Задушити росію: G7 підтримуватиме Україну

НОВИНИ 27.06.2022 Коментарі 0

Мальовничі краєвиди довкола замку Ельмау в німецькій Баварії надихнули лідерів країн G7 на низку кроків, спрямованих на підтримку України, та, відповідно, послаблення росії. Триденний саміт за участі Німеччини, Франції, Італії, Великобританії, Японії, Канади і США уже став історичним з огляду на прийняті рішення.

Учасники домовилися про нові санкції щодо російських промислових ресурсів, послуг і технологій. Заборона США на імпорт російського золота позбавить москву 19 мільярдів доларів на рік. До цієї ініціативи долучилися Канада, Великобританія і Японія. Продукцію росії, а це понад 570 груп товарів, обкладуть вищими тарифними ставками. Сумарні 2,3 млрд. доларів США, виручені з такої операції, обіцяють віддавати Україні. Також санкції торкнуться причетних до військових злочинів в Україні.

До 2027 року G7 хоче зібрати до 600 мільярдів доларів США для підтримки глобальної інфраструктури.

«Заходи, що ми сьогодні анонсували, прямо вдарять по російських олігархах та вразять серце бойової машини Путіна. Треба морити голодом путінський режим… Велика Британія та наші союзники роблять саме це. Зараз не час здавати Україну, їй, як ніколи, потрібна підтримка. Велика Британія продовжуватиме підтримувати Україну на кожному кроці, адже ми знаємо, що їх безпека – це наша безпека, а їхня свобода – це наша свобода», - пише на своїй сторінці у FB прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

За його словами, світ повинен підтримати Україну, щоби зміцнити її у війні та майбутніх перемовинах. Британський прем’єр-міністр узагалі активно коментує у соцмережах домовленості зі своїми колегами.

Так, із президентом Франції Емануелем Макроном (Emmanuel Macron) він домовився посилювати військову підтримку України та посилювати англо-французьку співпрацю у сфері оборони та безпеки.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо написав у FB, що обговорив із колегами спільні пріоритети. А це, зокрема, підтримка України та відстоювання демократії.

«Я розмовляв по телефону із Президентом Зеленським, і дав йому знати, що я й надалі підкреслюватиму важливість надання підтримки Україні, оскільки уряд і люди протистоять російській агресії», - написав представник Канади на саміті.

За його словами, однією із форм підтримки буде фінансування аграрних питань, щоби допомогти українським фермерам відновити виробництво та допомогти Україні збільшити кількість зерносховищ.

Борис Джонсон і Джастін Трюдо чітко заявили про свою підтримку українців та президента Зеленського – «вона непохитна».

Політолог Юрій Романенко звернув увагу на те, що лідери G-7 відверто знущаються з владіміра путіна та його спроб узяти світ «на слабо».

«Макрон і компанія тролили Путіна за фото, де він був із голим торсом і не без глузування говорили, що може і їм варто роздягнутися, щоби показати свою маскулінність», - написав Романенко.

Він також згадав текст голови Офісу Президента Андрія Єрмака у британській The Times із тезами про допомогу Україні від Заходу:

1. Україну потрібно буде відбудувати за гроші, конфісковані в Росії, але цього замало. Тому слід збільшувати санкції.

2. Захід має подвоїти наявні санкції. Запровадити санкції на газ та обмежити всю банківську систему Росії.

3. Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму.

4. Необхідне посилення військової допомоги для того, щоб Україна досягнула військового паритету з Росією на театрі бойових дій. Окремий акцент на необхідності розблокування українських портів, якими йде 90% українського експорту.

5. Ця війна – це питання цінностей Заходу і якщо її не зупинити, то Росія йтиме далі. (Що Путін загалом успішно демонструє, коли сам і через свого клоуна Лукашенко загрожує Литві важкими наслідками за блокаду Калінінградської області). При цьому Путін обіцяв Лукашенку передати носії ядерної зброї, що порушує основоположні угоди щодо ЯО.

Політолог вважає, що перші заяви зі саміту G7 свідчать про реалізацію такої підтримки.

«Можливо, не так швидко, як хотілося б, але реалізується, - пише Юрій Романенко. - По-перше, G7 заявила, що буде Україна в її боротьбі стільки, скільки буде потрібно. Це ж сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка заявила, що «ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки це буде потрібно. Навіть якщо це займе роки та коштуватиме багато мільярдів.

По-друге, CNN злила інформацію, що США планують закупити для України вдосконалену ЗРК середньої та великої дальності NASAMS. Ці ЗРК дозволяють збивати цілі, включаючи крилаті ракети на відстані 160 кілометрів та на висоті до 16 кілометрів. Тобто майже вдвічі перевершують за дальністю модифікації С-300, які сьогодні перебувають на озброєнні України. Крім того, США поставлять додатково снаряди для гаубиць і контрбатарейні радари, які підвищать ефективність ЗСУ в артилерійських дуелях.

Нарешті, йде підготовка до зустрічі у Луґано, де 4-5 липня обговорюватимуть архітектуру післявоєнної перебудови економіки України, а також її підтримку на поточному моменті. Важливо, що у цій зустрічі братиме участь велика делегація українського бізнесу, який самостійно сформував порядок денний і повезе до Луґано реальні проекти. Є сподівання, що після Луґано у Заходу з'явиться чіткіше розуміння параметрів економічної допомоги Україні».

Перед учасниками саміту виступив і Президент України Володимир Зеленський. Він подякував державам із G7 за оборонну та фінансову підтримку України та послідовну санкційну політику стосовно росії.

Володимир Зеленський наголосив на важливості рішення щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, йдеться на сайті глави держави.

«Це рішення повністю відображає наш прогрес у європейській інтеграції, наш внесок у захист європейських цінностей, про які ми всі говоримо», – зазначив він.

Президент запропонував учасникам саміту долучитися до роботи над гарантіями безпеки для України. Такі гарантії в майбутньому унеможливлять виникнення конфліктів на кшталт російської агресії.

Володимир Зеленський також зазначив, що Україна потребує сучасних і ефективних систем протиракетної оборони, які можуть забезпечити спокій українським містам, віддаленим від фронту. Адже росія посилює ракетні обстріли України.

Серед іншого, він наголосив на важливості розблокувати експорт  українського зерна та закликав подумати над дієвими механізмами задля забезпечення продовольчої безпеки у світі.

У роботі саміту беруть участь: президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Французької Республіки Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Європейської ради Шарль Мішель.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: