ЗІФ-ІНФОДАЙДЖЕСТ: випуск №1 (15.05.19)

НОВИНИ 15.05.2019 Коментарі 0
Українське вугілля з Донбасу у Європі

06 травня заступник міністра енергетики Польщі Гжегож Тобішовський, коментуючи слова голови Європейської ради Дональда Туска про те, що постачаючи вугілля з окупованого Донбасу Польща фінансує агресивну політику президента РФ Володимира Путіна, заявив, що підприємства державного сектора Польщі та індивідуальні користувачі не використовують вугілля типу антрацит з окупованого Донбасу.

За його словами, частина цього вугілля використовується у Польщі лише окремими приватними підприємствами у хімічній сфері, а решта – йде транзитом до Німеччини, яка його закуповує.

Нагадаємо, що 03 травня Д. Туск після свого виступу з лекцією у Варшавському університеті заявив, що у польської влади «дуже дивна форма патріотизму –  імпортувати російське вугілля з Донбасу, фінансувати імперські задуми президента Путіна, які загрожують Україні, і давати йому щороку 3,5 млрд злотих за це вугілля з окупованої території України, й труїти цим російським вугіллям польських дітей».

Слова Д.Туска підтверджують дані Агенції розвитку промисловості Польщі, які свідчать про те, що в 2018 році до Польщі поставлено рекордну кількість вугілля з-за кордону – 19,7 млн. тон, насамперед з Росії.

Угорські праворадикали відкрито підтримали ідею територіальної автономії Закарпаття

07 травня о 15:00 лідером угорської праворадикальної партії «Йоббік» Томашем Шнайдером на власній сторінці у соціальній мережі «Facebook» було оприлюднено відеоролик про його приватний візит до Закарпатської області, зокрема до н.п. Вари Берегівського району, при цьому точна  дата візиту не була зазначено.

За словами Т.Шнайдера на Україну його запросили мешканці села Вари, де нещодавно підприємець засипав дорогу відвалами з Мужіївського золоторудника. На думку мешканців, вони є шкідливими для здоров'я та довкілля, адже містять важкі метали. Угорський політик пообіцяв зробити все можливе, аби люди не постраждали від радіації, зокрема повідомити про цей випадок в угорських ЗМІ.

Але попри проблеми із відвалами та дорогами, лідер партії «Йоббік» вирішив виголосити відкриту підтримку ідею територіальної автономії Закарпаття, заявивши наступне: «…у довгостроковій перспективі гарним рішенням було б, якби Закарпаття отримало автономію. Аби вирішувати найважливіші питання одразу на місці, а не чекати, коли надійде чергове рішення від Києва…».

Спікер парламенту Словаччини все ж таки прийняв участь у військовому параді у Москві

Попри тотальне ігнорування європейськими політиками, так званого, «Параду Перемоги», глава Національної ради СР Адрій Данко відвідав РФ і 9 травня прийняв участь в урочистих заходах у Москві з нагоди Дня перемоги. Крім цього, глава парламенту Словаччини провів переговори з президентом та прем’єр-міністром РФ, а також іншими представниками політикуму і духовенства РФ.

Відомий закарпатський архієпископ позбавлений угорського громадянства

Рішенням президента Угорщини Яноша Адера від 07.05.2019 №163/2019 угорського громадянства позбавлено архієрея Православної церкви України, Єпископа Мукачівського і Карпатського Віктора (Бедь Віктор Васильович)

З цього приводу голова опозиційної політичної партії Угорщини «Демократична коаліція», колишній прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань жорстко розкритикував керівництво Угорщини та вимагає пояснень стосовно того, як особа, відома на Закарпатті своєю антиугорською позицією, змогла отримати угорське громадянство.

Черговий акт вандалізму щодо українських поховань у Польщі

10 травня у ЗМІ з’явилася інформація стосовно пошкодження у прикордонному населеному пункті Фредрополь, Підкарпатського воєводства  пам’ятного хреста, присвяченого членам українського підпілля. Об’єднання українців в Польщі має намір подати заяву до прокуратури у цій справі.

Польські прихильники руського міра пророчать «розпад України»

Коментуючи обрання В. Зеленського президентом України окремі представники польських кресових та радикальних організацій продовжують формувати негативну думку про українську державу. Сумнозвісний, Конрад Ренкас  в своїй черговій статті припустив, що Україна може розпастися, а В. Зеленський, можливо, є останнім президентом України.

У публікації проросійський діяч фактично вторить штампам російської пропаганди про те, що в Україні поглиблюється криза, падає рівень економіки, зростає вартість життя, збільшується кількість трудових емігрантів, тривають олігархічні війни, звучать неонацистські заклики тощо, - і жодної з цих проблем В. Зеленський вирішити не може. Конрад Ренкас відкрито називає новообраного президента України «продуктом української олігархії», що, на думку проросійського публіциста, в значній мірі сприятиме подальшому занепаду та розподілу країни.

Польські націоналісти вчергове провели акцію протесту

11 травня у Варшаві відбулась акція протесту націоналістичних організацій РП «Марш незалежності», «Національно-радикальний табір» та представників «Агроунії». Цього року основний акцент польськими національно-радикальними силами було зосереджено проти ухваленого у США закону №447 про відшкодування за майно осіб єврейського походження, які загинули під час Голокосту. У акції взяли участь кілька тисяч учасників.

Нагадаємо, що «Закон №447» дає можливість Державному департаменту США надавати всіляку підтримку через дипломатичні канали міжнародним організаціям захисту жертв Голокосту, які борються за відшкодування єврейського майна, в якого немає спадкоємців.

Чергова зустріч угорського прем’єра із керівником «Росатом»

12 травня у  Будапешті прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан  зустрівся із генеральним директором Державної корпорації з атомної енергетики «Росатом» Олексієм Лихачовим, в рамках чого сторони обговорили поточний стан та перспективи реалізації проекту будівництва нових енергоблоків АЕС «Пакш». За результатами переговорів, В. Орбан відмітив, що даний проект повністю відповідає національним інтересам Угорщини, а будівництво двох нових блоків електростанції значно поліпшить енергетичну безпеку Угорщини та сприятиме її енергетичній незалежності.

Проросійські сили європейських країн провели конференцію у Братиславі

13 травня у місті Братислава відбулася конференція «Рух за Європу націй та свобод» за участі депутата Національних зборів Франції, лідера політичної партії «Національний фронт» Марін Ле Пен, євродепутата від Австрії   Георга Майера та голови словацької  опозиційної парламентської партії «Ми-сім’я» Бориса Коллара. Коментуючи спільні інтереси політичні діячі, які не приховують проросійських нахилів, заявили, що їх партії об’єднують три головних моменти: охорона кордонів ЄС, охорона праці та захист традицій.

Важливе попередження з боку Єврокомісії румунській владі

13 травня у Європейській комісії підтвердили, що перший заступник голови ЄК Франс Тіммерманс направив 10 травня румунській владі черговий лист, в якому висловив стурбованість у зв'язку з  загрозою верховенству права в Румунії. Основною причиною занепокоєння єврокомісії є загроза незалежності судової системи і ефективності боротьби з корупцією, в тому числі захисту фінансових інтересів ЄС, і нещодавно прийняті поправки до Кримінальних кодексів.

Зазначається що в разі відмови негайно прийняти необхідні поправки або якщо будуть підписані останні поправки до кримінального законодавства, Комісія без затримки запровадить в дію інструмент щодо захисту верховенства закону (застосування Статті 7 Договору про ЄС, що передбачає серйозні політичні санкції для країни у разі порушенню нею правил ЄС).

Угорський емісар вчергове відвідав Закарпаття

13 травня уповноважений міністра Угорщини, відповідальний за розвиток співпраці Саболч Сатмар Березької області та Закарпатської області - Іштван Грежа - відвідав м. Мукачево Закарпатської області. Там угорський емісар прийняв участь у нараді представників угорських організацій, духовенства та інших осіб, що займаються «розвитком угорської культури на Закарпатті». Під час наради обговорювалося питання щодо створення у місті Мукачево «Культурного центру ім. Мігая Мункачі».

Наразі, ведеться підготовка документації, яка дозволить реставрацію будинку. Відповідний проект повністю фінансується Угорщиною. Відкриття Культурного центру планується у 2020 році.

 

ІА «Західний інформаційний фронт»

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: