Юрій Поляківські: Будуть і суди і репарації на користь України

НОВИНИ 28.02.2022 Коментарі 0

Коли пройдеш напівпорожньою площею Ринок, побачиш охорону з автоматами на вході до міської Ратуші, відчуєш в собі сум десятків стривожених облич по дорозі – зрозумієш, що місто змінилося. До старовинного Львова вже прийшла війна. Після закінчення чергового безпечного очікування ймовірного авіанальоту у під’їзді одного із будинків на площі Ринок, випадково побачив знайомого – відомого журналіста видання «Нова Європа», що із Брюсселю, українця із паспортом Канади, експерта Юрка Поляківського.

За обідом в підвалах ресторану «Борщ», що на Катедральній, в оточенні російськомовного гамору «вимушених туристів» із всієї України, за столиком разом з іншим журналістом, який представляє в Україні CNN, говорили багато і предметно. Короткий витяг нашої довгої розмови пропонуємо читачам Західного Інформаційного Фронту.

- Юрку, закінчилася перші найскладніші дні війни за Україну, ми вистояли, Збройні Сили дали достойну відповідь агресору. Ці дні стануть історією військового лицарства та відваги. На яку дієву допомогу від Заходу ми можемо розраховувати найближчими днями, твоя думка?

- Перш за все готовність українського народу боротися проти москалів. Західні держави будуть присилати все більше складної зброї, будуть допомагати коштами. Жаль, що вони цього раніше не зробили, але вони бачать і розуміють, що це бій за демократію. Адже Україна є наймолодшим демократичним суспільством, і люди тут готові стояти, віддавати своє життя за свободу, а не за цінності «руського міра». На мою думку, останні дні склали велике враження на лідерів країн західного світу, буде більше реальної підтримки.

- На скільки ймовірно, що НАТО в гуманітарних цілях зможе закрити повітряний простір України, щоб агресор не зміг бомбити житлові квартали і вбивати цивільне населення?

- Ні, на жаль, НАТО цього не зможе зробити. Бо як вони це зроблять, це буде акт війни. І тут є загроза третьої світової, до якої на Заході ніхто не готовий. Західний світ дивиться на цю проблему таким чином: ми готові Україну підтримати всім, але не в форматі НАТО. Це треба в Україні розуміти і прийняти, що про підтримку офіційного НАТО ніхто не буде з нами говорити. Але як самі країни-члени кожна від себе будуть давати зброю, паливо чи гуманітарну допомогу, можливо навіть прийдуть добровольці.

Наголошую, що на цей момент, я так думаю, НАТО не буде брати участі у війні, але США посилили свої контингенти в країнах Східної Європи. Наші громадяни повинні знати, що суспільство в західних країнах активно тисне на свої уряди, більше ніж 60% прихильності за рейтингами, щоб ті активніше допомагали Україні. Демократичні суспільства вільних західних країн підтримують українців.

- Чи зможе Україна в цій ситуації розраховувати на прискорений вступ в НАТО або хоча б в Євросоюз?

- До НАТО ще ні. Тому що Україна, її уряд як демократична система ще не показали, що повністю відповідають цінностям, зокрема щодо верховенства права, реальної боротьби із корупцією. Але країни-члени НАТО пам’ятають про участь українських військових в евакуації цивільного населення із Афганістану, в операціях на території Іраку. Україна має репутацію хорошого партнера.

На мою думку, НАТО має зробити анонс, що готове приймати Україну в члени. Більшість військових експертів Заходу подивовані мужністю та стійкістю українських військових, їх стануть поважати і навіть боятися в світі. Наші хлопці та дівчата показали себе справді козацького роду, готові вмирати за цінності свободи та свого народу. На Заході все частіше говорять, що Україна має великий потенціал.

Щодо членства в Євросоюзі. Це ЖАХ, що ми не там. Але ми маємо бути до нього готові, двері зараз відчинені.

Українці часто нарікають на Німеччину, її уряд. Наші люди повинні зрозуміти цю особливість німецького суспільства. Після другої світової війни воно, відчуваючи вину за Гітлера, не поставляє зброї іншим країнам, не бере участі у військових операціях. Але ви ще не знаєте, що саме Німеччина допоможе Україні відбудувати все, що зараз руйнується. А чому? А тому, що після другої світової війни Німеччину відбудував американський План Маршалла, і вони пам’ятають. Власне Німеччина оплатить всі ці рахунки за війну в Україні. І вони про це вже говорять. А від України потрібна здатність та готовність прийняті ці інвестиції.

- Що робити із Росією після підлої агресії в Україні ?

- Росія має бути ізольована від західного світового ринку, від економіки. Російський народ повинен розуміти, що їхня держава здійснила кримінальний злочин, за який треба буде нести відповідальність. Таку, як Німеччина через Гітлера. Будуть судові процеси. Тому що Путін вирішив всупереч всьому світу, порушуючи підписані Росією договори, все міжнародне право зруйнувати Україну, її економіку, її дух, її свободу. Повторюсь: будуть суди і репарації на користь України.

Юрій Кміть для ІА «Західний Інформаційний Фронт»

Ілюстративне фото Facebook

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: