Як зливають справу на 30 мільйонів – про зловживання під час будівництва Охматдиту

НОВИНИ 08.12.2023 Коментарі 0

"Рік тому ВАКС ухвалив вирок щодо Ірини Коваль та Ігоря Кучми у справі про зловживання під час будівництва Охматдиту. Їх засудили до 5 і 4 років позбавлення. Суд стягнув з обвинувачених 30,17 млн грн та взяв їх під варту.  У січні 2023 року справа надійшла до суддів на фото. І вже за два дні у справі закінчуються строки давності (10 років). До фіналу залишалося всього одне судове засідання, адже всі учасники вже висловилися".

Про це повідомив Центр протидії корупції.

"Судячи з даних Opendatabot, судді досить пасивно підійшли до розгляду справи. За перші 8 місяців призначили всього 16 засідань, в середньому по два засідання на місяць. При цьому жодного засідання не призначали у липні і лише 1 засідання у серпні, а схаменулися лише у листопаді, коли призначили одразу 6 засідань.

Натомість у грудні призначили лише 1 засідання. І воно не відбулося через неявку захисника. І знаючи, що строк давності спливає 9 грудня, судді відклали засідання аж на 18 грудня.

В результаті ми маємо ситуацію, коли перша інстанція визнала Коваль і Кучму винним і призначила реальне тюремне покарання із багатомільйонною компенсацією. А тепер справу закриють за строками давності.

Ця ж колегія суддів вже мала схожу ситуацію із вироком щодо посадовця генпрокуратури Нагалевського, який уник в’язниці саме через сплив строків давності.

Цікаво, що один із членів колегії як суддя-спікер апеляційної палати за останні півроку встиг:

  • виступити на конференції з доповіддю "Зловживання владою чи службовим становищем через призму рішень ВАКС". Саме за цією статтею звинувачують Коваль та Кучму;
  • взяти участь у конференції "Бізнес vs Санкції";
  • з’їздити у Івано-Франківськ на практикум;
  • взяти участь у круглому столі у Харкові;
  • взяти участь у форумі "Судова влада: як вийти із кризи?".

Виходить, що на конференції час є, а на розгляд справ у розумні строки – немає. Так із кризи ми ще довго будемо виходити.

Справу можна було б врятувати, якби засідання призначили на сьогодні. Але схоже, що правосуддя уже не відбудеться. І не в останню чергу завдяки трійці апеляції", - сказано у повідомленні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: