Як росіяни зашифровують антивоєнні заклики, а їх все одно карають

РОЗСЛІДУВАННЯ 10.08.2022 Коментарі 0

Намалював 8 зірочок – поліція виписала штраф на 45 тис. рублів ($745). На московії тепер переслідують не лише на відверті антивоєнні заклики, але навіть за натяки.

Раніше правозахисники вже фіксували кілька випадків, коли учасників (як правило, одиночних) пікетів поліціянти «приймали» навіть за вихід у публічне місце з абсолютно білим аркушем паперу.

Так в середині липня кореспондент ТГ-каналу Avtozak Live Максим Кондратьєв намагався привернути увагу до порушення прав на свободу мирних зібрань у рф. Він вийшов на красну площу із порожнім плакатом, встиг простояти там буквально декілька хвилин, і був затриманий. Щоправда, йому пощастило – після профілактичної бесіди Кондратьєва відпустили навіть без складання протоколу.

Але не всім так щастить. Невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну на московії запровадили статтю за дискредитацію їхніх zбройних мародерських сил. І за якихось пару перших місяців силовики за нею відкрили майже 2000 справ. Середня сума штрафу за плакат – понад 30 тис. «дерев’яних», а штрафів станом на травень вже навиписували на 20 млн. рублів.

Протоколи складали не лише за висловлювання підтримки Україні, але й за нейтральні фрази, на кшталт «Миру – мир» чи «Ні війні» («нєт войнє»). Перепало й кільком учасникам «переможного» маршу т.зв. «безсмертного полку» - наприклад, за плакати «Вони воювали не за це».

Деякі справи перейшли у розряд політичних. Так доцента московського держуніверситету Михайла Лобанова закрили на кілька діб та оштрафували на 45 тис. руб. нібито за плакат «Ні війні», вивішений на балконі. Сам доцент пояснював на суді, що на банері був не антивоєнний напис, а формула: «Жодної дискредитації не було. Там написано «Не – риска – Вой – риска – Н – і перевернута буква е», її можна трактувати як квантор існування (знак використовується у математиці», - цитували Лобанова ТГ-канали. Проте росіянський суд науковець не переконав. Він вважає, що його затримали за запуск інформаційного майданчика для допомоги незалежним кандидатам у районні депутати москви.

Щоби «зламати систему», росіяни застосовували різноманітні хитрощі. Відома історія, коли у москві біля станції «Лубянка» (поруч розташоване кдб-фсб) чоловік вийшов на одиночний пікет із банківською карткою російської платіжної системи «МИР». Після бесіди його відпустили.

Останнім часом популярними стали на перший погляд невинні зірочки. В різних містах рф люди виходили з плакатами на кшталт «*** *****». Але пильні правоохоронці зуміли в них прочитати заклики «Нєт войнє», і затримували їх власників.

Активіста з іваново Михайла Гусєва за такий плакат затримали силовики. І написали до суду обґрунтування: мовляв, як сказано у вікіпедії (!), п’ятикутна зірка – поширена ідеограма; символ червоної, потім радянської армії; важливий ідеологічний символ. Тоді як вісім зірочок схожі із антивоєнним закликом. Щоправда, на плакаті Гусєва були намальовані шестикутні зірочки…

Тим не менше, штраф у 45 тис. рублів ($745) йому таки впаяли, після чого той емігрував у Белград, де продовжив виходити із «зірковими» плакатами навіть попри те, що його там вже ніхто не переслідував. Кожна зірочка обійшлася у 5 625 руб. Це поки максимальна сума штрафу за дискредитацію роzzармії в івановській області.

А ось райсуд тамбовської області штрафанув на 30 тис. рублів місцевого мешканця Артема Калласа через наклейку на машині у вигляді тих же восьми зірочок: це вирішили вважати «дискредитацією армії», бо у зірочках суд також побачив напис «нєт войнє». Таким чином, відзначає ТГ-канал SOTA, тамбовські зірочки обійшлися протестувальнику трохи дешевше за іванівські – по 3 750 за штуку.

Ну і ще один перфоменс влаштували активісти на березі кар'єру у всеволзьку. Вони встановили 35 дерев'яних хрестів на березі місцевого кар'єру. Число 35 також тепер є кодом фрази «нєт войнє», у її першому слові три, а в другому – п'ять букв.

На кожному хресті розміщено QR-код, що веде на публікацію про поховання загиблих у війні в Україні російських військових. «Нехай самі себе викривають», - прокоментували акцію її автори.

А поки російські активісти вигадують, як би ще зашифрувати свої антивоєнні послання, загарбницька війна в Україні триває, і на ній надалі гинуть люди.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: