Юристи знайшли спосіб притягнути ліліпутіна до суду

АНАЛІТИКА 04.07.2023 Коментарі 0

У Гаазі можуть стартувати два паралельні судові процеси щодо злочинів проти України та її громадян. Окрім Міжнародного кримінального суду (МКС), який розглядає військові злочини і вже видав ордери на арешт ліліпутіна та львовой-бєловой за крадіжку українських дітей, готується повноцінний трибунал щодо власне військової агресії проти України.

Учора, 3 липня у Гаазі відкрився Міжнародний центр з переслідування злочину агресії проти України (МЦПА). «Найголовніше в цій новині те, що цей центр – це перший крок до створення міжнародного кримінального трибуналу над військовим та політичним керівництвом росії», - розповів ТГ-каналу «МО» міжнародний адвокат Сергій Голубок.

Спеціальний військовий трибунал – це окремий судовий орган, який не має відношення до МКС. Його створення потрібне для того, щоби судити керівництво РФ саме за злочин агресії.

Злочин агресії – це сам факт вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Це не те саме, що й військові злочини, які є наслідком вторгнення. МКС може розслідувати саме військові злочини. У березні він видав ордер на арешт ліліпутіна за незаконну депортацію українських дітей. Але злочин агресії не підпадає під його юрисдикцію, оскільки для порушення такої справи потрібна санкція Ради безпеки ООН, в якій росія має право вето.

Так виник правовий вакуум, який не дозволяв судити бункерного діда за напад на Україну. У січні Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає до створення спеціального трибуналу над військовим і політичним керівництвом росії в обхід санкцій Ради безпеки ООН, щоби таки притягнути агресора до відповідальності. МЦПА став першим кроком до започаткування такого трибуналу.

МЦПА підтримуватиме національні розслідування вторгнення в Україну. Розслідуванням займатимуться незалежні прокурори з різних країн, включно з Україною, Литвою, Латвією, Естонією, Польщею, Румунією та США. Пізніше до роботи центру можуть долучитись і інші країни. Судовий центр тісно взаємодіятиме і з МКС. Скоріш за все, юрисдикція спеціального трибуналу буде заснована на національному кримінальному законодавстві України, повідомив співрозмовник «МО», знайомий із організацією цього процесу.

МЦПА організований на основі агентства юстиції ЄС Євроюст. Євроюст надаватиме оперативну, юридичну, фінансову та логістичну підтримку, у тому числі для збереження, заощадження та аналізу доказів. Центр фінансується Службою інструментів зовнішньої політики Єврокомісії, початковий внесок - 8,3 млн. євро.

Прецедентний трибунал

Попри те, що на московії вважають січневу резолюціє Європарламенту (із закликом створити спецтрибунал) «юридичним нонсенсом», у ЄС впевнені, що процес уже запущено.

Суд проти Путіна і команди буде першим міжнародним трибуналом, заснованим в обхід санкції РБ ООН, де московія має право вето. «Легітимність трибуналу буде забезпечена за рахунок підтримки Генеральної асамблеї ООН (ГА)», - зазначає Дайнюс Жалімас, екс-глава Конституційного суду Литви.

За його словами, засновуватимуть трибунал «Україна та окремі держави чи міжнародні організації, наприклад, ЄС за допомогою багатостороннього міжнародного договору. Щоправда сам процес укладання угоди може тривати до 2 років. Ще у вересні указом Зеленського було створено робочу групу з підготовки трибуналу. «Також були створені неформальні експертні групи, які об'єднують відомих юристів», - повідомила депутат Європарламенту Раса Юкнявічене, екс-міністр оборони Литви.

Судитимуть ліліпутіна та команду за злочин агресії, тобто застосування збройної сили проти іншої держави. «Юрисдикція трибуналу буде заснована на національному кримінальному законодавстві України», - говорить Жалімас. «В КК України є ст. 436 (пропаганда війни), 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), 438 (порушення законів та звичаїв війни)», - уточнив український адвокат Сергій Бухаленков.

Злочини в Україні зараз розслідують слідчі Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС) із 10 країн-членів ЄС, які вже працюють у багатьох українських містах, зокрема у Бучі. Але МКС зможе притягти до відповідальності лише тих солдатів і політиків, яких їм видасть Україна.

Суд на ліліпутіним та командою, найвірогідніше, може відбутися в Гаазі: влада Нідерландів і Гааги сприятливо ставиться до створення міжнародних інститутів у місті, вважають експерти-юристи.

Водночас багатьох цікавить, чи не завадить такому процесу президентський імунітет кремлівського карлика. Виявляється, ні.

«Принцип імунітету поширюється на процеси національних судів та гібридних трибуналів, але не міжнародних. Власне підтримка Генасамблеї ООН здатна  зробити трибунал саме міжнародним проєктом», - пояснив Жалімас. Інші юристи додають, що за останні 20 років можна говорити про формування міжнародного звичаю, який не допускає жодного імунітету за злочин військової агресії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: