час досудового розслідування встановлено, що громадянами України ОСОБА_5 (ЧАСТЯКОВ) та ОСОБА_6 організовано привласнення бюджетних коштів шляхом їх перерахуванням на рахунки афілійованих компаній за механізмами закупівлі дорожніх матеріалів за необґрунтовано збільшеними цінами, які у подальшому виводились у тіньовий обіг (кримінальне провадження № 42022102070000097 від 09.04.2022 р.)

У сухому залишку:

У 2017 ЧАСТЯКОВ продав компанії "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ" свою долю в фірмі "БЕЛАВТОДОР-Україна»;

У 2019 "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ" повернула цю долю ЧАСТЯКОВУ;

Безумовно це не схема, а збіг, але є припущення що Частяков представляв інтереси компанії "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ";

До відома, членом наглядової ради компанії "НЕРУХОМІСТЬ СТОЛИЦІ" був син Сівковича (зрадник і російський резидент за версією СБУ та її тепершінього очільника Василя Малюка)

Можливо контррозвідці було б не зайвим придивитися до співробітників апарату помічників Головнокомандувача".

Довідково

Рух "Чесно" подає такі дані про Геннадія Частякова:

Майор ЗСУ, помічник Головнокомандувача ЗСУ (2022-2023)

6 листопада 2023 року загинув у власному будинку під Києвом внаслідок вибуху гранати. Це сталося у день народження Частякова – за словами його дружини, він приніс гранати додому у подарунковому пакеті. Йому виповнювалося 39 років. 

У зв’язку із загибеллю Частякова ДБР розглядає чотири версії, основна з яких - нещасний випадок унаслідок необережного поводження з вибуховим пристроєм. Серед інших версій – умисне вбивство та завершений замах на вбивство. 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ 2022 року став помічником головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У пості про загибель Частякова Залужний також назвав його своїм близьким другом. 

У 2012 році невдало балотувався до Верховної Ради 7-го скликання як самовисуванець по округу №19 (Волинська область). Під час виборчої кампанії місцеві ЗМІ публікували матеріали з ознаками замовності

На момент виборів був генеральним директором ТОВ "Онікс Союз" (згодом ТОВ "Авто Сіті Сервіс"). Також був власником ТОВ "Белавтодор Україна", ТОВ "Бюро туристичних технологій", ТОВ "Фінанс-капітал", ТОВ "Перше ранчо", ТОВ "Плутос". 

Фірми Частякова у 2014 році отримували підряди від Міноборони на постачання палива. "Наші гроші" писали, що Частяков був пов’язаний з родиною тодішнього Головнокомандувача ЗСУ Михайла Куцина. 

Служив у Новоград-Волинській бригаді, залишився жити на Волині після одруження. Після зайнявся бізнесом.

Має вищу освіту. Закінчив Одеський інститут Сухопутних військ.

Від шлюбу залишилося четверо дітей.

Народився 6 листопада 1984 року в місті Білецьке Донецької області. 

Також читайте:

Загибель помічника Залужного: граната була у подарунковому пакеті

Офіцеру, який подарував гранати загиблому помічникові Залужного, повідомили про підозру

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: