Україна може спробувати завершити гарячу стадію війни до кінця цього року, - Зеленський

НОВИНИ 19.07.2024 Коментарі 0

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Великої Британії дав ексклюзивне інтерв'ю ВВС. Він заявив, що з підтримкою союзників Україна може "спробувати завершити гарячу стадію війни до кінця цього року".

"Я вважаю, що якщо ми будемо об'єднані, і будемо іти, наприклад, по формату Саміту миру, ми можемо закінчити гарячу стадію війни. Ми можемо спробувати це зробити до кінця цього року", - сказав Зеленський, повідомило ВВС.

"План буде готовий. Якщо він приведе до завершення гарячої стадії війни, це буде дуже правильно і дуже сильно", - додав він.

При цьому президент, як пише ВВС, зазначив, що цей план має бути спільним із партнерами - "це залежить і від їхнього бажання, щоб ніхто не грався у свої ініціативи закінчення війни".

За його словами, партнери України мають тиснути на Росію - "щоб Росія погодилася сідати і думати про закінчення війни".

"Це не значить, що треба відвоювати силою всі території. Я вважаю, що сила дипломатії може допомогти", – сказав він і додав, що слабша Росія на полі бою поставить Україну в сильнішу позицію за столом переговорів.

"Якщо тиснути на Росію, я вважаю, що можна домовитися про врегулювання і дипломатичне ", - додав він.

Від британського уряду, за словами Зеленського, він хоче отримати дозвіл на удари у відповідь західною зброєю на визнаній території Росії без обмежень по дальності.

"Ми просто хочемо відповідати точно по тій точці, з якої вони по нас стріляють", - сказав президент.

Він також заявив, що готовий працювати з будь-ким, хто перебуватиме при владі у США. За його словами, робота з Дональдом Трампом у разі його переобрання президентом США буде "важкою роботою - але ми працьовиті".

Він також прокоментував старе твердження Трампа про те, що він зможе "завершити війну за 24 години".

Зеленський зазначив, усі б дуже зраділи, якби війну вдалося завершити так швидко - "але питання, якою ціною - і хто її заплатить".

На його переконання, платити за це довелося б Україні.

"Це означатиме просто зупинитися - і віддати [території], і забути. Санкції знімуть, Путін отримає землю, зробить із цього перемогу. Ми ніколи на це не підемо", - сказав Зеленський.

Зеленський також зазначив, що Україна досі не побачила літаків F-16, обіцяних союзниками цього літа.

"Пройшло 18 місяців, а літаки до нас не долетіли", – сказав він і додав, що вдячний за ту допомогу, яку вже надали Україні.

У Велику Британію Зеленський прибув для участі в саміті Європейської політичної спільноти (ЄПС).

ЄСП, до складу якого входять 27 членів Європейського Союзу, а також 20 країн, які не є членами, наприклад Британія, є більш неформальним форумом для співпраці.

Президента України приймають у Великій Британії як почесного гостя. Він зустрічався з королем Чарльзом ІІІ, з новим британським прем’єром Кіром Стармером, з прем’єркою Данії Метте Фредеріксен та з представниками британських оборонних компаній.

Майже 50 лідерів зібралися разом, щоб обговорити спільні виклики, такі як війна в Україні та нелегальна міграція.

Зеленський на саміті звернувся до союзників і в черговий раз попросив дозволити використати західну зброю для ударів у глибині Росії, наприклад, по військовим аеродромам.

"Путін не досяг своєї головної мети, йому не вдалося створити розкол у Європі", - сказав він у своєму виступі на саміті.

Під час свого візиту Зеленський також зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером, який пообіцяв підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно", і зобов’язався витратити 3 мільярди фунтів стерлінгів на допомогу країні.

У п’ятницю вранці президент Зеленський виступив на засіданні кабінету міністрів Великої Британії – перший іноземний лідер, який зробив це після президента США Білла Клінтона в 1997 році.

Подаємо текст виступу:

"Дуже дякую, шановний Кіре, шановний Прем’єр-міністре!

Шановні члени Кабінету міністрів!

Для мене і для всіх українців дуже символічно й важливо мати таку сильну підтримку й довіру від Сполученого Королівства – це перша така зустріч британського Кабінету міністрів. Дуже вам дякую.

Я щиро сподіваюся, що цей початок роботи нового уряду Великої Британії відкриє ще більше спільних можливостей для нас – України та Великої Британії.

З перших днів цієї російської війни наш народ відчував, що Британія, ваш народ не лише стоятиме поруч із нами, а й допоможе наблизити перемогу.

І я вдячний, що британська самоповага та ваша любов до життя завжди відображалися у вашому лідерстві – по-справжньому значущому та корисному.

Британія робила хороші кроки, і кожен ваш новий крок зміцнював наших чоловіків і жінок на передовій, наші успіхи, передусім у Чорному морі, збільшував наші політичні можливості та нашу стійкість як нації, армії та всього суспільства.

Звісно, Росія боїться такої підтримки.

У Москві знають, що ви в Лондоні маєте змогу ухвалювати рішення, які можуть привести цю війну до завершення. І це буде правильне завершення – справедливе й чесне.

Ми повинні пам'ятати, що в багатьох аспектах Росія слабша. Їхня розвідка слабша. Їхня дипломатія перетворилася на прості хабарі, брехню або погрози. Економічно вони не є сильними.

Єдина конкурентна перевага, яка ще залишилася в Путіна, – це великий запас зброї радянських часів, гроші та повна зневага до людського життя. Досить небезпечна суміш.

Ми повинні позбавити Путіна грошей і можливості виробляти більше зброї.

І за його зневагу до людського життя він повинен заплатити – своїми втратами та своєю поразкою.

Як ми можемо це забезпечити?

Зараз нам не вистачає головної відповіді на це питання. І це – наша далекобійність.

Захищаючи Україну від російського наступу на Харків у травні – червні, ми довели, що можемо зупинити будь-яку спробу Росії розширити війну, якщо будуть зняті обмеження на використання західної зброї проти російських військових.

Щойно ми зможемо завдавати ударів далі, ніж просто біля кордону, зокрема по російських військових аеродромах, ми не тільки захистимо себе від будь-яких російських наступальних дій, а й убезпечимо наші передові позиції та міста від російських бомб.

Путін не соромиться бомбардувати житлові квартали, міські площі, лікарні та школи. Росія використовує близько 3500 керованих авіабомб на місяць. Збити їх усі неможливо.

Але можна знищити всі носії авіабомб. І я прошу вас проявити в цьому своє лідерство і, будь ласка, переконати інших партнерів зняти обмеження. Нам потрібен цей крок – крок, який змусить Росію шукати миру.

Пане Прем'єр-міністре!

Я хотів би високо оцінити ту енергійність, із якою ви розпочали роботу нового уряду.

І вчора ми вже мали дуже продуктивну зустріч – дуже вам дякую – із представниками оборонно-промислового комплексу. Там були також міністри оборони й торгівлі. Зустріч була справді предметною. І я сподіваюся, що зараз ми будемо працювати ще активніше.

Справді, під час упровадження змін важливо не втрачати жодного дня, і що швидше ви дієте, то більших результатів ви досягнете.

І той самий принцип стосується тиску на Росію за війну: ми маємо бути максимально енергійними, щоб агресор не міг використати жодного дня для того, щоб пристосуватися до тиску на нього.

Я дякую Британії й усім партнерам, які забезпечують реальну силу санкцій проти Росії і які працюють разом із нами над рішенням, яке дозволить всі прибутки від заморожених російських активів використовувати для захисту від російської агресії, а пізніше дозволить ці активи конфіскувати. Це також справедливо.

І я хочу підкреслити, що сьогодні відчуття безпеки для кожної людини не може бути відокремлене від загальної безпекової ситуації в країні та здатності держави захищати себе. Я ціную ваше завдання зробити Британію та всю Європу більш безпечними та захищеними. Я сподіваюся, що ви досягнете успіху. Наша двостороння безпекова угода з Великою Британією була першою та багато в чому взірцевою для інших угод. Ми в Україні надзвичайно вдячні за таке лідерство. Я сподіваюся, що ми зможемо досягти основних цілей нашої угоди за роки роботи вашого уряду. Я дуже ціную те, що наші міністри щойно підписали договір про оборонно-промислову підтримку, практичний документ. Ми повсякчас повинні пам'ятати, що співпраця у сфері безпеки та оборони між Україною та Великою Британією завжди має значення. І, звичайно, я запрошую вас, Кіре, відвідати Україну. Дуже вам дякую. Коли у вас буде змога приїхати в Україну, ви побачите, що для всіх українців це привілей, і ми дуже вдячні Великій Британії, всім вам, усій вашій нації. Ще раз дякуємо. Ми можемо опрацювати якомога більше деталей наших домовленостей, щоб наші люди – українці та британці – могли відчути результати якнайшвидше.

Ще раз дякую вам! Дякуємо за запрошення від вашої сильної команди! Дуже дякую!

Слава Україні!".

Фото – робочий візит Президента України до Великої Британії, 18.07.2024/ Офіс президента України.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: