«Ігнорувати звинувачення Вікторії Спартц недалекоглядно», - Євген Магда

АНАЛІТИКА 13.07.2022 Коментарі 0

Одним із найгучніших скандалів останнього часу стали звинувачення, висунуті на адресу глави Офісу Президента України Андрія Єрмака з боку члена палати представників конгресу США, етнічної українки Вікторії Спартц. Вона заявила, що Єрмак може бути пов'язаний із владою Росії.

Наскільки це обґрунтовані звинувачення?

З таким питанням «Зеркало» звернулося до директора Інституту світової політики Євгена Магди:

 — Варто зазначити, що Вікторія Спартц не просто заявила про можливі зв'язки Андрія Єрмака з Росією, а й попросила президента США Джо Байдена надати відповідну інформацію. Я вважаю, що цю відповідь вона отримає. І США, і ЄС стурбовані не лише повноваженнями шефа президентського офісу Зеленського, а й саботажем призначення голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На Заході, як і в Україні, багато хто вважає, що за цим стоїть Олег Татаров, заступник Єрмака в Офісі президента. Тим часом призначення голови САП та конкурс на посаду голови Національного антикорупційного бюро є умовами надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Тому ігнорувати такі звинувачення недалекоглядно.

— Вікторія Спартц також стверджує, що США не впевнені, що кошти, які Штати надають Україні як військову допомогу, використовуються за призначенням. Але, на мій погляд, це абсурд. Бо США має цілу низку представників Пентагону, що контролює процес озброєння української армії. Невже Спартц не знає про це?

 — Справді, слова «Спартц» – це частина риторики деяких представників Республіканської партії, до якої вона належить. Республіканці зараз в опозиції та сповнені рішучості взяти реванш. 8 листопада у США пройдуть мід-термс – проміжні вибори, де обиратимуть і членів Палати представників, тому Спартц дуже активна. Є ще один важливий момент – формат відповіді офіційного Києва на її випади перевів елемент передвиборчої боротьби у США до елементу українсько-американського міждержавного порядку денного. І якщо республіканці у листопаді отримають контроль над Палатою представників та Сенатом, Єрмаку доведеться несолодко.

— Американська підтримка України триватиме стільки, скільки потрібно, заявив помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Наскільки слова Білого Дому співпадають із його реальними діями?

— Хочу нагадати, що на момент повномасштабного вторгнення Росії Україна не мала договорів щодо надання військово-технічної допомоги з жодною країною світу. Тому ситуація змінюється буквально на ходу. США не лише поставили Україні чимало озброєння, а й стали модератором проекту «Рамштайн», який поєднав інших союзників у справі підтримки України. Звичайно, ЗСУ потрібно ще більше зброї, але найкращий спосіб агітувати за збільшення обсягів її постачання – ефективне використання вже отриманих гаубиць та РСЗВ.

— Як позначиться на позиції офіційного Лондона, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон піде у відставку?

— Впевнений, що позиція Великої Британії не зміниться, оскільки підтримка України відповідає її власним інтересам. Щоправда, дії Лондона після відставки Джонсона стануть дещо менш ексцентричними.

- На 16 липня намічено позачергове засідання нижньої палати Державної Думи РФ. Багато було міркувань про те, що президент РФ Володимир Путін відвідає це засідання та оголосить загальну мобілізацію в країні. Але речник глави російської держави Дмитро Пєсков вже повідомив, що Путін не планує виступати в Держдумі 15 липня. У чому тоді може бути сенс цього позачергового засідання ДД?

— Я маю сумнів у здатності Путіна оголосити загальну мобілізацію. Це суперечитиме поняттю «спеціальна військова операція», яка, як стверджують у Кремлі, «проходить за планом». Мобілізацію в Росії сприймуть як оголошення війни (думаю, що Заходу, а не Україні, виходячи з риторики Путіна), тому мобілізація зіграє швидше проти російської влади. Передбачати порядок денний засідання Держдуми – невдячна справа, адже давно відомо, що російський парламент – не місце для дискусій, там приймуть усе, що запропонує Кремль.

Нагадаємо, конгресвумен Вікторія Спартц написала листа Байдену з вимогою перевірити діяльність Єрмака на предмет зв'язків з росією. Натомість МЗС України вважає «наративами російської пропаганди» запит конгресвумен США Спартц щодо Єрмака.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: