Які наслідки матиме розслідування BELPOL щодо нової резиденції лукашенка

РОЗСЛІДУВАННЯ 20.09.2023 Коментарі 0

У розслідуванні BELPOL про нову елітну резиденцію самопроголошеного президента Білорусі лукашенко подано дуже детальні плани: спільноті колишніх білоруських силовиків відомо, де в будівлі розташована чи не кожна розетка. Наскільки серйозним є витік планів щодо нового палацу лукашенка, «Белсату» пояснює український контррозвідник у запасі.

Про це пише Білоруський інформаційний центр у Львові із посиланням на розслідування від «Белсат».

Полковник контррозвідки Служби безпеки України в запасі Михайло Притула розповідає білоруському виданню, що витік такої інформації робить уразливою особу будь-якої країни: вороги можуть використовувати матеріали, щоби фізично знищити людину або, принаймні, слухати її розмови і стежити за кожним її кроком.

«Це не обовязково буде, - уточнює Михайло Притула. Зазвичай, перед тим, як людина заселяється в таке приміщення, відбувається дуже ретельна перевірка всіх місць де вона перебуває».

Але є способи прослуховування, які при перевірці не вловлять жодні пристрої. Притула нагадує історію «Великого тюленя» про прослуховування посла США в Радянському Союзі: за декілька тижнів до закінчення Другої Світової війни СРСР подарував Штатам величезний герб США на знак подяки. В ньому не виявили жодного випромінювання, герб висів у посла шість років і передавав розмови з його кабінету радянській розвідці до того, як про них дізналося американське керівництво. Пристрій не мав ані акумулятора, ні активних електричних компонентів – він нічого не випромінював, поки його не «сканували» спеціальним радіосигналом зі сусідньої кімнати.

Москві важливо тримати під контролем Білорусь, вважає Михайло Притула. Тому щось подібне можуть встановити і в наступній резиденції лукашенка. А детальні плани резиденції, не сумнівається Притула, допоможуть російським спецслужбам у прослуховуванні та моніторингу, а може й у «закладках» певних речовин, які дозволять у потрібний момент усунути першу особу.

Але це в теорії, а що росія робитиме на практиці – невідомо, підкреслює він. Можливо, плани допоможуть навіть не росії, а військовій розвідці України.

«Якщо плани вже просочилися, що повинна робити служби безпеки? Передовсім перевіряти, звідки витекла проектна документація, - відповідає Притула. Оформлення документації може бути різним, за яким можна звузити коло підозрюваних. Потім вони можуть перевірити всю кімнату на наявність «закладок». Це, «майже штатна ситуація» і це не означає, що «все втрачено».

«Плани можуть бути, але подальше насичення електронікою та системами захисту, організація процесу охорони президента це зовсім інша робота», - уточнює Притула. – І, як правило, ті люди, які організовують захист першої особи, враховують те, що плани можуть бути в руках ворога».

Працівників «BELPOL» давно внесли до «списку причетних до терористичної діяльності» Комітету державної безпеки Білорусі. Навіщо «терористам» розкривати інформацію, якою вони володіють про резиденцію.

Притула вважає: можливо, таким чином хотіли підставити, «спалити» конкретного чиновника, який допустив витік. Можливо, хтось комусь недоплатив за цей проект, а хтось помстився за це зливом. Можливо, вони хотіли «наздогнати параною» в цій резиденції (а параноя, зазначає Притула, є «професійною особливістю охорони першої особи»), але, ймовірно, вони збираються діяти зовсім в іншому місці та в іншій ситуації.

Але зрозуміло, що якби справжні терористи готували замах, вони би про це мовчали, зазначає Притула. Тож, резюмує він, розголошення інформації про місце проживання мало зовсім інші цілі: чи то «наздогнати параною», чи то когось підставити.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: