«ЗСУ буде найвпливовішою, найавторитетнішою та найпрофесійнішою з усіх армій Європи»

ОКРЕМА ДУМКА 13.02.2023 Коментарі 0

Минулого тижня було багато крутих відосиків, у яких було багато надихаючих промов, овацій, оплесків стоячи, рукостискань, нагороджень та ін. Це все неймовірно прекрасне, нема питань. Я уважно продивився усе хайпове з міжнародного життя України, прослухав усі промови та виступи, хоча, каюся, на подвійній швидкості. Але по-справжньому втішила мене усього одна фраза.

«Вони так швидко навчаються, що стали вже кращими за нас».

Це було сказано про наших танкістів. На британській військовій базі. Британським танкістом. Президентові України і прем'єрові Британії. Треба трошки знати британську пиху, снобізм та упередженість щодо усього військового. Це коли найкращими можуть бути тільки британці і все британське. Бо такі вже традиції імперської армії, які на протязі сторіч виховували образ думок представників цієї армії. Та інерція там величезна. Бо армія – традиційна структура. Там багато ким досі кращим віршем вважається «Де ж ти є, солдат британський, повертайся в Мандалай» Кіплінга.

Отже, почути таке від британського військового у якості реверансу, компліменту, пустого звуку, бла-бла-бла, окозамилювання, відпрацювання грошей та інше – це нереально. Що завгодно може бути фігуральним прикрашенням промови, але не таке зізнання. Коли британець каже так, то це – констатація факту. Прикра для промовляючого, але що робить. Це означає, що у природі речі розподілені саме так. Й це було найважливішим і найгучнішим меседжем з усього, що я почув за вчора. Бо це було з розряду «ніде правди діти».

Так, наші танкісти опановують танки швидше, ніж очікували. Мені радісно було дивитися на світлини того величезного «боїнга» ВВС Англії, повного нашими військовими, які прилетіли опановувати танки. Вчора я побачив фото такого самого «боїнга», який привіз на навчання артилеристів. Знаю, що скоро полетять на навчання пілоти. Британці розраховують, що на опанування їхніх літаків у пілотів піде якийсь дивовижний час – щось типу двох років. Я знаю, що наші опанюють літаки так само, як вони опановують сьогодні будь-яку західну техніку – набагато швидше за очікування партнерів.

Звідси й мої думки про майбутнє наших воєнспеців після перемоги над Росією. Нема сумнівів, що фахові військові з України будуть шалено затребувані у багатьох арміях світу. Бо ЗСУ перейшла на світове озброєння в реальності, фактично. Українські військові застосовують новітнє озброєння просто сьогодні в умовах реальної війни, а їхні колеги з країн-постачальниць зброї такого досвіду не мають. Застосування зброї тягне за собою виконання військових стандартів розвинених країн. Це означає, що на практиці, в реалі, Україна переходить на стандарти НАТО, та потім по факту треба буде тільки підписати якісь папірці.

Українська армія єдина на континенті, яка сьогодні акумулює бойовий досвід використання озброєння більше ніж 20 країн світу. Те розмаїття усього, на чому навчився робити наш боєць, вражає та не має прецедентів. Я знаю, що цей досвід буде збережено, формалізовано, зафіксовано, бо іноземні фахівці, як я бачив на власні очі, вже зараз табунами тусують на наших полігонах, й не щоби навчати, а щоби питати – «А як ви оце робите з нашою системою? Покажіть ще раз». Це просто зараз, розумієте? А зараз обставини в нас не дуже ідеальні. Отже, після перемоги все це буде методологічно впорядковане та, не маю сумнівів, монетизоване.

Вважаю, що за обставин нормального життя ці знання та вміння будуть йти тільки на експорт, для інших країн. Бо Україні потрібні власні зразки власного озброєння власного випуску. Повторюся – треба йти ізраїльським шляхом, вони розробили робочу схему, як мати все своє, живучі поряд з й…тим сусідом. Тож треба наслідувати їхній досвід. Виробляти своє та навчати на своєму найкращі кадри. Думаю, так і буде.

І тоді не будемо у розпачі, коли почуємо, що іноземні танки будуть у нас наприкінці березня, а наступ 2.0 ладен розпочатися будь-коли, починаючи просто від сьогодні, 9 лютого. Не будемо співставляти заголовки «Перший леопард уже в Україні» та наступний відразу за ним: «Росія вже має 1 800 танків для нової хвилі атак» (звісно, це брехня, але вона вийшла учора в наших змі – інфа з «Кореспондент.нет», стаття «Тисячі танків: ЗМІ дізналися деталі наступу РФ», текст: Олена Качуровська, 9 лютого 2023, 02:47)

Але така підготовка – справа далекого, системного та мирного майбутнього. Та я вірю, що буде саме так, й ЗСУ буде найвпливовішою, найавторитетнішою та найпрофесійнішою з усіх армій Європи. А починалося все – з першого британського «боїнга» з нашими танкістами.

Дмитро Томчук, підприємець, співзасновник проекту бойових дронів Punisher UAV (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: