Єврокомісія не розуміє, як задовільнити польських фермерів

НОВИНИ 11.03.2024 Коментарі 0

Навіть якщо теоретично погодитися з вимогами польських протестувальників, то невідомо, що можна зробити. Таку думку висловив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, коментуючи ситуацію із блокуванням українсько-польського кордону в ефірі телемарафону.

«Якщо поглянути на цю ситуацію, вона викликає купу запитань. Адже Польща вже заборонила в односторонньому порядку імпорт українського збіжжя у саму Польщу. Тож виникає запитання, а чому вони протестують проти зерна з України, якщо воно і так під забороною? Забороняти те, що вже й так заборонено?» -цитує риторичні питання Домбровскіса «Європейська правда».

Віцепрезидент ЄК зазначив, що можна дискутувати щодо законності цієї заборони, та вказав, що Єврокомісія також надсилала попереджувального листа Польщі, Угорщині та Словаччині. І у випадку, якщо ситуація там не покращиться, єврочиновники «готові йти далі і запускати процедуру порушення проти цих країн», наголосив Домбровскіс.

Він зауважив, що в ЄС уже запропонували подовження угоди щодо лібералізації торгівлі до червня 2025 року, включили додаткові гарантії щодо таких чутливих сільськогосподарських продуктів, як птиця та цукор.

«Вжили інших заходів – наприклад, можливість реагувати в разі порушень в одній або декількох державах-членах ЄС. Тож у певному сенсі ці речі мають заспокоїти фермерів у Польщі. Але робота щодо розв’язання цього питання триває», -резюмував Домбровскіс.

У Польщі (а також у ряді інших країн ЄС) аграрні протести тривають вже кілька тижнів. Окрім доріг польські фермери заблокували і прикордонні пункти пропуску з Україною. Вони вимагають, зокрема, відмовитись від правил «Зеленого курсу» ЄС, закрити кордони від напливу агропродовольчої продукції з-за меж Євросоюзу та захистити тваринництво в Польщі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: