Як українці та білоруси у Європі рашизму протистояли

НОВИНИ 10.05.2022 Коментарі 0

Цивілізована Європа, як відомо, 8 травня відзначає День пам’яті і примирення. На росії цю трагічну сторінку людства ігнорують, натомість у притаманно збоченій формі святкують 9-го числа придумане, до речі, комуністичним режимом 1965 року дєнь пабєди з парадами й іншими перфомансами. За путіна «празнік со слєзамі на глазах» довели до маразму. На жаль, завдяки російській пропаганді та вихідцям з срср, він дотепер присутній і в Європейському Союзі. У цьому переконалися українці та білоруси.

Представники обидвох народів змушені бути біженцями у Європі – одні від війни, розв’язаної путіним, інші – від диктатора лукашенка, який підтримав російську агресію. Акції відбулися у багатьох містах Європейського Союзу. Особлива увага була прикута до Берліна. Але і в інших містах українці з білорусами розповідали європейцям про звірства рашистів у теперішній Україні.

Як усе відбувалося «ЗІФу» розповів керівник Білоруського кризового центру у Львові Олексій Францкевич – безпосередній учасник подій.

«На жаль, у Берліні німецька влада заборонила використовувати будь-яку символіку. Поліція забирала у дівчат українські прапори, змушувала стирати синьо-жовті фарби з обличь. Збоку на це було дивно споглядати – Україна, яка дає відсіч величезній країні, що загрожує всьому людству. Забороняти в такій ситуації українську символіку щонайменше дивно», - розповів наш співрозмовник. 

Олексій Францкевич виокремив роботу українських дипломатів, яких у Німеччині очолює дотепний та іноді гострий на слівце Андрій Мельник.  Як розгортали величезний український стяг Олексій Францкевич виклав у відео на своїй сторінці у FB.

«Хочеться подякувати українській дипломатичній місії, яка домоглася, щоби на годину дозволили присутність української символіки. Українці розгорнули 30-метровий прапор і акція відбулася. За підтримки білорусів мешканцям європейських міст показали, що твориться в Україні. Меседжем акцій було умовне гасло «1945-го року світ переміг фашизм, 2022-го року світ повинен перемогти рашизм». Також ми вимагали припинити геноцид українського народу», - каже Олексій Францкевич.

За його словами, найголовніш, що є консолідація: «Білоруси – справжні, вільні – роблять усе для того, щоби пришвидшити перемогу на спільним ворогом».

Окрім столиці Німеччини схожі акції відбулися в Амстердамі, Білостоку, Кельні, Празі та Вільнюсі.

На росії пропагандистські ресурси так описали покладання квітів за участі українських дипломатів. Пропонуємо ознайомитися з версією «Российской газети».

«Українське посольство влаштувало свою єдину церемонію окремо. 8 травня делегація на чолі зі скандальним послом Андрієм Мельником поклала вінки до меморіалу радянським воїнам у Тіргартені, неподалік Бранденбурзьких воріт. Там же Мельника освистали присутні й обізвали «нацистом». Проте у цьому заході брали участь представники німецьких партій – СДПН, «зелених» і  Лівої. При цьому залишаючи церемонію, Мельник на запитання (мабуть, провокатора, - ЗІФ) про те, хто звільнив Берлін від фашистів, відповів: «Україна». Пізніше того ж дня, під час свого виступу в ландтазі Бранденбурга, український посол зажадав встановити в Німеччині окремий пам'ятник загиблим під час Другої світової війни українцям», - пишуть рашисти.

Як себе поводять російські поБЄДОбєси та які влаштовували провокації у Берліні розповіла і телеведуча Наталя Мосійчук. За її словами, на українську мову рашисти відреагували фразами: «такого народа (українського, - ЗІФ) нє сущєствуєт, ви нікто, вас надо вирєзать». На відео з перебігом подій у Берліні також видно світоглядну різницю між цивілізацією і путіністами, чиї «дєди ваєвалі».

Нагадаємо, як повідомляв ЗІФ, у третій декаді квітня білоруси спільно з українцями проводили акцію задля порятунку та захисту українських дітей. У декількох містах Європи учасники заходів зверталися до світового співтовариства надати Україні зброю.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: